用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真可悲..
go

真可悲.. [複製鏈接]

可悲..可悲...!
這個世界實在有太多壞人.自視過高, 自以為事, 不知悔改, 喜歡踏低人抬高自己, 將自己的炫耀滿足感建立係別人的奚落上, 有怎樣的父母,就會有怎樣的孩子.好像一面鏡, 到孩子長大後, 便會見到自己.....

請不要再係此板上點名批評任何學校,這不是一個點名比較和批評的話題, 對於發表個人意見前請搞清楚人地的topic 論點, 如理解能力有問題, 要點名作個人意見請另自行topic !!

0    0    0    0

讚成!

因為呢個世界有好多壞人,佢地專做d我地正常人唔會做...

原帖由 catcat0000 於 10-2-13 02:17 發表
又開一個topic,係咪又想我講下York呀,唔駛咁樣咬住我唔放呀,我的評論真係令妳地咁放唔低咩,mokstick唔駛咁樣話我呀,又話我係壞人,又話我唔正常,算啦我係唔會嬲怒,我會寬恕我的敵人,更預祝妳地虎年快樂! ...

我都會寬恕你, 因為你鈡意自己對號入座................我都祝你虎年快樂 ! 神都會寬恕你 !

嘜講緊你咩?你想講york迷自己開個topic講囖,人哋開個topic又話人哋咬住你唔放,你以為你係邊個,你的評論會有人放唔低嗎?你太高估自己了,都冇人提過你個名,你就走嚟請纓話寬恕敵人,真係笑大人個口
原帖由 catcat0000 於 10-2-13 02:17 發表
又開一個topic,係咪又想我講下York呀,唔駛咁樣咬住我唔放呀,我的評論真係令妳地咁放唔低咩,mokstick唔駛咁樣話我呀,又話我係壞人,又話我唔正常,算啦我係唔會嬲怒,我會寬恕我的敵人,更預祝妳地虎年快樂! ...

祝你虎年繼續 ,你真是kv家長中的唯一罕有品種,大家一齊猜猜是那品種呢? 虎年第一個冇獎勁猜遊戲,知道答案請登入,thx
原帖由 catcat0000 於 10-2-14 00:04 發表

我都寬恕佐妳地啦,點解妳重要咁小器,可唔可以大量D呀,算啦我知我講什麼都無用,這就是KV同York媽咪的分別,咁我祝妳繼續做井底蛙啦!

醒目開學勳章

大家要心平氣和~井底之蛙當然係唔知啦~
雖然我仔唔係讀YORK, 但我覺得做人講野唔可以咁講~
一竹竿打沉全船人?屋村幼稚園都會有讀得叻的人啦!
YORK唔係個個畢都有no. 1, 唔通KV出黎的人個個
都神仙? 如果有人仲覺得自己好叻, 咁佢可以自我陶醉,
活在自我的空間中, 我識有人個仔係KV,之後一士LS小,LS中啦~ 佢爸咪話名校累咗佢囉! 自覺有小聰明, 但唔努力, 畢業後一事無成! 做人要有量度, 好同唔好唔係一個人的片面之詞, 大家心照啦!

原帖由 queen_sze 於 10-2-14 08:48 發表
大家要心平氣和~井底之蛙當然係唔知啦~
雖然我仔唔係讀YORK, 但我覺得做人講野唔可以咁講~
一竹竿打沉全船人?屋村幼稚園都會有讀得叻的人啦!
YORK唔係個個畢都有no. 1, 唔通KV出黎的人個個
都神仙? 如果有人仲覺得自 ...

Is KG all that important?  I think what is best is the suitable KG for your child.  Parents' teaching style is more important than the school for early childhood development.

I am personally a KV graduate... In uni and at work, I find many smart people who didn't come from famous KG.. or rather, we never bothered asking which KG they came from... rather, which uni they went to and which major.

醒目開學勳章

完全同意呀~
出黎做野, 通常都係問你邊度畢業啦~ 如果有人答KV畢業
真係會笑死人囉~
我覺得KV好, YORK我亦見過有好SMART的小朋友,
正如我仔讀迦南,我都覺得佢好叻啦~雖然係N1, 但佢自己
已可以背串晒1-10同埋5-6顏色的英文! 呢D唔係我迫佢,
係我見佢成日拎住本書讀, 我教佢串一次英文字再讀埋個音+中文解釋, 佢以後自己日日就自己咁讀~而家背鬼埋添!
但我亦都唔知佢將來, 可能佢上咗K1唔鍾意讀書呢!
所以父母好想比最好的環境小朋友,  大家都係愛自己的子女, 這樣批評別人而自己又會有什麼得著呢?

言論自由,BK是一所平台提供家長發表不同意見,開一個topic閙人,什麼叫人積福、話人不正常壞人及對號入座,路人皆見,大家言論不應人身攻擊。好學校會選擇好修養的家長。沒錯,發表任何言論要憑真實理據,有某幼稚園之管理營運學校方式,早已聞名,亦被票控及上過法庭,不時見報,家長認為沒問題的就沒問題,空穴來風,未必無因。

唔知講井底之蛙的家長讀邊間幼稚園呢?
唔知話人學校哀到貼地, 又係唔係有修養呢?
唔好將家長有無修養同好學校掛鉤, 唔關學校事既, 一件歸一件, 道不同, 不相為謀. 人地都係同自己友傾, 岩睇就睇, 唔岩睇既TOPIC咪唔好睇囉. 人地開TOPIC你可以唔入去睇格.

原帖由 coachnewspaper 於 10-2-14 10:16 發表
言論自由,BK是一所平台提供家長發表不同意見,開一個topic閙人,什麼叫人積福、話人不正常壞人及對號入座,路人皆見。大家言論不應人身攻擊,好學校會有好修養的家長。沒錯,發表任何言論要憑真實理據,某幼稚園之管理營運 ...

原帖由 coachnewspaper 於 10-2-14 10:16 發表
言論自由,BK是一所平台提供家長發表不同意見,開一個topic閙人,什麼叫人積福、話人不正常壞人及對號入座,路人皆見。大家言論不應人身攻擊,好學校會有好修養的家長。沒錯,發表任何言論要憑真實理據,某幼稚園之管理營運 ...

呢位媽咪講嘅嘢我有d唔認同,妳話過讀得York d小朋友係無好幼稚園先收,先至擇York; 加上妳曾經post York舊聞, 講番佢吔以前幾單衰嘢,就可以斷定呢間唔係一間好學校。
首先我要講我小朋友有三間幼稚園可考慮(包話一間一絛龍, 一間有學卷), 身邊好多人都叫擇一絛龍嗰間,但我仍然擇York 係因為佢能夠迎合到呢個時代教育遊戲規則-- 自己能力考到好嘅私、直資小學(唔靠Lucky draw); 另外妳所提及舊聞, 我一早已research 過, 仲有包括讀緊嘅家長指出嘅缺點,亦已經諗過,認為可接受, 擇York 係手頭上best choice.
所以,唔好擔心我吔會擇錯學校, 大拿拿每月比5,6千蚊 (包括讀劍橋) , 我對York 要求仲大! 衹要佢比達唔到我嘅要求(特別係英文), 一定即走, 咪當我地家長傻!
最後
祝大家虎年快樂,BK 能夠理性討論!!!

你估d家長傻嗎?如果間學校咁有問題,一早就生存唔到啦,仲可以起多兩間新校舍,如果小朋友學唔到嘢,仲會有人比咁多$學費咩,好有修養的家長間間學校都有,但唔係所有,唔好以為小朋友讀較為出名的學校,做家長就一定係有修養先得,攞某學校d陳年舊事,真係歷史博物館先搵到果d,就話間學校邊樣唔好果樣有問題,你d小朋友唔係讀果間or你唔會選果間學校就算啦,唔知頭唔知路或者知d唔知d就走出嚟講,你唔好話呢d叫有修養呀!真係累死下一代啊!

Scolding people is not a good behaviour but please go through all speech inside the thread before making any conclsion:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2183149&extra=page%3D2

醒目開學勳章

唔知你地發生咩事 ,不過如果有人話我小朋友嗰間,而我又唔同意嘅話,我會出聲

若果只係聽人講,我唔會理,反正每個人都有唔同理由去揀/唔揀某間幼稚園。

算吧啦, 無論佢地點講我都會支持 York... 我自己會清楚間學校係點, 唔使理人點講... 我亦相信我個女會讀得開心, 我對自己既決定好有信心, 所以各家長都唔好同佢嘈啦!

我小朋友唔係讀YORK, 亦唔係其他本地幼稚園

我近期經常上BK教育版找料, 都有留意有D人中傷某學校, 我真係唔係好明咩心態law, 道不同, 不相為謀(唔知有冇寫錯), 你唔like咪唔好入去law, 係都要攪攪震, 最尾攪到要版主close左個topic, 攪到我lee d找料的家長冇得問野.

成日都話聽聞, 朋友話, 真係好討厭

‹ 上一主題|下一主題