用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇阿仔讀書讀到睇心理醫生?
樓主: esprincess
go

有冇阿仔讀書讀到睇心理醫生? [複製鏈接]

唔好客氣, 希望係呢道放書名唔會被投訴賣廣告啦。 書名叫“再見UNHAPPY”講述一個患上抑郁癥的少年, 停課但不停學的真實故事。 作者:周婉貞。 我仲未睇完本書, 不過可能作為家長自己睇下都有好處既, 因為原來自己都有問題自己唔知道, 硬要逼孩子“讀好書”, 其實最後可能係得不償失啊。

原帖由 amy888 於 10-2-9 11:31 發表
Thanks very much BKman. I have send an email to the mailbox you provided. Hope i can get some more information.  Besides do you know the name of that book?
Thanks you
多一點努力 多一點回憶!

bkman:
請問是不是突破有得賣?

其實每一個年代都有,我認識兩個我少年時代的朋友也是(讀書叻,但出現精神有毛病),所以我都會提醒自己唔好太緊張阿仔的學業!我都認為性格是好大的因素,所以如果子女自己要求過高的話,真是要多開解他們,不要掉以輕心!

原帖由 bkman 於 10-2-9 22:18 發表
唔好客氣, 希望係呢道放書名唔會被投訴賣廣告啦。 書名叫“再見UNHAPPY”講述一個患上抑郁癥的少年, 停課但不停學的真實故事。 作者:周婉貞。 我仲未睇完本書, 不過可能作為家長自己睇下都有好處既, 因為原來自己都有問 ...

有!
我哋沙田早一兩年就有兩個讀屋村名校嘅學生頂唔順壓力跳左樓;所以,讀名校壓力唔細,一見啲細路有唔妥就要儘快搞,唔係到時恨錯難返。
你想個細路將來點,自已揀。

可以咁講, 不過問題源頭好多時就系因為唔可以單靠自己搞掂, 如果又唔識得搵人幫助, 後果可能很嚴重啊。
所以先要留意呢個問題吧。

原帖由 sukkiu 於 10-2-9 09:43 發表
我覺得咁係個人問題,個人好認真同緊張,先會出現問題.

同意, 佢自己谷, 你就唔好谷佢。 佢自己唔谷, 你就幫佢谷少少。。。。哈哈。

原帖由 ytpeople1 於 10-2-9 11:55 發表
我都覺得係個人性格問題。

有d細路唔叫就唔溫習,有d就唔使叫佢都自動溫習。

我覺得如果見到仔女係緊張自己成績,就唔好比壓力佢地;反之懶懶閒細路,就一定要催谷。
...

Hi 你好,

我都唔知邊度有得賣, 等我幫你問下先。 然後回復你。

原帖由 mayc 於 10-2-10 09:14 發表
bkman:
請問是不是突破有得賣?

其實每一個年代都有,我認識兩個我少年時代的朋友也是(讀書叻,但出現精神有毛病),所以我都會提醒自己唔好太緊張阿仔的學業!我都認為性格是好大的因素,所以如果子女自己要求過高的話,真 ...

我只是覺得,初中已經開恒turbo,幾時捱到高中文憑試。

我覺得好似放風箏一樣, 有時候要拉緊, 有時候要放松。 至于拉緊或放松的時間有幾長, 視乎自己的需要和技巧而定, 當然最好係有一只會自動飛的風箏, 咁自己就安樂嗮。。。

原帖由 esprincess 於 10-2-10 22:22 發表

哈…我都想啊!
原帖由 bkman 於 10-2-11 13:17 發表
我覺得好似放風箏一樣, 有時候要拉緊, 有時候要放松。 至于拉緊或放松的時間有幾長, 視乎自己的需要和技巧而定, 當然最好係有一只會自動飛的風箏, 咁自己就安樂嗮。。。

...

你好, 唔好意思, 遲了復你。
本書係“明報出版社”出版的。 電話號碼係2595 3215。 因為係2005年6月出版的, 所以最好打電話去問下佢地仲有無存貨。

原帖由 mayc 於 10-2-10 09:14 發表
bkman:
請問是不是突破有得賣?

其實每一個年代都有,我認識兩個我少年時代的朋友也是(讀書叻,但出現精神有毛病),所以我都會提醒自己唔好太緊張阿仔的學業!我都認為性格是好大的因素,所以如果子女自己要求過高的話,真 ...

醒目開學勳章 王國長老

我朋友個女, 小一咋.........由於功課壓力, 佢地星期六日唔會去街, 只係sunday 5,6點左右至會去一陣
小朋友本身都好stress, 媽媽見佢讀到無晒表情, 叫佢放低功課relax一陣再讀啦, 小朋友一路relax一路心不在焉, 話唔抖喇我都係讀書喇.........
聽到都心寒.........
原帖由 esprincess 於 10-2-10 10:22 PM 發表

小一已經有功課壓力?如果我係位小朋友媽咪,我會幫呀個女搵間冇乜功課壓力學校!因為我覺得身心健康最緊要。
原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-15 18:43 發表
我朋友個女, 小一咋.........由於功課壓力, 佢地星期六日唔會去街, 只係sunday 5,6點左右至會去一陣
小朋友本身都好stress, 媽媽見佢讀到無晒表情, 叫佢放低功課relax一陣再讀啦, 小朋友一路relax一路心不在焉, 話唔 ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-15 18:43 發表
小朋友本身都好stress, 媽媽見佢讀到無晒表情, 叫佢放低功課relax一陣再讀啦, 小朋友一路relax一路心不在焉, 話唔 ...
小一都咁緊張,幾時先讀完小六,我諗個小朋友讀幼稚園都咁緊張,真係要諗計,唔係真係令人担心.

思覺失調很多時在少年間段發生。各位BK父母請多些注意子女情緒的情況。讀名校,會有功課壓力。就算唔讀名校,都可能有欺凌事件。
少年人會面對不同方面適應的問題,交友、感情、家庭、學業、自我形像...

成長背境不同、支援網絡不同,就會有不同的表現。
父母們請多點注意。

有friend收到老師電話,話個仔係學校聽見考得差,用較剪手,嚇到friend 面都青。

原帖由 chanms 於 10-2-19 17:45 發表
思覺失調很多時在少年間段發生。各位BK父母請多些注意子女情緒的情況。讀名校,會有功課壓力。就算唔讀名校,都可能有欺凌事件。
少年人會面對不同方面適應的問題,交友、感情、家庭、學業、自我形像...

成長背境不同、支 ...

上星期天,帶阿仔去公園玩,見到一個好久不見的師奶,自自然然講到学校。佢女女今年升小一,小班教学,一班23人左右。佢話小一忙很多,每星期默中、英文,老師要求90分左右,試過叫佢個女去補習。又向佢推介班中考第一之經驗,話每日温2、3小時書。師奶仲猛咁提醒我要現在起就為阿仔準備默書云云。我當然猛向佢講我嘅經驗(其实之前都講過),但從佢嘅反應,又是人在江湖,身不由己。

我的孩子雖讀BK上稱為"最深最大壓力"之学校,但不計默書測驗成績,七、八十分也無人叫補習。再一次我很感恩。

回覆 1# judy 的文章

我當然猛向佢講我嘅經驗, I didn't read yours, what is that?

我都想
原帖由 bkman 於 10-2-11 13:17 發表

...
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題