用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

我仔仔冇咩野壓力,反而係我多D。仲有八日,就可以放下心頭大石,到時第一時間POST上黎。

上年我見到第一PART D 人比賽完,係BREAK 時就走左,分紙就會係果組D小朋友比賽完先發,唔知走左人之後可唔可以再拎,再唔係就搵多個家長係外面等,接手/接小朋友走囉。

原帖由 busybusy 於 10-2-25 14:44 發表
My daughter also join N211, next Wed. (3/3), it is approaching.  This piece is indeed very long and difficult for younger players.  

反而我仔仔報 N427 clarinet 果首 retour 好短(唔駛一分鐘),有人話 retour 比上年果首易。我覺得係比上年仲難,因為短又望落去易,所以應該好多小朋友會好唔小心咁走音,唔記得吐音,又或者唔記得大細聲。另外中間果度吸氣位又少,唔練好分分鐘會亂晒。

我囝都係!喺大會堂。您囡囡呢?彈邊首歌?

原帖由 洛婷 於 10-2-23 14:15 發表
就嚟開始喇 , 大家上嚟分享下 !!!

我女佢 3 月9 號比賽 (3級)
你地呢 ???

醒目開學勳章

quote]原帖由 Ciz 於 10-2-25 20:17 發表

[/quote]

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ???

好有可能同場

一樣呀!您囡囡準備成點?我仔老師好嚴格,阿仔又懶練習,做唔到老師要求,上次上堂比老師由頭鬧到尾,跟住話唔再學琴,所以我都唔再push他,只希望他可順利完成,唔出錯,就當交左功課!

原帖由 洛婷 於 10-2-25 23:44 發表
quote]原帖由 Ciz 於 10-2-25 20:17 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ???

好有可能 ... [/quote]

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-2-26 19:51 發表
一樣呀!您囡囡準備成點?我仔老師好嚴格,阿仔又懶練習,做唔到老師要求,上次上堂比老師由頭鬧到尾,跟住話唔再學琴,所以我都唔再push他,只希望他可順利完成,唔出錯,就當交左功課!

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ??? ...

女我都準備得 7788 , 不過都要睇佢臨場表現  

順其自然啦 , 唔好比太大壓力 !!!

希望大家都有好成績

我囡囡彈第二級106.現在都是練得7788.未彈到老師的要
求.希幫可以彈到老師的要求.
原帖由 洛婷 於 10-2-26 22:48 發表

女我都準備得 7788 , 不過都要睇佢臨場表現  

順其自然啦 , 唔好比太大壓力 !!!

希望大家都有好成績

想問下係米三角到, 咁同普通琴touching有咩野分別呢

原帖由 totochu 於 10-2-23 20:49 發表
我囡囡3月11日 piano grade 2,
18日 violin grade 2.

小兒也是18/3 N211,在CWB的Assembly Hall, group 14

Hi,

我個仔被安排上午比賽, 唔知道幾多點可以走呢?
我想趕回校上課.

Piano - 105 Tuen Mun

另外,代朋友問是否要安排書俾小提琴伴奏?

bbmami

醒目開學勳章

原帖由 Little_cy 於 10-2-28 00:38 發表
想問下係米三角到, 咁同普通琴touching有咩野分別呢

比賽通常都係用三角琴!其實唔同場地用琴touching都有D分別:有些實D要用力多D,有些琴鍵輕D,控制方面難D!我個仔好鍾意蒲琴行,我都會鼓勵佢去試唔同琴,所以佢去比賽,我從來都唔會擔心琴touching影響佢表現!

我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表
我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????

第幾名係要睇果組D人既分。

場地都一樣wor, 我地上午,你地呢?

你個囝囝是否降級來玩二級,我識唔少人都係.

原帖由 小伊 於 10-2-28 13:14 發表

小兒也是18/3 N211,在CWB的Assembly Hall, group 14

都唔算系降級, 佢未學轉把位, 同埋grade3首歌仲難, 才只好參加N211。舊年都系grade2,不過淺好多。

大家都系上晝哦!

小伊係咪自己教架?會唔會好辛苦?

醒目開學勳章

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表

佢地個比賽係冇第 4 名
不過 80 分就有張優良 (merit) 獎狀 :loveliness:

即係好似我女上年 2 級比賽咁 ,
冠軍 85 分、亞軍 84 分、季軍 83 分、
我女攞 82 分 , 佢都一樣係冇名次 ,
唔通我可以話佢第 4 名 ???
名次只會寫係名次楝 , 冇就係冇 :D

不過上年我女個評判比分好緊 , 好多唔過 80 :(

唔該晒, 因為是第一次參加, 所以唔多清楚
‹ 上一主題|下一主題