用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真可悲..
樓主: fishmaruko
go

真可悲..

路人甲出句聲....
一樣米養百樣人, 樓主睇到d唔想睇既野咪當時運高睇唔到囉。
早排我d細路讀果間幼稚園, 又係長期位於"談幼稚園"既頭一頁, 日日比人針對, 日日比人老屈, 又話犯法, 又話呢樣, 又話果樣。身為該校家長既我, 睇到都好火滾架。不過我會冷靜, 問清楚學校係咪有d咁既事。再幫學校澄清囉, 話哂我小朋友係果度讀, 我都唔想見到呢d無謂人亂講架麻。
但我成日上bk, 發覺有d人必定要"比較"邊間學校好, 邊間唔好先甘心比小朋友入去讀。但好老實, 有幾多個家長, 第一個就係A學校, 第二個係B學校讀, 而又講到兩者好定唔好比你聽呢? 凡係見到呢D問題, 我只會答我知既野, 其他學校既野, 我一律答唔清楚, 唔評論。講真, 我唔係真正既用家, 憑咩去說三道四, 我亦唔會聽呀師奶甲講完再話比人知, 人云亦云, 真係害死人呀!

真心想搵資料既家長, 自己都帶眼睇下啦, 邊個真係讀邊間, 用個腦分析下先信啦! 仲有要記住, 人地個細路得, 唔代表你個細路都得架! 答人野果D人, 想出POST之前, 唔該唸清楚先講, 你係咪真係知咁多, 知得咁清楚架?????

原帖由 catcat0000 於 10-2-16 00:46 發表

啊妳小朋友考到三間幼稚園,一間一條龍,一間有學卷,但最後都揀佐York,佩服佩服!講白D係人都知小朋友考唔到其他幼稚園最後才會讀York,這是鐵一般的事實,妳就反而逆水行舟,真係替妳小朋友"開心"有一個咁為佢"設想"的媽咪!夠竟 ...

唉! 知啦, 知啦, 全香港衹有妳小朋友讀個間最好, 考到kv 等如順水行舟, 比小朋友最快樂, 其他人就等如唔為小朋友"設想"。 真係替妳小朋友"開心"有一個咁為佢"設想"的媽咪!

補充講句: KV 係一間好學校, 亦都認識一d 友善KV 嘅家長, 不過從來未見過佢吔要成日踩人吔抬高自已。

原帖由 totobi 於 10-2-16 01:27 發表
補充講句: KV 係一間好學校, 亦都認識一d 友善KV 嘅家長, 不過從來未見過佢吔要成日踩人吔抬高自已。

更正:係"自稱"KV家長而已。

一個自稱唔係YORK家長說:呢條THREAD重點係"點解有些人咁鐘意講野中傷人地的幼稚園"唔係討論邊間幼稚園勁D。
好似唔見有自稱YORK家長話"YORK勁過KV",但有自稱KV家長衝入黎自吹自擂,對號入座,咬住唔放。
誰是誰非?

你接受現實啦,你講得有幾白呀,KV真慘,出咗咁嘅人,你真係影衰哂KV,你個小朋友入到間有少少名氣嘅學校,你就巴使閉,你記住呢間唔係全港TOP 1學校,係間學費較平課程較深嘅傳統式教學私立幼稚園,而YORK係課程較深,英文好,環境好,活動較多,學費中等(多KV幾百元),令小朋友開心,是活動+傳統教學的私立幼稚園,仲有一點YORK一定冇好似你咁嘅家長,什麼不自量力,自以為是,自討苦吃呀比返哂你,完全啱哂你!
原帖由 catcat0000 於 10-2-16 01:36 發表
接受現實啦,如果只有兩間幼稚園揀,KV同York,問下其他媽咪會揀邊間先再講啦。本來我都唔想講得咁白,但係妳地York媽咪實在太不自量力自以為是....自討苦吃! ...

Catcat0000,

我就是其中一個家長了!

現在我只待st Paul 公佈結果後就會作出最後決定。

始終 St Paul 話晒係一條龍,有佢吸引的地方。尤其我們這群「金豬」年出生的小朋友的父母;更要加入必選之列。

此外,我會在YORK & KV 中抉擇原因欲分享如下,不喜勿插,但願聞意見分享 :

KV - 屋企(家人)子女由2004年起到今年仍然在就讀中。小學派位及投考結果就有好有唔好了。
男生:
2004年guauated的男生,派位no good, 最後入讀九龍塘小學。但佢媽咪持續叩門;最終喇沙及男拔小同時接受小三插班。 現在男拔讀中一入讀英、數精英班,剛公佈英文考試結果為全級首十名之內。 但他也經歷過因學校超收生而要一班小朋友「走鬼」避教署職員的日子。
所以KV是有其魅力去吸引我這個重視女兒教育及未來成長的媽咪。
而YORK :
好朋友兒子剛去年十月才插班K1, 我亦曾經「道聽途說」而極力地勸阻朋友,幸運她意向清晰,沒有被我的所謂意見影响。 現在她夫婦倆對兒子的成績及學校也很欣賞及滿意。 其兒子同樣被KV取錄呢?
朋友還叫我主動向學校問清楚有關傳聞;以免由她口中講出。就是這樣我便分別致電及親到新及舊校址參加seminar; 亦因此我更要仔細分析哪一間kindergarten較適合女兒及附合本人之要求。

因此每一間幼稚園都有它們的利及弊--- 只just depends on your pont of view。

最後, 祝catcat0000及其他媽咪,虎年快樂,心想事成, 仔女健康快樂,讀書叻叻,品格和善,主內平安。

Miuccia224 敬上

原帖由 catcat0000 於 10-2-16 01:36 發表
接受現實啦,如果只有兩間幼稚園揀,KV同York,問下其他媽咪會揀邊間先再講啦。本來我都唔想講得咁白,但係妳地York媽咪實在太不自量力自以為是....自討苦吃! ...

回覆 28# Miuccia224 的文章

路人甲! 可否停止回應, 口舌之爭不能幫助你小朋友。

Hi Ken_tyho,

of course OKAY la.

其實我的分享原意是指每一間幼稚園都有其優點及過去。最重要是去用一顆「好心」去作出每一個回應。

鑑於言者無心,回應敏感;本人在此收筆!

最後,再祝大家新年快樂,一團和氣!

Miuccia224

原帖由 ken_tyho 於 10-2-16 10:09 發表
路人甲! 可否停止回應, 口舌之爭不能幫助你小朋友。

你唔識字就唔好係度留言, 睇清楚個主提係咩, 人地講緊個"d人鍾意講野中傷人地好幼稚園", 唔係講kv vs york, 你要講就去開new topic, 唔好離提, 免得kv家長唔會. 不過你用心良苦, 做了個活生生例子, 就係你這種人鍾意中傷人幼稚園, 唔無話你呀, 係你自已做咗個答案出來咋. 難為有人係度幫你講話, 講"好學校收好修養家長" 笑大人家個口, 你又做了個好好既例子, 原來 , catcat0000你好好修養呀你.  

可能大部份家長於根德園及約克當中, 是會選根德園. 但公平點又不要說到約克非常差. 約克在一般程度下, 是真的可能較有不少要付錢的機會, 構成感覺較商業. 但課程上也不致太差的. 其實大家也應尊重各自的家長及學生. 也等於尊重了自己及自己子女的學校. 如果事實真是事實. 也不用再爭論. 大家自當自己會選擇及衡量.

原帖由 catcat0000 於 10-2-16 22:53 發表

妳講咁多都係無用,妳講到York飛上天都係無用,因為事實就係事實,係人都會揀KV唔揀York,對住呢D咁低EQ低水平的媽咪,我真的有不屑的感覺…..

一日到黑都話"事實就係事實", 你小朋友又唔係讀York,你又話無一個朋友啲小朋友讀York,真係唔明點解你成日話"事實就係事實"。可否解釋一下呢 ?

KV啲校譽家吓真係一朝"X"啦!都係多得你啲"幫忙"!可憐KV有D咁XXXX啲家長!

係人都知你冇修養,冇智慧,冇智商的低等動物,我冇講到york會飛上天喎,你明唔明內容講嘜架,你領悟和理解能力咁低劣,你真可憐,kv真係比你累死啦!你知唔知道呀?你清醒d啦,幻想唔同事實,人哋揀kv或york,都唔關你事,樓主開個topic講嘜你都未攪清楚,自己走嚟話人講你,幾時有提過你個名呀?你真係當自己天王咩?嘜都有你份,你講果d低嘜低物低a-z真係啱哂你,留返比你自己用啦,我一d都受唔到,記得擠好自己d嘢呀,唔好再攞出嚟la,仲有呀,你講嘜都係一樣冇用架,你有d什麼不屑感覺,關我鬼事咩,都唔知你講出嚟做嘜,嘥gas
原帖由 catcat0000 於 10-2-16 22:53 發表

妳講咁多都係無用,妳講到York飛上天都係無用,因為事實就係事實,係人都會揀KV唔揀York,對住呢D咁低EQ低水平的媽咪,我真的有不屑的感覺…..

York既家長一定會團結一致, 唔好比d茄哩啡講一句半句就以為可以打沉我哋. 茄哩啡 啦.

原帖由 fishmaruko 於 10-2-12 17:08 發表
真係唔明, 點解有些人咁鐘意講野中傷其他幼稚園? 明明自己有不是正在讀緊該幼稚園, 有乜理據去批評人? 點解將一些主觀,偏激而又不重要的個人意見,實牙實齒咁係度評激別人呢?

如果係度post 一些冇理據的批評,會有好 ...

唔駛咁勞氣..我個仔讀個間唔係名校..就算係自己屋企人言談間都會聽得出d人覺得呢間學校差..但係我覺得呢間學校適合找個仔..人地點講咪由得人囉...最緊要係你知道咩係適合你小朋友..

這個世界總有如此缺德壞人.自視過高, 自以為事, 不知悔改, 喜歡踏低人抬高自己, 將自己的炫耀滿足感建立係別人的奚落上, 自己做左眾恥之的,都仍未清醒,

不過大家不用擔心,因為有怎樣的父母,就會有怎樣的孩子.好像一面鏡, 到孩子長大後, 便會見到自己,承受後果的最終都會係佢自己.....。

請不要再係此板上點名批評任何學校和人,這不是一個點名比較和批評的話題, 對於發表個人意見前請搞清楚人地的topic 論點, 如理解能力有問題, 要點名作個人意見請另外自行開topic !!

原帖由 貓女 於 10-2-17 01:30 發表
係人都知你冇修養,冇智慧,冇智商的低等動物,我冇講到york會飛上天喎,你明唔明內容講嘜架,你領悟和理解能力咁低劣,你真可憐,kv真係比你累死啦!你知唔知道呀?你清醒d啦,幻想唔同事實,人哋揀kv或york,都唔關你事,樓主開 ...

haha,你講得好正....某名人金句'佩服佩服,鐵一般事實....'好悶......

唔只係你地間學校的家長團結呀, 就連我lee d 2打6都唔抵得佢呀, 講咩鬼丫佢, 最尾咪又係比人禁, 唔知佢比人禁完, 會唔會又係度倒亂呢