用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 5) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 5) [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

same same la!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 10-2-16 10:59 發表
你地D仔女有冇係年初一,一起身就同你地講恭喜既說話. 牛仔唔記得, 年年都係咁, 今年已經特登之前果晚提左佢. 點知都係冇. 返而臭TE我一起身就黎嗲我仲喵左一聲, 最後都係我好大聲咁嘆晒氣先記得. ...

我隻臭豬咪有係一樣, 見到利是先會講D祝賀說話 !!

原帖由 RoEcMa 於 10-2-16 09:04 PM 發表

Veronna 你都唔好 , 我個D米又係咁.
我有整估佢哋架,
我比利事時係咁渣住唔放,
佢地先識講D祝賀說話咋
Tomorrow is better

聽講惠洲好多野味食架踻, 你有冇.....

原帖由 tinetinew 於 10-2-16 09:07 PM 發表
hi,

琴日五點已回港,但要上我亞婆到拜年! 返到屋企又要做亞4,洗3收3做埋年廿九未做完嘅清潔,都搞到好夜, 今日又要去探細婆(老人院),再同c6去MK食完dinner先返,宜家先得閒dd咋!

返大6有我c6一家 ...

醒目開學勳章

hi,

我由細到大都唔食野味kar!

yuk hei mum
原帖由 Elona 於 10-2-16 21:17 發表
聽講惠洲好多野味食架踻, 你有冇.....

原帖由 veronna 於 10-2-16 10:59 發表
你地D仔女有冇係年初一,一起身就同你地講恭喜既說話. 牛仔唔記得, 年年都係咁, 今年已經特登之前果晚提左佢. 點知都係冇. 返而臭TE我一起身就黎嗲我仲喵左一聲, 最後都係我好大聲咁嘆晒氣先記得. ...

Veronna,
我學咗9 9 要仔女跪低斟茶講祝賀說話架, 佢地好乖照做, 阿女好識做祝我身體健康, 青春常駐, 心想事成 tim.

原帖由 tinetinew 於 10-2-16 21:27 發表
hi,

我由細到大都唔食野味kar!

yuk hei mum

tinetinew,
食野味好似好核突呀.

呢個傳統都唔錯播, 不過要由細訓練到大, 如果我中途改例就困難好多.....

原帖由 stitchfriends 於 10-2-16 11:02 PM 發表

Veronna,
我學咗9 9 要仔女跪低斟茶講祝賀說話架, 佢地好乖照做, 阿女好識做祝我身體健康, 青春常駐, 心想事成 tim.

旭曦媽,

thanks!
遲到好過冇到啊!
原帖由 tinetinew 於 10-2-16 20:38 發表
hi everybody,

祝大家新春快樂!
           仔囡聽話!
           身体健康!
           龍馬精神!
           心想事成!
           橫財就手!

yuk hei mum送上遲來的祝福 ...

Veronna & RoEcMa,

我個女都唔會自動自覺同我講吉利說話架!不過我派利是比佢時候都會同我講ge…

Elona,
今朝返工, 買開早餐果間 "龍華" 未開, 走去金馬倫道 '海C" 麵包店買奶茶麵包, D奶茶又係無味呀, 成杯C 水咁, 都唔知做咩咁嘅, 以前幾好飲架, 唔怪得E + 無人排隊買奶茶飲啦.

你 E + 去邊間買奶茶飲 ?

阿四快餐D 奶茶應該 O.K., 你有無試過 ?

Elona

我林我都唔算係
因為都無返過潮州

原來個個都想食 蔗燻鴨
等我計劃一下潮州之行先
不過, 我估多數都係暑期先

旭曦媽咪
我同 manson 都好得 8 8 9 9
真係好驚再凍親
屋企人口多
再一個傳一個就真係煩 c

原帖由 Elona 於 10-2-16 11:15 發表
咁你咪係半個潮州妹, 聽講潮州人好知慳惜儉, 你老公娶到你咪好有福

Mandy,

尋晚TVB十點半個節目:新春招牌菜,尋晚集講潮洲人過年食野,裡面提及有間專賣潮洲野鋪頭有燻鴨,個老闆娘話用蔗渣燻架…係咪即係你話種蔗燻鴨啊?你得閒可以睇下:
http://mytv.tvb.com/foodandtravel/newspringmenu/104779#page-1

ytpeople1

我估係啦 !!!
呢間好似係九龍城
咁我估香港有得賣
我上次果隻係新鮮整
哈哈..我估一定會好味 d

呢個節目有種食物叫 (c 墈)
雖然, 腥腥地
但好懷念呢

原帖由 ytpeople1 於 10-2-18 00:55 發表
Mandy,

尋晚TVB十點半個節目:新春招牌菜,尋晚集講潮洲人過年食野,裡面提及有間專賣潮洲野鋪頭有燻鴨,個老闆娘話用蔗渣燻架…係咪即係你話種蔗燻鴨啊?你得閒可以睇下:
http://mytv.tvb.com/foodandtravel/newsprin ...

節目種鴨有d似臘鴨feel,只係d皮顏色唔同,不過你上次隻係新鮮整,應該會好味好多!

"c堪'我未食過,不過我覺得日本刺身"赤貝"幾似"c堪"個樣,不過係放大幾倍囉!你有冇食過赤貝啊?

原帖由 mansonwai 於 10-2-18 01:14 發表
ytpeople1

我估係啦 !!!
呢間好似係九龍城
咁我估香港有得賣
我上次果隻係新鮮整
哈哈..我估一定會好味 d

呢個節目有種食物叫 (c 墈)
雖然, 腥腥地
但好懷念呢

...

由於時間既關係, 我都係貪快去"海c"買奶茶

原帖由 stitchfriends 於 10-2-17 11:29 PM 發表
Elona,
今朝返工, 買開早餐果間 "龍華" 未開, 走去金馬倫道 '海C" 麵包店買奶茶麵包, D奶茶又係無味呀, 成杯C 水咁, 都唔知做咩咁嘅, 以前幾好飲架, 唔怪得E + 無人排隊買奶茶飲啦.

你 E + 去邊間買奶茶飲  ...

我都有諗過係暑假同d細路返大陸玩, 不過唔想去潮州咁遠, 最理想係可以借到一間大屋一齊玩, 例如祈x新邨.... 再唔係就租一間villa, 有幾間房嗰隻, 咁就好熱鬧好好玩

原帖由 mansonwai 於 10-2-18 12:12 AM 發表
Elona

我林我都唔算係
因為都無返過潮州

原來個個都想食 蔗燻鴨
等我計劃一下潮州之行先
不過, 我估多數都係暑期先

旭曦媽咪
我同 manson 都好得 8 8 9 9
真係好驚再凍親
屋企人口多
再 ...

醒目開學勳章

hi,

好提意!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 10-2-19 00:21 發表
我都有諗過係暑假同d細路返大陸玩, 不過唔想去潮州咁遠, 最理想係可以借到一間大屋一齊玩, 例如祈x新邨.... 再唔係就租一間villa, 有幾間房嗰隻, 咁就好熱鬧好好玩

...

醒目開學勳章

hi 大家好!

呢排咁凍, 就最好冬眠!

yuk hei mum

係呀, 我擒晚攬住張"被"追咗4集"心計", 好正, 好暖, 簡直唔想"郁"....

原帖由 tinetinew 於 10-2-20 10:02 AM 發表
hi 大家好!

呢排咁凍, 就最好冬眠!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

呢樣最正!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 10-2-20 12:11 發表
係呀, 我擒晚攬住張"被"追咗4集"心計", 好正, 好暖, 簡直唔想"郁"....
‹ 上一主題|下一主題