用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 女強人名校攻略 送寶貝入女拔
樓主: 龍舌蘭
go

女強人名校攻略 送寶貝入女拔

原帖由 happyvalley 於 10-2-4 17:27 發表

原來親人的影響力咁重要

唔一定呢, 我姐姐同細佬都只係讀到form FIVE, 讀書既野,好睇個人,不過我間中學讀書風氣好好就真.

原帖由 happyvalley 於 10-2-4 17:29 發表

而家無『生活體驗』,可能大學唔收 bor

係呀,所以我慶幸我係70後

一點也不欣賞這位羅女士的"成功教女方式",我想這個分享是反面教材吧!!!!!

佢就好啦! 叫亞女唔好做這樣, 唔好做哪樣, 佢都聽.
我個女當初係學校同佢選讀法文, 佢死都唔讀, 要讀日文, 我已經買了書都要退番比書局, 我好在無寫名, 先至有得退.

佢同我講, 我又學普通話, 學日文(佢當時已識少少), 又要學法文, 媽媽! 你想我死呀! 佢當時得5歲半, 我都影響唔到佢, 佢捐左入個櫃到唔出來. 學法文係完成我的心願.

好難講, 我細個都係甘, 唔係裙腳妹果種. 無得裙腳, 我亞媽無理過我.

唉, 有祖蔭既, 好多都無事業選擇權 .....

唔係大大間公司 / 廠 傳比邊個 ?

另一個角度, 佢地又唔駛成績超好, 反正將來現成就做 md

都話個個都想仔女完成自己既心願啦, 難聽D係慾望 --- 哈哈哈

原帖由 LittleKidult 於 10-2-4 00:40 發表
睇完之後覺得佢囡囡真係只係成績中規中距果類... 咁既資源下都係得5A2B......
冇講佢個女有冇補習?

agree.... 5A is not very top lor ......... 'sigh gas'.....
many students from other are top schools are having better result than her daughter la .......

i think DGS is most famous ... due to the principal's successful strategy in publicizing the school.......
however not every girl is top ........

my sister studied in another traditional famous girl school as well.... she knew some dgs gals ... all of them were doing poorer than her in hkcee

when dgs gals and her schoolmates got to the faculty of law in HKU ... her schoolmates were doing better than dgs gals

很反感這個招數!如前網友說道,不要再瞧不起弱勢社群,蓋因(利用)價值甚高矣!

招數3︰做200小時義工

羅安宜在小六時曾參加「傑出學生獎」,比賽按4個準則評分,包括成績、音樂、體育和義工活動,可惜羅安宜名落孫山,致命傷是義工「零」經驗。

於是羅太安排囡囡參與義工活動,一口氣在一年內當了200小時義工。「公司舉辦甚麼義工服務,我也帶她去;在學校當風紀也計算在內。」結果羅安宜獲得義工金獎,中三那年,更得到全港傑出少年獎。
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

原來是咁 !! 唔怪得之我姑仔成日叫佢仔仔參加義工隊. 成日去呢樹果樹做義工, 我仲以為佢咁好心幫人, 原來有目的.

原帖由 gigi2 於 10-2-8 14:04 發表
很反感這個招數!如前網友說道,不要再瞧不起弱勢社群,蓋因(利用)價值甚高矣!

招數3︰做200小時義工

羅安宜在小六時曾參加「傑出學生獎」,比賽按4個準則評分,包括成績、音樂、體育和義工活動,可惜羅安宜名落孫山,致命傷是義工「 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 10-2-8 14:43 發表
原來是咁 !! 唔怪得之我姑仔成日叫佢仔仔參加義工隊. 成日去呢樹果樹做義工, 我仲以為佢咁好心幫人, 原來有目的.

ai ....... the correct value is twisted nowadays ....

原帖由 paltiBB 於 10-2-8 14:43 發表

帮到人就得啦!

人,不會無袁無故做一件事。絕大多數人做義エ,都有唔多唔少的其他目的。我見到最純洁的人,佢在百忙中擠出時間去幫助人,問他點解,佢話做義エ会令佢感到開心。為了開心,就是此人做義工的目的。而真有研究發究發現,做義エ会令人感到開心高尚。

我歡迎更多人做義工,甚麼目的部好。當然,專登浪費人力物力去創造機會給某某名人做義工,最令人生厭。

看来真有点誇张,不知是不是现在的父母太紧张还是时代变了! 我也是女拔九十年代中的畢業生,父母是草根;我也喜愛學校。到現在我還覺得女拔所給我的,我應該在其他學校也得不到。我們那時是教你如何成為有氣質的時代女性如果我生的是女的話,如果學校沒變的話,我也希望她會受相同的教育

做名人的仔女真係慘!因為阿媽接受專訪,而要面對如此大的壓力,希望她沒上來BK。

整篇文章,除了有冒號和引號的一、兩句,其他都只是記者的演譯。

http://www.brunstad.org/en/
原帖由 judy 於 10-2-8 16:35 發表

帮到人就得啦!

人,不會無袁無故做一件事。絕大多數人做義エ,都有唔多唔少的其他目的。我見到最純洁的人,佢在百忙中擠出時間去幫助人,問他點解,佢話做義エ会令佢感到開心。為了開心,就是此人做義工的目的。而真有研究發究 ...

招數5︰鼓勵投身商界

"羅安宜計劃執教鞭,羅太沒有反對,但向女兒提出了一個問題:「如果其他同學投身商界,10年後她們的職位和成就,可能和當老師的很不一樣。」
羅太指,不是每個人也想賺很多錢,假如囡囡認為當老師是自己喜歡的事,她會予以支持,但想女兒考慮到,以其成績、語文及表達能力,若投身會計行業,出路會比當老師更廣。"

hahah ....I think she's against it wor ... how come she said she isn't?! A v controlling mother .. in an indirect way though!

原帖由 龍舌蘭 於 10-2-3 10:26 發表
3/2/2010 HKET (文中 highlight 為本人所加)

女強人名校攻略 送寶貝入女拔

撰文:陳韻文
欄名:Career
在商場,羅盛慕嫻總是披上一身硬朗,在會計界名氣響噹噹;放下工作,她又是稱職的媽咪,為囡囡鋪排入讀名校,栽培成今日的5 ...

same to my friend's case !!!

原帖由 mat媽 於 10-2-3 15:16 發表
我朋友是女拔出身, 她結婚時只得兩個女拔 friend, 佢話讀書時係好唔開心的, 個個同學都好似官心計咁... 為咩呢????