用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 的選擇
go

K2 的選擇 [複製鏈接]

1. 如你個仔而家讀緊 St Catherine K1 (下午班) , 仔仔又讀得開心,  假設 CCKG 收, 你地會否轉校呢 ? 好多人都話讀CCKG 入讀男拔 /  St Paul co-edu機會大d ,  但冇野係 guranteen 嘛 , 到時咪盞攪.

2. 我又同個仔申請左 "ESF" K2, 因為我聽好多好多家長話小學有好多功課做 , 無論你係唔係讀名校, 成日為了做功課而攪到家噪屋閉 , 又破壞親子感情 , 所以先有意讀國際學校, 等小朋友多 D 時間玩 , 眼光遠d.

如果比你選 , 你地點 ?? 請指教 !!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

基於我地想小朋友讀傳統小學, 所以~
我會揀入CCKG
但就因為都想入CCKG, 又唔想阿仔年年轉校咁慘, 所以SC收都無去讀~

其實, 你諗定想點先啦!

But nobody knows if CCKG will accept?

cckg will send out letter in March 2010..now, i just thinking gei..hahah

原帖由 C.K.K.K 於 10-2-5 09:57 發表
1. 如你個仔而家讀緊 St Catherine K1 (下午班) , 仔仔又讀得開心,  假設 CCKG 收, 你地會否轉校呢 ? 好多人都話讀CCKG 入讀男拔 /  St Paul co-edu機會大d ,  但冇野係 guranteen 嘛 , 到時咪盞攪.

2. 我又同個仔 ...

CCKG太多人爭喇,三月底先有消息,收左先考慮都未遲

Hi 小曳人,

好奇問下, SC K1 你唔讀, 咁讀緊咩呀? 你係咪索性唔讀K1, 直接考CCKG K2呀? 咁搏!?

原帖由 小曳人 於 10-2-5 15:54 發表
基於我地想小朋友讀傳統小學, 所以~
我會揀入CCKG
但就因為都想入CCKG, 又唔想阿仔年年轉校咁慘, 所以SC收都無去讀~

其實, 你諗定想點先啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 icbb1230 於 10-2-9 15:48 發表
Hi 小曳人,

好奇問下, SC K1 你唔讀, 咁讀緊咩呀? 你係咪索性唔讀K1, 直接考CCKG K2呀? 咁搏!?

我唔想阿仔好似b女咁, 年年轉校
我唔信讀SC就=入到cckg
我覺得校長會睇小朋友interview表現, 觀察小朋友啱唔啱佢
如果係咁, 我唔覺得讀幾個月SC會有乜分別
所以.. 留守原校, 得咗嘅就自然開心, 唔得嘅亦唔駛小朋友轉校咁辛苦!

另一個個人嘅喜好: 我唔鍾意大工廠

啊, 原來留番o係原本讀緊nursery嘅幼稚園讀K1, 嚇得我呀, 以為有人咁博添。

BTW, 我阿女讀緊SC, 不過我諗真係好多小朋友都有去考CCKG。我無帶親自帶佢去interview, 不過屋企人話阿女入到waiting room, 佢好似識晒其他d細路咁wor, 又打招呼, 又撩人玩, 可能係佢d同學啩。

原帖由 小曳人 於 10-2-9 17:09 發表

我唔想阿仔好似b女咁, 年年轉校
我唔信讀SC就=入到cckg
我覺得校長會睇小朋友interview表現, 觀察小朋友啱唔啱佢
如果係咁, 我唔覺得讀幾個月SC會有乜分別
所以.. 留守原校, 得咗嘅就自然開心, 唔得嘅亦唔駛小朋友 ...

我覺得如果cckg 收你的小朋友, 轉去會好, 仲有2年, 都可接受, cckg k3 就算不入dbs, 都相信可入到不少直資名校 , 我想它的名氣會有d幫助.

反而esf k2 係另一條路, 一來k2完只可去國際學校, 番唔到轉頭去普通學校(因太不同模式) , 2來因為esf k2已經要考小學, 如果esf 自己小學唔收番, 就要去考其它國際小學, 好似小朋友太細, 好急好困難.. 如果俾我就prefer 留係 st. cat, 讀埋k2,k3. 除非一定入到國際小學, 又係plan 全程都out of system 就另計.

不過我都有教過esf 小學生的活動, 他們2年班都未識寫好多中文 (差過k2程度..) 其實都要想下是否最好.

Hi C.K.K.K,

我都覺得應留o係SC, 因之後你可選擇傳統或國際小學, 但ESF就只可行國際小學呢條路。如CCKG收, 就轉啦, 因無論在SC或CCKG, 2年後都要為P1再戰, 咁CCKG名氣又高SC少少嘅。能在CCKG面試脫穎而出, D小學唔多唔少都會睇高一線啩, 因在幾千人"scan"出來, 都算係高質數嘅小朋友黎嘅!

我都想大家俾d意見, 小女讀緊SC K1, Good Hope K2 已取錄, CCKG等緊消息。如CCKG收, 你會點揀呢?

多謝各位意見。

原帖由 C.K.K.K 於 10-2-5 09:57 發表

2. 我又同個仔 ...

Do u have confidence on you daughter ?
if yes, go ahead for CCKG.
If no, maybe prepare a safer path for her.

You are the one know your daughter most, so no one can get involved in the decision.

原帖由 icbb1230 於 10-2-11 10:20 發表
Hi C.K.K.K,

我都覺得應留o係SC, 因之後你可選擇傳統或國際小學, 但ESF就只可行國際小學呢條路。如CCKG收, 就轉啦, 因無論在SC或CCKG, 2年後都要為P1再戰, 咁CCKG名氣又高SC少少嘅。能在CCKG面試脫穎而出, D小學唔 ...

Thanks, BabyISC.

I do have confident on my daughter, but DGS is another keen competition after 2 years.  In order to enter DGS, if I take GH kinder, I think it's lesser chance than CCKG.  Headache......

Anyway, think later when receive CCKG result.

原帖由 BabyISC 於 10-2-11 12:03 發表
Do u have confidence on you daughter ?
if yes, go ahead for CCKG.
If no, maybe prepare a safer path for her.

You are the one know your daughter most, so no one can get involved in the decision.

...

真令人好煩惱 , 唔知點選擇, 2 年後又要為入小一作戰 ?
有冇人知CCKG 大概3月幾出 letter 呢 ?

Hi C.K.K.K,

The result will be sent out in end March.

cheers.

原帖由 C.K.K.K 於 10-2-12 10:24 發表
真令人好煩惱 , 唔知點選擇, 2 年後又要為入小一作戰 ?
有冇人知CCKG 大概3月幾出 letter 呢 ?

thanks icbb1230
‹ 上一主題|下一主題