用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴n班不可升k1的準則係...????
go

劍鳴n班不可升k1的準則係...????

請問請問劍鳴n班不可100%升k1,原因是什麼???被out的學生又因為是什麼???仔仔未in n班,不過得知甘的消息,都讓我好擔心及有壓力!!即使收了是否值得為km放棄9龍塘think???請多多指教!!!!

劍鳴n班係唔guarantee直升上k1班,根據學校的講法,約7、8成會升得番。舊年年尾,我地收到學校的通知可以交k1留位費,亦都同時聽到每班都有d同學仔係waiting list,要今年5、6月先知結果。

至於個準則係點,真係老師先知。不過老師係放結果之前,我地收到份老師做既assessment report,講番小朋友係各方面發展成點。

每間學校都有佢既長處,而家越來越明白世界上無最好的幼稚園,只有最適合你小朋友的幼稚園。我囝囝好嗲、好痴身,係劍鳴小班教學之下,佢會得到多少少既attention,會比佢適應學校生活得快d。佢地既老師好有心咁教好我既小朋友,就算好忙,都好努力咁同我地溝通小朋友的大小事。我地好放心亦都好開心阿囝係度讀書。

劍鳴n班不可升k1的準則係.....
按我所知,最終是由校長操生殺大權...

讀得好的,未必一定可以留低

如果你覺得面試對你和仔仔都好大壓力的話, 揀朗思啦, 進可攻退可守.  雖然朗思K1都要再IN過, 但由同校的老師IN (唔係教你個D), 相信無乜壓力, 而且這校透明度很高, 老師會同你傾番你仔的實際情況, 唔得會有合理解釋).  

你仔而家面試N班咋, 咁快有壓力?!  我都係k1先開始識驚.

醒目開學勳章

原帖由 gbgsum 於 10-2-12 15:47 發表

totally agree.

原帖由 gbgsum 於 10-2-12 15:47 發表

請問校長選人的準則係點?

我有同同學仔媽媽研究過, 學校似乎prefer一d獨立同自理能力比較好既小朋友

**純屬推測**

原帖由 shootingstar 於 10-2-12 16:03 發表
如果你覺得面試對你和仔仔都好大壓力的話, 揀朗思啦, 進可攻退可守.  雖然朗思K1都要再IN過, 但由同校的老師IN (唔係教你個D), 相信無乜壓力, 而且這校透明度很高, 老師會同你傾番你仔的實際情況, 唔得會有合理解釋) ...

本來我唔知驚,好似玩甘幫佢報學校,點知見到間間都人山人海甘...又見到身邊朋友無一間似樣的學校收,又見叻仔的契仔in三間全失敗,明明in得好好,失敗唔明.....所以我都知緊張了!!!

原帖由 elmolly 於 10-2-12 17:07 發表
我有同同學仔媽媽研究過, 學校似乎prefer一d獨立同自理能力比較好既小朋友

**純屬推測**

又有可能wor,我仔係k1先考,佢就係"獨立同自理能力較好既小朋友"

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 10-2-12 17:40 發表

又有可能wor,我仔係k1先考,佢就係"獨立同自理能力較好既小朋友"

我覺得未必, 我仔係超大仔, 老師一路比佢的評語係
1. 獨立 2. 自理能力好好 3. 因佢全班最大, 佢好能夠帶起全班小朋友的學習 4. 佢開頭係唯一一個識叫班中NET班主任的姓氏(Ms. xxx), 老師叫佢示範一次教同學仔點叫, 之後全班同學就識叫呢個NET班主任.

原帖由 LMCK 於 10-2-12 18:23 發表

1. 獨立 2. 自理能力好好 3. 因佢全班最大, 佢好能夠帶起全班小朋友的學習 4. 佢開頭係唯一一個識叫班中NET班主任的姓氏(Ms. xxx), 老師叫佢示範一次教同學仔點叫 ...

我PM了你~~請看!!!

原帖由 luiflora 於 10-2-12 17:32 發表

本來我唔知驚,好似玩甘幫佢報學校,點知見到間間都人山人海甘...又見到身邊朋友無一間似樣的學校收,又見叻仔的契仔in三間全失敗,明明in得好好,失敗唔明.....所以我都知緊張了!!! ...

e, 你唔係話樂基收左你仔仔咩?

原帖由 LMCK 於 10-2-12 18:23 發表

1. 獨立 2. 自理能力好好 3. 因佢全班最大, 佢好能夠帶起全班小朋友的學習 4. 佢開頭係唯一一個識叫班中NET班主任的姓氏(Ms. xxx), 老師叫佢示範一次教同學仔點叫 ...

你仔仔唔係都confirm左k1了嗎?

原帖由 elmolly 於 10-2-12 21:12 發表

e, 你唔係話樂基收左你仔仔咩?

係啊~~不過我唔會讀此校,說來話長,唔方便在此一提,擔心傷到人及得罪人!!!仔仔in9間學校有8間收,一半普通學校,目的是比佢插班,今年2月讀,現在讀緊了!!另一半都是9龍塘學校,這4間學校中最愛的是think,只是現在愈來愈發現仔仔偏愛書本知識,擔心think太開心學校,不合乎仔仔性格,所以馬上改變方針,申請km!!由於之前無考慮考劍嗚(因為佢好遲報名),所以對佢一d都唔了解,現在就想了解多d此校,不想不清不楚甘去in,對間學校都不尊重及浪費大家時間!!!

"本來我唔知驚,好似玩甘幫佢報學校,點知見到間間都人山人海甘...又見到身邊朋友無一間似樣的學校收,又見叻仔的契仔in三間全失敗,明明in得好好,失敗唔明.....所以我都知緊張了!!!"  

我的意思是指眼見朋友及契仔考k1時的情況,所以我變得好緊張,先之會幫仔仔in甘都間n班,希望盡我力量去幫佢選擇一間好學校,甘下午就進退皆可,下年k1唔使甘大壓力!!!

原帖由 luiflora 於 10-2-14 00:21 發表

係啊~~不過我唔會讀此校,說來話長,唔方便在此一提,擔心傷到人及得罪人!!!仔仔in9間學校有8間收,一半普通學校,目的是比佢插班,今年2月讀,現在讀緊了!!另一半都是9龍塘學校,這4間學校中最愛的是think,只是現在愈來愈 ...

我仔仔讀緊Think(美孚) N班, 這校比我想像中傳統, 唔係我之前想的free school, 所以你唔駛咁擔心.  阿仔N班有教認中文字, 數字, 上堂有用中文書 (牛津出版社出版), 亦有派書仔俾家長番屋企同小朋友溫習.  我仔都鐘意睇書認字, 鐘意我陪佢一齊睇番學校的書仔.  另外, 每星期派番黎的手冊, 都詳列出佢地上堂學左D乜野, 咁我可以幫佢再溫習.

我仔係好動活潑的baby, 返學初期成日想離位, 但老師要求有規有矩, 一定要佢坐定定.  而家返左個多月, 佢都肯坐好 (雖然隻眼仲有周圍望 ), 老師話有進步.  至於師資, 美孚分校我覺得唔錯, 班主任有耐性和愛心, 每星期也會打給我匯報和交流阿仔情況.

此外, 我睇番Think的派位, 我覺得3間分校大多派傳統津校和直資學校, 但九龍塘Think就多D人揀直資/國際學校, 可能佢地較著重英文, 英文堂的時間較多.

I prefer KM...............

Could you PM me the details as not many people talk about this school la?

原帖由 luiflora 於 10-2-14 00:21 發表

係啊~~不過我唔會讀此校,說來話長,唔方便在此一提,擔心傷到人及得罪人!!!仔仔in9間學校有8間收,一半普通學校,目的是比佢插班,今年2月讀,現在讀緊了!!另一半都是9龍塘學校,這4間學校中最愛的是think,只是現在愈來愈 ...

Hello, could you PM me about the details, in order  for us to consider the above KG,tks.

Please also e-mail to me. [email protected]

原帖由 Winnietao 於 10-2-22 10:36 發表

Hello, could you PM me about the details, in order  for us to consider the above KG,tks.