用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好?

ddbmug, 謝謝你意見,因恩典同碧濤場地我未親身見過.碧濤話埸地大過偉華及恩典,有戶外場地.

另外,碧濤會否因位置問題,學生會來自中高層家庭?而恩典近屋邨,學生來自低下層呢?這樣,女女入了去易雜染不好的東西.朋友說都要注意這點,是否真的咁重要?

碧濤真係怪,尋日上午留電話給校長,到宜家都未覆過我.剛再打去,今次職員有講下午收了7.8個學生.不過恩典接電話個老師就親切d.學費都唔同,碧濤$861 , 恩典$754.

回覆 1# 小圓圓 的文章

小兒舊年K1開始便返碧濤全日班,佢哋D老師同嬸嬸上下各人都好有愛心,校舍光猛清潔,有户外場地可供活動,小朋友好喜歡返學,大家都好開心而且感情好好,好懂得分享校內嘅事,課程適中,學習態度亦好好,自上K2要寫字後,每天都自覺地拿出功課來做,從不抗佢更懂得運用老師教的方法來做,由此可見他們的校園生活得好好,你不妨考慮下啦!:D
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

之前見吳多泰,
1)聽到有位主任由於個小朋友唔定性,
所以叫該家長放棄,
2 )個女喊, 緊持要我等到個女唔好喊. 一定要小女獨自入一間有兩位沒有笑容的老師恭候的房interview
3)其中有一位小朋友喊, 老師唔理繼續interview,
我見到小朋友你有你喊, 佢有佢問, 但求收工似的,
而且老師仲有不悅的臉容.
4)後來房內再多一個類似王王夏惠的人, 撓住隻手, 臉目嚴肅, 我見到都有d 緊張, 何況小朋友.
當我係門外等時, 王夏惠的人竟然叫我必需要坐著得, 不能站住等. 好有訓導主任的格, 比KV 要求更高.
印象唔好, 放棄了. 體諒包容&愛心好重要, 我係當天見到好多小朋友比佢地的規定攪到喊, 佢唔係我感覺到放心的學校, 隨了學校設施.[
quote]原帖由 bb0826 於 10-3-10 13:25 發表
Can someone give more comments about 吳多泰? The school offer a pm class for my daughter this yr & I'm still thinking about it. Tks. [/quote]

原帖由 tpmak 於 10-3-11 16:31 發表
之前見吳多泰,
1)聽到有位主任由於個小朋友唔定性,
所以叫該家長放棄,
2 )個女喊, 緊持要我等到個女唔好喊. 一定要小女獨自入一間有兩位沒有笑容的老師恭候的房interview
3)其中有一位小朋友喊, 老師唔理繼續inter ...

I went to interview last yr but the teachers seems ok wor..... Actually my daughter have another offer at Yau Yat Chuen (又一邨)KG am class but just far away from Shatin. YYC need to register at coming moth end. So which one I choose??

醒目開學勳章

想問吓碧濤有冇外籍老師教英文叱和國語老師教普通話呢? 每星期有幾多堂呀?

原帖由 Namnam05 於 10-3-11 15:41 發表
小兒舊年K1開始便返碧濤全日班,佢哋D老師同嬸嬸上下各人都好有愛心,校舍光猛清潔,有户外場地可供活動,小朋友好喜歡返學,大家都好開心而且感情好好,好懂得分享校內嘅事,課程適中,學習態度亦好好,自上K2要寫字後,每天都 ...

Namnam05,好多謝你的分享,使我對這分校增加了信心.我想知碧濤老師係咪全部基督徒?是否著重信仰的栽培?如小朋友讀後,是否有祈禱.天父.耶穌等觀念?是否愛唱詩歌?重有,個校長好唔好?幾日前留電給她,都無覆過我.

我想去參加佢既陽光寶寶playgroup,藉此視察情況,但佢話收左既學生先可以參加.

無錯碧濤嘅老師全部都係基督徒,每天早上、茶點及午飯都會有祈禱架,有時有小朋友病咗無返學佢哋都會一齊祈禱祝佢快D好返(係仔仔回家告訴我的)感覺好warm呢,而K1開始小兒已懂得回家祈禱啦,我哋本身唔係基督徒,但佢哋每個星期都有一堂係講聖經故事嘅,仔仔都會同我們分享,也會唱一些歌仔,間中會有天父劇場等,學校有三位英文老師和一位普通話老師,(佢哋唔會跟小朋友講廣東話嘅)英文日日都會有,普通話就一星期兩日,因仔仔係全日班及坐校車所以我很少見到校長,但我知佢每朝都會响學校門口接小朋友及到課室跟佢哋打招呼,(都係仔仔講嘅)有時家長會和旅行見到她感覺上都好親切友善嘅,總括來講小朋友返碧濤好開心和好乖,好懂得分享,學習態度好好,老師亦好有耐牲和愛心,學費係貴D但係唔錯嘅幼稚園

[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

Hi Kelly,
聖心較為傳統,而且為PM班。我不太考慮。碧濤及田家炳都不錯。那一間較近你家呢?可從此方向考慮。若論學生或家長質素可能碧濤稍為優勝。
希望你選到適合你小朋友的學校。
poison
原帖由 kelly媽咪 於 2010-3-7 14:50 發表
tks poison
其實碧濤都收咗上午班,and聖心pm班
田家炳am班你會點揀?
poison

Hi 3cats,
救世軍乙明為全日制的幼兒園,由2歲開始。救世軍的幼兒園有自己開發的教材,效果不錯。她們亦十分著重德育的培育。另因全日制的關係,小朋友的自理亦不錯。
孫方中若你喜歡多讓小朋友接觸普通話則可以考慮。
崇真美善美位於馬鞍山錦泰苑。地點較遠。但她在馬鞍山區的口碑亦十分不錯。看她在網頁公佈的措施,則十分為家長著想。她亦有全日制及半日制。我相信此校亦不錯。
poison
原帖由 3cats 於 2010-3-7 16:59 發表
Poison,

請問救世軍乙明/孫方中/崇真美善美, 你又覺得如何?
poison

Hi ALSC,
嘉德麗為一間商業化及傳統式的幼稚園。她著重經典背誦及寫字等。她較多Net teacher 此為她的賣點。她的校長似乎與該區附近小學的關係不錯。校舍沒有戶外地方,鄰近街市,因此常被人指有特別的味道。學校沒有學券,但學校十分積極進取。
poison

原帖由 ALSC 於 2010-3-8 10:45 發表
Dear Posion,

Do you have any comment of
嘉德麗中英文幼稚園 ? Thanks!
poison

Hi brendabb,
小時候是由2歲開始的幼兒院。有半日制及全日制。但地方真的十分細。可能是較細規模的幼兒園,所以學生與老師及校長的關係不錯。亦因有全日制,所以自理能較好。但因地方較細,較多人讀完2歲班後,便轉校。
poison
原帖由 brendabb 於 2010-3-8 11:00 發表
poison,

請問你對 "小時候" 有咩comments?

有人話佢哋train小朋友嘅自理能力好, 但規模較細, 好似好少人讀到k3畢業  

thanks!
poison

Hi bb0826,
吳多泰雖然位於沙田穗禾苑,但其校車時間與又一村學校差不多。我的屋苑是同一時上車的。
又一村現正進行擴建工程,校舍環境有所影響。
poison

原帖由 bb0826 於 2010-3-11 19:01 發表

I went to interview last yr but the teachers seems ok wor..... Actually my daughter have another offer at Yau Yat Chuen (又一邨)KG am class but just far away from Shatin. YYC need to register at com ...
poison

Hi Posion,
My daughter already accepted by below kindergarden,  點擇好? Thanks!

1. 嘉德麗 (A.M.)
2. Wellborn (A.M.)
3. 聖心 (P.M.)

原帖由 poison 於 10-3-15 11:07 發表
Hi bb0826,
吳多泰雖然位於沙田穗禾苑,但其校車時間與又一村學校差不多。我的屋苑是同一時上車的。
又一村現正進行擴建工程,校舍環境有所影響。
poison

...

Really? I'm living at 市中心, do u know their 上落車時間? Other than the location, which one is better u think? Many tks.

我囝只得2個offer:

嘉德麗
優點﹕近屋企唔洗撘車, 課程較深, 較催谷
缺點﹕無學券

崇真會美善
優點﹕故事教學, 我囝應較喜歡, 老師有愛心, 有學券
缺點﹕課程較淺, 行政覺得有點亂

我都唔知點揀...

捷豬2008年2月1日出世,重3.39kg,係媽咪心肝寶貝!

請問大家覺得樂基幼兒學校(駿景園)好唔好? 有無佢既timetable?
我想從timetable睇下樂基既教學方針.
thanks.

我因為就搬入SHATIN~大女聽日都會IN~請問恩典IN既時候會有咩問題GA?K1
部腦產晒d野~
無左舊a/c(yobi~”) 密碼~
搞到開左新a/c

回覆 1# yobi 的文章

Namnam05, 好多謝你的分享,使我對碧濤增添了很大的信心,我昨天己同偉華講我要將留位費轉去碧濤,佢話應無問題,今天會覆我.

yobi, 我去過偉華in, 記得是讓小朋友砌lego,另外給她膠的小動物,叫她放回盒子裏.其他唔太記得,不過我去過其他幼稚園in,要她看三四幅圖畫,問她是什麼動物.又叫她指出自己或媽媽的眼耳口鼻在哪裏.

我女之前in 1間學校 九龍區 都收左~上次in佢~放返d野~咩名...等~佢都識~ 我怕恩典會深 所以問定先~^^
部腦產晒d野~
無左舊a/c(yobi~”) 密碼~
搞到開左新a/c

回覆 2# 小圓圓 的文章

唔好客氣,分享下啫,出發點都係為小朋友好,出年希望你和小朋友都能夠感受到園中嘅樂趣啦~