用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 陳瑞芝 VS 馬可賓 邊間校風較好?
go

陳瑞芝 VS 馬可賓 邊間校風較好? [複製鏈接]

以上兩間屯門區的中學, 不知哪間校風較好呢? 其實我囝囝才剛唸小二, 不過我們是基督徒, 想搵定幾間基督教的中學, 然後慢慢觀察和留意, 又或者是否有比它們更好的呢?

可否有子女在屯門區中學唸書的家長指點一下?
謝謝!

0    0    0    0

兩間學校都唔同級數....
無得作比較. 加上你目前仲係小二,太快做呢個動作啦.
主要睇你小朋友上到五六年級既成績先可定斷.
陳xx校風當然好啦.... 同時你亦要考慮囝囝英文情程度(陳XX是英中)

至於馬XX, 我就唔清楚啦.
還有幾年后都唔知咩環境.......
好睇小朋友點.

原帖由 pony媽媽 於 10-2-9 13:00 發表
以上兩間屯門區的中學, 不知哪間校風較好呢? 其實我囝囝才剛唸小二, 不過我們是基督徒, 想搵定幾間基督教的中學, 然後慢慢觀察和留意, 又或者是否有比它們更好的呢?

謝 ...

[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

陳瑞芝是英中我知道, 亦都知派位同成績有好大關係, 這方面會和囝囝一起努力, 囝囝英文成績亦一直很好, 馬可賓是中中但明年起有英文班, banding也由bang2 上左band1尾, 來勢好勁, 還打算10/11 年入讀中一的學生於2016年100%送進大學.....
我只擔心會否谷得太盡? 不過它有基督少年軍幾吸引, 可訓練小朋友自立能力.......  

不過, 都多謝你的回覆, thank you!ops:" />

原帖由 dder 於 10-2-9 18:19 發表
兩間學校都唔同級數....
無得作比較. 加上你目前仲係小二,太快做呢個動作啦.
主要睇你小朋友上到五六年級既成績先可定斷.
陳xx校風當然好啦.... 同時你亦要考慮囝囝英文情程度(陳XX是英中)

至於馬XX, 我就唔清楚啦. ...

還打算10/11 年入讀中一的學生於2016年100%送進大學..... . 就算最好既英中都唔會講100% 啦.... 這個不要太相信,難道 200人,真的200人可上大學?
你知嘛 以前band1英中,中六/中七只有2班,其他既都係band1生,甘去哂邊? 大學有甘多位嗎?
不如你睇下佢開咗英文班咩環境先.
你可睇下...
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009081001876

原帖由 pony媽媽 於 10-2-9 18:54 發表
陳瑞芝是英中我知道, 亦都知派位同成績有好大關係, 這方面會和囝囝一起努力, 囝囝英文成績亦一直很好, 馬可賓是中中但明年起有英文班, banding也由bang2 上左band1尾, 來勢好勁, 還打算10/11 年入讀中一的學生於2016 ...

[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

Compare Public Exam Results

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

S C Chan

3.50

60.3%

Ma Ko Pan

2.50

54.0%

說得也對, 我唔心急, 仲可睇多幾年....
不過屯門真有學校中七生可100%進大學, 就是 保良局百周年

唔該晒!

原帖由 elbar 於 10-2-9 23:18 發表

2009 HKCEE( Distinct + Credit ) / Candidate14 points or more from best 6 subjectsS C Chan3.5060.3%Ma Ko Pan2.5054.0%

保良局百周年上得中七已是身經百戰.......之前中一進去的已淘汰好多人..... 只有部份人留得低上大學.

但依家你仔係334, 直上中六甘多人... 又無咗中七, 唔通全級幾百人都上大學? 所以馬xx 係無可能全上大學.

原帖由 pony媽媽 於 10-2-9 23:25 發表
說得也對, 我唔心急, 仲可睇多幾年....
不過屯門真有學校中七生可100%進大學, 就是 保良局百周年

當然係陳瑞芝LA
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

你講得對, 以前有中五已經西左一D, 而家全部直升, 就冇可能100%升大學

原帖由 dder 於 10-2-10 23:37 發表
保良局百周年上得中七已是身經百戰.......之前中一進去的已淘汰好多人..... 只有部份人留得低上大學.

但依家你仔係334, 直上中六甘多人... 又無咗中七, 唔通全級幾百人都上大學? 所以馬xx 係無可能全上大學.

...

concept絕對正確.以前F5升預科,可以西甘大班人,F7中只需"呼喚”幾個成績"不大理想"的預科生不要留低考高考就得,例如:天水圍信X中學就已經標榜100%上大學,但而家334制,原班人馬升上高中,唔通可以西走幾班人?點可以100%上大學呢?

原帖由 dder 於 10-2-10 23:37 發表

...

我是中一的家長,在上年註冊入學及第一次统測後,學校共開了兩次家長會.校長從來都無講過會保証全部學生100%入大學,只是學校目標希望所有學生都能入到大學.可能是樓主誤會或聽錯.
將來的334學制,中一直去到中六,我想連最top的中學都未必可以保証做到.

[quote]原帖由 pony媽媽 於 10-2-9 13:00 發表

謝 ... [/quote

2間唔同級數wor, 無得比較! 再升高小才算吧.

原帖由 pony媽媽 於 10-2-9 13:00 發表

謝 ...

校長在家長會說: 是目標想100%入到 U, 不是擔保 100% 入到, 有分別的.

我孩子是中二學生, 在家長會上校長是希望100%學生送進大學, 如果學生自己唔努力, 點入到呢?
賓記是好學校, 校長同老師比我好好印像!

學校為求達到「10/11 年入讀中一的學生於2016年100%送進大學」目的,可能會不斷踢走成績稍遜的學生。

另外,「打算」兩個字實可圈可點。

學校的宣傳技巧一流!

原帖由 pony媽媽 於 10-2-9 18:54 發表
陳瑞芝是英中我知道, 亦都知派位同成績有好大關係, 這方面會和囝囝一起努力, 囝囝英文成績亦一直很好, 馬可賓是中中但明年起有英文班, banding也由bang2 上左band1尾, 來勢好勁, 還打算10/11 年入讀中一的學生於2016年100%送進大學 ...

原帖由 tictactoe 於 10-4-18 19:51 發表
學校為求達到「10/11 年入讀中一的學生於2016年100%送進大學」目的,可能會不斷踢走成績稍遜的學生。

另外,「打算」兩個字實可圈可點。

學校的宣傳技巧一流!

...

開家長會時校長說不會 "踢走成績稍遜的學生", 不過你又信唔信呢?   

賓記暫時都只是 band 1尾, 跟百周/ 陳中當然有距離, 但如果自已小朋友是 band 1尾的話, 亦是不錯之選擇, 今年16個人競爭一個學位. 中間都要她的原因的.

‹ 上一主題|下一主題