用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 很徬徨...我應該點做?
樓主: worry-mom
go

很徬徨...我應該點做?

原帖由 worry-mom 於 10-3-7 00:19 發表
聽落很深奧下.   其實地面親子時間(Floor Time)係點樣呢?   咁找ST 1VS1比佢有無用呢?

ST 係做唔倒,因floor time 係另一門較接近play therapy的專業,唔似傳統言語治療坐定定,反而係藉同佢一起玩,介入孩童內心世界,從而引渡去擴展個人認知空間及與人互動,幫助他們去思考解决生活難題,極之相向互動,仲特別在協肋孩童情緒上的克服,令佢在逆境,情緒也較為穩定

ft為另一套行為改善的方法,不涉及藥物,相對ABA更能切合應付生活上突發/情緒等問題

去聽聽個講座就知多d

其實普通任何醫生都可以寫信轉介去政府評估中心(cac)和政府精神科o架啦。  洗乜要健康院醫生呀? 我親戚都係去求其o係街邊一間普通醫務中心搵個普通西醫寫轉介信去評估中心之嘛。如果你呢個醫生唔寫, 咪搵第個寫囉。你講得嚴重d咪得囉。有轉介信就打電話去近你的cac約期就得。

原帖由 worry-mom 於 10-3-6 01:38 發表
我都明白政府一定先比D急切需要既人享用服務先, 但係我只係要求見健康院既醫生先都咁難!   
另外, 今日我帶囝囝去睇開醫生, 我試下問醫生是否可以幫我寫轉介信, 佢簡單問左我一輪, 又係無答案, 聽我講完...又話都唔 ...

想問你囝囝去step做學前評估時幾多歲呢?   唔知係咪我囝囝剛2歲, 所以佢地會有咁既建議.   因為"自閉評估"2歲起先可以做.   

我一路都有個疑問, 我見第2條thread都有人問過, 係咪去得做"自閉評估", 個result都一定係有or最少都會係"自傾"呢?

屯門太遠了...去唔到聽呢!  anyway, 等我search下有關ft既資料先. thanks!

原帖由 pipi331 於 10-3-9 01:11 發表

我去cac封轉介信系 醫管局的兒科度攞ge, 4個月之後覆診 就問佢攞咗 st  & ot 轉介. 我遲d 覆診又問佢攞埋精神科.

去steps 做評估 系貪佢可以馬上排正苦服務 (i/e/s), 攞住份報告又可以去報吓d家長資源中心, 可以 ...

1) 自閉評估唔駛滿2歲都可以做, 無論係政府和私家都係。我識有人未夠2歲, o係政府cac已評為"自閉症", 唔係自傾。

2) 係咪去得做"自閉評估", 個result都一定係? 就好似你去診所睇醫生, 點解大部份人入完診症室都要攞藥? 大部份人都俾醫生話病? 唔通醫生騙錢? 係因為唔病都唔去睇醫生啦。評估都係一樣道理。

原帖由 worry-mom 於 10-3-9 01:46 發表
想問你囝囝去step做學前評估時幾多歲呢?   唔知係咪我囝囝剛2歲, 所以佢地會有咁既建議.   因為"自閉評估"2歲起先可以做.   

我一路都有個疑問, 我見第2條thread都有人問過, 係咪去得做"自閉評估", 個result都一定 ...

間間密集訓練課程(五天半日制)都要waiting, 有無小朋友上緊or知唔知呢幾間邊間較好呢?   係咪一般都要排好耐架?

step / links / joyful / heep hong

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st, ot, 感統訓練全部都需要.   一下子講到我小朋友全部都好差咁...

原帖由 worry-mom 於 10-3-18 00:40 發表
間間密集訓練課程(五天半日制)都要waiting, 有無小朋友上緊or知唔知呢幾間邊間較好呢?   係咪一般都要排好耐架?

step / links / joyful / heep hong

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st,  ...

坦白講,排s位即代表孩童能力上同一般同齡的有一定距離,或甚致不大適合入讀主流幼兒學校/小學......
明白排唔倒政府/私人的服務去處理孩童需要令家長非常焦急。唯一可建議的就是請治療師做單對單訓練,但是一定不會平,有d成 $4xx/小時。故索性考慮一些可上門 part time 有教過此類孩童的教師,通常可電 step/ links 私下問導師有冇相熟的可介紹,或有些接外快或巳/半退休的可安排上門服務,而價錢較平$2xx/小時 (我都試過用此法找到上門的教師,但個人原因冇用到)

反而返唔返普通幼兒院(唔係表現太差應會收),主要係比佢熟習上學(同家人分離及自立)模式和比佢多接觸普通學童,如不打算返住學就由家長在家幫佢做密集訓練,故家長更需裝備自己去協助孩童成長。

見步行步.....

不如試吓呢間先啦 :
http://www.rehabclinic.org/images/courses/cc_toddler_apr2010.pdf

雖然係治療師督導下由職業治療學生帶領,總好過坐響度等,1星期3天,學費吾貴。如果吾適合,下個月先再考慮其他。我昨天致電他們,4月份仲有一個位。

Good Luck !

原帖由 worry-mom 於 10-3-18 00:40 發表

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st,  ...

自己覺得囝囝認知方面其實係ok的, 不過的確係有自閉既特徵.   所以無諗過認知上ok, 但都係s位.  就好似有d測試問佢, 但當日唔做/唔指出.   不過我地平時問佢佢都有做/指, 咁...佢地就覺得佢呢方面屬於"弱".   我自己又咁諗...正如d小朋友去in學校, 果日刻唔答, 都唔係代表佢唔識喎!

佢地即時只係介紹左st/ot既1:1比我, $800-$850.   我估如果佢地要找生意, 都唔會介紹平d/part-time比我囉.

另外想問下...s位學校係咪無校車安排架?  要自己接送呢?   

如果咁講...係咪應該次序係 e位>i位>s位  呢?

我都打過去poly問...但佢地唔答我究竟開唔開得成班, 真奇怪!

原帖由 rpang001 於 10-3-18 01:12 發表

坦白講,排s位即代表孩童能力上同一般同齡的有一定距離,或甚致不大適合入讀主流幼兒學校/小學......
明白排唔倒政府/私人的服務去處理孩童需要令家長非常焦急。唯一可建議的就是請治療師做單對單訓練,但是一定不會平,有 ...

原帖由 worry-mom 於 10-3-19 00:27 發表
自己覺得囝囝認知方面其實係ok的, 不過的確係有自閉既特徵.   所以無諗過認知上ok, 但都係s位.  就好似有d測試問佢, 但當日唔做/唔指出.   不過我地平時問佢佢都有做/指, 咁...佢地就覺得佢呢方面屬於"弱".   我自己 ...

找上門導師方面,或要些少門路(一定要同嗰d導師有認識,佢地先會私下介紹d佢識既比妳),可經從身邊己在這私人兒童發展中心使用緊服務的家長,較易套到有關資料。

可惜我熟識的那些導帥己離職,我仔亦離開成3年,故我手頭沒有這方面資料,但前2年就因為吟,介紹了一位part-time 上門睇功課導師,仲係一條龍,由幼稚園湊到小一.....

應係 i位或e位,後到s位.i/e位係照顧同類學童,分別處在於係學校提供埋服務定係課外由校外組織提供治療...

多謝你既意見!
之前排緊協康既1:1PST training終於有位啦!  唯有上住先再問下導師有無介紹.

另外, 曾經見過有d媽媽話感統問題可以去上體操班去改善, 咁想問下...其實坊間一d playgroup....如my gym等, 對我地既小朋友有無幫助有無用呢?   or都係報返"感統"training好d呢?

請問其實仲有邊幾間私營機構有評估+排位服務呢?  價錢如何?

原帖由 rpang001 於 10-3-19 11:38 發表

找上門導師方面,或要些少門路(一定要同嗰d導師有認識,佢地先會私下介紹d佢識既比妳),可經從身邊己在這私人兒童發展中心使用緊服務的家長,較易套到有關資料。

可惜我熟識的那些導帥己離職,我仔亦離開成3年,故我手頭 ...

原帖由 worry-mom 於 10-3-20 02:04 發表
多謝你既意見!
之前排緊協康既1:1PST training終於有位啦!  唯有上住先再問下導師有無介紹.

另外, 曾經見過有d媽媽話感統問題可以去上體操班去改善, 咁想問下...其實坊間一d playgroup....如my gym等, 對我地既小朋 ...

建議睇睇帶 playgroup 嗰d導師本身是否有專業資格,一般playgroup未必有專業導師,有d起個室入面擺d簡單設施,公園有d分分鐘仲齊全過佢,當中的健體運動沒有足夠協助人員去幫每個小朋友做,佢哋唔做亦冇人強迫.....

故看看導帥資格,人手,設施等就知其果效。links嗰d有感統室,全室連牆有軟"前"保護,每個小朋友輪流由導帥協助去做訓練,藉大小肌/平衡(打鞦千)+載耳罩聽特別頻率的音樂,去刺激前庭和感統機能....

一分錢一分貨。

你千其要想清楚,你所指的幼兒班,是托兒班而矣,沒有嘢學,我仔二月開學,到二月底,除了春節假期,只返了十幾天,退晒步,經常發脾氣,我不敢再博,唯有退學,原因是他上堂周圍走,坐唔定,老師為了方便管理,就給他玩具車,由上堂玩到落堂,咁不如在家玩!洗乜花錢返學校玩啫!LINKS我仔一歲九個月時,領教過了,進步是有,但很慢,600元一堂單對單,效果麻麻!請三思!
原帖由 anlywan 於 10-2-27 14:25 發表
你好,請問你仔幾大在LINKS上半日制個種啊?我仔仔現在LINKS做緊感統訓練排緊半日制...但佢以架25個月大可以讀出面啲幼兒班..我都唔知應該俾佢讀普通幼稚園的幼兒班定是讀好似LINKS啲課程去改善佢...但又怕到時先去入 ...

原帖由 asap2122 於 10-3-25 00:52 發表
你千其要想清楚,你所指的幼兒班,是托兒班而矣,沒有嘢學,我仔二月開學,到二月底,除了春節假期,只返了十幾天,退晒步,經常發脾氣,我不敢再博,唯有退學,原因是他上堂周圍走,坐唔定,老師為了方便管理,就給他玩具車,由上堂玩到落堂,咁不如在 ...

其實一般(有i位)的幼兒學校,適唔適合比自己的自閉寶寶入讀,要先了解學童性格/能力,尤其專注力/學習能力等等,他會否主動參與課堂上的活動更為重要。囝囝起幼兒班的例子:兩個i位能力相近的孩童,一個較主動/專注力稍高,另一個較被動,同在一班中師生1:14,在上堂時,一個主動坐在前方坐定定,另一個坐在最後方自己玩手指(自言自語),老師根本照顧唔曬d學生(一班始終有2~3個較頑皮),一個老師教課文,另一個就按住d頑皮既學生,根本照顧唔倒坐起最後(但沒有攪事的)。最後,坐在最後自言言語的功課追上,自動退學轉校了(轉d小班教學)。另一個就好地地,讀到高班學習上沒有問題.......

故建議家長了解學校資源和囝囝能力,並作適當評估,如冇物主意,可讓囝囝入讀私人幼兒學校(試讀),從中了解其能力/性格,才去考慮那些學校較合適。

一般較主動/專注力稍高的,其學習能力也相對高。就算吾係i位,只要不是一些催谷的名校,相信應該沒有大問題。反而多數是較被動,較好動或專注力低的,課堂學習才是家長最頭痛的問題,不知那些學習環境及模式較適合自己小朋友。

另外,要注意的是私立幼稚園好處是師生比例較好,較包容及較彈性。但換個角度來看,他們可能只報喜不報憂。所以如何取捨,真係要試過先知。

如果你指的私人幼兒學校是坊間那些 4-8人的學習小組預備班,我覺得試讀是可以的。因為我試過一間,家長初時可陪上,而且有單面鏡,上課情況家長在門外一目了然。
從而得知小朋友在學習上的問題,再考慮入讀那些幼稚園。

原帖由 rpang001 於 10-3-25 03:20 發表

其實一般(有i位)的幼兒學校,適唔適合比自己的自閉寶寶入讀,要先了解學童性格/能力,尤其專注力/學習能力等等,他會否主動參與課堂上的活動更為重要。囝囝起幼兒班的例子:兩個i位能力相近的孩童,一個較主動/專注力稍高,另一 ...

原帖由 Capricorn2521 於 10-3-25 10:42 發表
一般較主動/專注力稍高的,其學習能力也相對高。就算吾係i位,只要不是一些催谷的名校,相信應該沒有大問題。反而多數是較被動,較好動或專注力低的,課堂學習才是家長最頭痛的問題,不知那些學習環境及模式較適合自己小朋友。

...

相當同意大部份自閉孩童在專注力/社交/學習能力方面都較一般弱。有少少補充係那些較被動的可以藉吃一些brain supplement 去改善其對外在環境的反應。囝囝以前吃的是Acetyl L-carnitine, CQ 10, 5-HTP,吃後明顯對外界反應多了,但過量會有自我刺激行為,反而過度活躍就不宜吃,那些過動的或要行戒口GFCF。

你所講的是私人S位學校嗎?
如果小朋友將於今年9月入讀一般幼兒園既PN班, 是否值得入學前這幾個月去S位上堂, 睇下有無改善呢?
定係報D 1vs1已經足夠?

原帖由 Capricorn2521 於 10-3-25 10:42 發表

...

私人S位學校係其中一個選擇,坊間愈來愈多這類學校,有由治療師或是特殊幼師教授的,人數也有不同,4-8人一班不等,上課日數,時數不同,以至價錢也有分別。

我覺得發展較慢的小朋友最好由小班開始,慢慢適應,老師有時間觀察及照顧小朋友情況及進度,匯報給家長。幾個月後,約2.5-3歲/適應後,再嘗試大班(幼稚/兒園)學習。

1vs1的好處是針對性課程設計,一星期只得一堂,重點是教家長回家做訓練。一星期溜溜長,家長不會只做1vs1的,而且欠缺群體學習(除非你家裡已有其他年紀相若的小朋友)。

原帖由 worry-mom 於 10-3-26 01:57 發表
你所講的是私人S位學校嗎?
如果小朋友將於今年9月入讀一般幼兒園既PN班, 是否值得入學前這幾個月去S位上堂, 睇下有無改善呢?
定係報D 1vs1已經足夠?

...

to worry-mom:

其實你可以去樂天同 links 參觀下佢地點上課, 咁你對私人 S 位就多 d 概念, 仲可以捉住佢地 d 人問多 d 問題 (我仔仔讀過 3 months 樂天, links 就上緊感統, 所以我知呢兩間係睇到佢地上課的)。好唔好係好個人的, 又要睇夾唔夾你, 夾唔夾你個小朋友。所以都係親自行一趟好 d

至於讀n班有無用,係睇你個小朋友係咪做到安坐專注, 明唔明老師讀乜, 同埋間學校會唔會有老師睇佢。一般1:14你都諗到有幾多時間俾到個小朋友啦~ 但, 若無其他 choice, 上 n班係可以俾佢接觸到群體生活既方法.

上個別定係密集好, 其實好睇你有無時間/精力/能力去  train 佢. 密集既好處係有一個環境迫住佢要去理人, 去跟 rules。個別其實係一定要 lor 我覺得(密集的已包理個別的啦), 因為家居訓練真係好重要. 不過你係俾 $ 上個別, 定係自己睇書, 咁我覺得睇你有無心機睇書. 咁上堂係針對性 d 同有人 demo 俾你睇點 train 佢.

我都上過邁步 one-to-one 幼兒導師 training ($450/30min.), 我覺得佢幫我開左個頭, 幾好呀! 其實最終係自己點同佢 train lor~

加油呀, 俾心機, 小朋友係有潛力會進步的! 到時你會感受到, 幾多$都買唔到佢 o個下進步! (for me, 就係仔仔開口叫 "ma ma", 開心死了!)

book list:
協康會: 自閉症兒童家居訓練指南
久周出版: 特殊兒教養寶典

(圖書館可借)