用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

原帖由 chuchu1207 於 10-3-30 23:31 發表
咁點呀?退了學,有否找到另一間學校補上呢?
你個小朋友點呀?有否受到影響呀?我個仔當時的樣子,我現在還記得好清楚,諗起心都痛痳!
真的要小心找...好的!

...

其實我一早無諗住會喺呢間直升k1, 都係諗住比佢返下學, 玩下, 所以報咗n1! 我都係今年頭搬入馬鞍山, 所以我要插班入讀, openday見佢有位, 咪幫我個仔入讀, 入學以來, 我一直都有問老師佢表現, 佢地都話佢好好, 無咩特別, 幾乖, 而且阿囝好鐘意返學, 不論要唔要返學佢都會一早起身攞書包話返學, 我仲以為開心日子會一直keep住.....可惜三月我個囝有咳, 咁我比佢食西藥, 可能咁佢情緒脾氣都唔太穩定, 意外就發生。
老師打比我, 話我個囝咬傷咗個同學, 佢地話對方要求我都賠償??? 我心諗...吓....小朋友無心, 又唔識性, 咁小事就要我賠錢?? 我返到屋企, 用咗好多時間教我個囝, 但可惜我個囝仲未識講嘢, 我都唔知佢明唔明我講咩, 問佢點解咬人佢都唔識回應, 但我都每日傳給他訊息, 要同同學仔好好相處, 唔好整痛同學, 要做好朋友, 用心的輔導佢。我以為事情就此了結, 一星期後, 同樣事情又發生 , 又係同一個同學仔!! 今次就園長打嚟!! 但明知有前科, 佢地都唔好好睇住佢地兩個?? 我問過我識的所有從事教育工作的朋友, 佢地話其實一開始我唔需要賠錢的, 如今又一次發生, 最大責任係學校, 但呢個園長把所有責任推卸於我們身上 , 問我點解我個囝會咬同一個同學?? 佢地每天看到他們相處, 但我無, 我點會知呢?? 個囝又唔識答我!! 咁我話個小朋友有無攪我個囝, 所以我個仔又攪返人地, 佢地話見到整個過程, 但點解見到成個過程但又阻止唔到?? 仲話對方好溫馴, 咁即係想暗示d咩呢?? 個園長仲話人地對方家長係中學老師, 想暗示我地唔識教囝, 其實人地做咩職業關我地咩事?? 我相信小朋友係好純真的, 佢地咁細仲未識性, 又無機心, 係咪大家都要體諒一下呢, 何況你係受過專業訓練的園長, 點可能以家長的職業來衡量小朋友乖定唔乖呢??  咁對佢係咪好唔公平呀!! 幫我個囝補習的外籍老師都教過呢間學校, 佢都話呢d事應該由佢地攪掂, 無可能要我賠錢, 小朋友交到佢地學校上堂, 責任喺佢地度,  應該學校賠!! 咁都算啦!! 我老公問園長我地張sorry卡寫咩名(對方小朋友), 個園長竟然話"對方家長話讀埋呢兩三日唔會再讀, 仲話..希望你唔好介意, 佢地話一係你地唔讀, 一係佢地唔讀喎!! 作為一個中介調解人, 講咪應該知道咩可以講, 咩唔可以講呀?? 佢咁講我只有一個會意:就係佢想我地唔讀!! 佢不但無解決問題, 仲咁講真係好過份!! 佢有心解決問題可以話安排調斑, 佢竟然無提出任何解決方案! 我地真係好嬲呀!! 想唔到佢會咁, 作為一個園長, 講埋d咁說話!!

呢件事我個囝受咗好大壓力, 對一個兩歲小朋友來說, 真係好殘忍, 件事根本不知誰對誰錯, 因為對方比我個囝溫馴, 所以就係我個囝錯晒!! 我所有朋友都覺得, 兩位小朋友一定中間發生過事才會同樣事情發生兩次, 但我唔知發生過咩事, 學校又話唔知, 但就話兩次佢地都睇得好清楚事發經過, 但點解兩次都阻止唔到, 真係好難解釋!! 我個囝呢一星期都唔再叫住要返學, 佢好似知道發生緊咩事咁, 佢連書包都話唔要,   所以我諗佢一定係好唔開心, 作為家長的我真係好心痛!! 但我知人地個囝比人咬都好心痛, 我衷心向佢地道歉, 但都希望佢地會明白小朋友呢d事係經常發生, 希望多d包容同體諒!! 我一比個囝入學都預咗佢會成日病成日損手爛腳撞親頭咁返嚟!! 小朋友就係咁, 有時會爭玩具爭寵咩都會爭, 所以我明白佢地無機心的!!  

希望事情可以快d解決, 但我唔會再比個囝讀, 因為園長好有問題!! 呢件事上已經唔係錢的問題, 我同個囝都好困擾, 好唔開心!!

唔好意思, 可唔可以話比我知係邊班
國際/中英文?
我bb 係國際班個面讀n1
so far 讀左半年都好好
老師好照顧小朋友wo
差不多每個月都有3-4次電話打來話我知小朋友請況
如果真係發生咁既事..我想我真係又要再考慮一下k1讀唔讀

醒目開學勳章

出售: 愉翠苑基督教神召會合一堂幼稚園K1全新校服及書

全新夏季校服,書包,生日會袋,杯,毛巾盒及k1上學期書, 補充習作 (書欠3本)

有興趣請PM留電話

How about 啟思幼稚園(帝堡城)?  好似唔多人談論!

我小朋友在啟思(帝xx)讀左一年n1, 好一般, 冇野好講law.
原帖由 MrsKong 於 10-3-31 16:03 發表
How about 啟思幼稚園(帝堡城)?  好似唔多人談論!

件事都係大人做出來,受罪都係小朋友!佢唔知在學校係點樣,發生事佢都會有感受,只是不懂表達出來!
所以我們保護小朋友只好要謹慎選擇啊!
我現在都好擔心都唔知同阿仔簡邊間至好!
原帖由 JessBB 於 10-3-31 01:47 發表

其實我一早無諗住會喺呢間直升k1, 都係諗住比佢返下學, 玩下, 所以報咗n1! 我都係今年頭搬入馬鞍山, 所以我要插班入讀, openday見佢有位, 咪幫我個仔入讀, 入學以來, 我一直都有問老師佢表現, 佢地都話佢好好, 無 ...

原帖由 sleep 於 10-3-31 09:03 發表
唔好意思, 可唔可以話比我知係邊班
國際/中英文?
我bb 係國際班個面讀n1
so far 讀左半年都好好
老師好照顧小朋友wo
差不多每個月都有3-4次電話打來話我知小朋友請況
如果真係發生咁既事..我想我真係又要再考慮一下k ...

你就好啦!! 我一路以來從未收過佢地電話, 一收就收到呢兩個投訴電話, 平時要我打去問先知我個囝的情況..........我唔講咁白, 但我打去找園長傾, 佢否認曾經講過呢d事 , 總知咩都反駁晒!! 我無佢咁好氣!! 我諗老師是ok的, 只係個園長處事有問題啫!! 但佢連呢點都否認......我無話可說!! 所以我諗最好一直相安無事!! 但無可否認, 佢的言論已經破壞大家的關係了!!

原帖由 chuchu1207 於 10-3-31 23:24 發表
件事都係大人做出來,受罪都係小朋友!佢唔知在學校係點樣,發生事佢都會有感受,只是不懂表達出來!
所以我們保護小朋友只好要謹慎選擇啊!
我現在都好擔心都唔知同阿仔簡邊間至好!mouth:" />
...

其實我住响呢間學校附近,早己聽聞過他們的教學方法和態度,所以雖然近但我都無選擇到比我小朋友入讀,小朋友打架、咬人呢D事好多學校都會發生,但要賠錢都係第一次聽,呢個決定亦都應該唔會係由家長提出,而園長用咁嘅解决方法簡直無稽,所以就算退學都唔駛可惜~
原帖由 JessBB 於 10-3-31 01:47 發表

其實我一早無諗住會喺呢間直升k1, 都係諗住比佢返下學, 玩下, 所以報咗n1! 我都係今年頭搬入馬鞍山, 所以我要插班入讀, openday見佢有位, 咪幫我個仔入讀, 入學以來, 我一直都有問老師佢表現, 佢地都話佢好好, 無 ...

[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

Hi chuchu1207,
基督教和有學卷在馬鞍山的幼稚園可考慮:
1. 合一堂單家傳紀念幼稚園
    有半日班及全日班。她們十分著重小朋友的品德教育及自理能力。亦十分著重讓小朋友的環保概念等。

2. 香港神託會培真幼稚園
    為半日制幼稚園。區內之學童可提供免費校車服務。亦有家教會。

3. 崇真會美善幼稚園(馬鞍山)
   有半日制及全日制。有校車服務。有家長義工的講故事,可讓家長更了解學校的運作。

4. 恒安浸信會幼兒學校
   有半日及全日制。

5. 香港浸信會聯會利安幼兒園
   全日制。有家長義工團隊及家長借閱服務。

6. 基督教宣道會頌安幼稚園
   有半日及全日制。

7. 基督教小天使(錦豐)幼稚園
   有半日及全日制。

8. 基督教香港信義會頌安幼兒學校

9. 循理會白普理循理幼兒學校
循理會白普理循理幼兒學校

poison
原帖由 chuchu1207 於 2010-3-27 13:40 發表
Hi Poison,
多謝你的意見!
唔好意思,我也想問如果是基督教和有學卷,有那些可以試呢?
poison

原帖由 JessBB 於 10-4-1 00:14 發表

真係多謝你既分享!我無accept佢地既offer, 因為遠同埋早上要0係佢地度食早餐!!我唔like.

多謝Poison你的資料!
原帖由 poison 於 10-4-1 03:00 發表
Hi chuchu1207,
基督教和有學卷在馬鞍山的幼稚園可考慮:
1. 合一堂單家傳紀念幼稚園
    有半日班及全日班。她們十分著重小朋友的品德教育及自理能力。亦十分著重讓小朋友的環保概念等。

2. 香港神託會培真幼稚園
   ...

簽名被屏蔽

Hi joeywongmy,
你報N班的地域也很廣呢!由馬鞍山至沙田及火炭都有報。你住那裏呢?我認為N班不適宜去太遠呢!除非十分心儀的幼兒園收了,並會繼續讀上去,則可以考慮較遠的。
我的兒子也是12月的細仔。我讓他2月插班讀N班,然後同年9月讀K1。然後再讓他重讀K1做大仔。
榮光也是一間不錯的幼兒園,若近你家可積極考慮。啟思很多人報,細仔較難入。
poison

原帖由 joeywongmy 於 2010-4-2 11:06 發表
請問知唔知綠茵如何?
我BB係0812細B
報左樂基(唔收)、BOXHILL(唔收)、
好時光(收左唔讀)、綠茵(收左比左留位費1月插班)
其實仲報左榮光、康傑、啟思不過未IN
阿仔都未讀書又要開始煩惱黎緊9月報N班?K班好?
...
poison

簽名被屏蔽

其實我小朋友讀緊好時光n班,我又覺得ok,因為都係讀一
年,又不需要太簡擇,除非有k1連系.因我覺得n班真係要近d,免小朋友辛苦,同埋goodtime感覺現在都多元化左,又可有local or int'l 選擇,都ok.
原帖由 joeywongmy 於 10-4-2 11:06 發表
請問知唔知綠茵如何?
我BB係0812細B
報左樂基(唔收)、BOXHILL(唔收)、
好時光(收左唔讀)、綠茵(收左比左留位費1月插班)
其實仲報左榮光、康傑、啟思不過未IN
阿仔都未讀書又要開始煩惱黎緊9月報N班?K班好?
...

簽名被屏蔽

原帖由 poison 於 10-3-7 02:32 發表
Teacats,
孫方中除了隆享那一間外,在穗禾苑也有一間,但是係全日制的幼兒園。
若你想比較吳多泰和隆享孫方中:
校舍則吳多泰優勝,有戶外地方。孫方中地方較暗及細。
校車亦吳多泰勝,因他們有自己的校車隊。
學費大家差不多 ...

poison,
多謝你!你提供的資料好詳細及好有用!!
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

各位沙田區既mami,我住大圍,我個仔讀緊腓力堂愛鄰prenursery,大家覺得愛鄰好嗎, 一般升什麼小學? 平日都是99揪返/放學,所以我都不太清楚學校情況.

本想9/2010 k1轉校, in 咗幾間九龍塘,同埋樂基(ascot)都唔收, 唔知好唔好再申請k1插班or k2, 大家可否比d意見,小學則想讀呂明才.

另外, 唔知大家有無沙田區學英文/普通話既介紹?九龍塘區近mtr也可以,謝謝!

基本上, 讀邊間幼稚園同簡邊間津小, 無咩關係, 只是上到去應付到與否
愛鄰老師實不錯, 是一間開心學校, 朋友仔讀完上津小說係好辛苦, 追得痛苦 but 都好睇您自己比d咩補品佢的, 都有個是老師仔女, 讀完上tsl 都應付到, 佢自己會教麻
至於您說及的呂小, 是91區, 大圍屬88, 除非您頭round 有20分以上, 如果唔係大抽獎誇區, 機會都真係好微的

原帖由 esther_lam_ny 於 10-4-8 16:12 發表
各位沙田區既mami,我住大圍,我個仔讀緊腓力堂愛鄰prenursery,大家覺得愛鄰好嗎, 一般升什麼小學? 平日都是99揪返/放學,所以我都不太清楚學校情況.

本想9/2010 k1轉校, in 咗幾間九龍塘,同埋樂基(ascot)都唔收, 唔知 ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8
‹ 上一主題|下一主題