用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人收到福建中學錄取信呀
樓主: natalie_220
go

有冇人收到福建中學錄取信呀 [複製鏈接]

大家好,想八掛下frist-in同埋second-in既形式係點呢?用中文定英文呀?thx!

請問你係咪問福中interview?

原帖由 minijelly 於 10-3-18 12:09 發表
大家好,想八掛下frist-in同埋second-in既形式係點呢?用中文定英文呀?thx!

[quote]原帖由 tinetinew 於 10-3-17 21:19 發表
想問下中文班的英文科程度是不是與英文班有分別呢? 你的小朋友讀中文班, 英文方面有否大改進呢?

原帖由 KCL2816 於 10-4-6 17:26 發表
[quote]原帖由 tinetinew 於 10-3-17 21:19 發表
想問下中文班的英文科程度是不是與英文班有分別呢? 你的小朋友讀中文班, 英文方面有否大改進呢? ...

亞仔讀中四,
EMI同CMI係同一份卷.
以前初中,英文係將三班CMI分為四班黎教,係跟成績分架,我諗學校係有用方法另佢地進步既,但最終都係小朋友自己用唔用功.
亞仔同學係新移民,初時英文唔係好OK !
依家全班最高分LA (係超班)!
上次同今次既英文卷,佢個班得三個人合格,上次冇份,今次緊緊,份卷好深,學校唔會出淺D,等到好多人合格咁,要D學生知到自己不足,等佢地努力D !

我諗現階段所收的, 大部份都係 band 1尾/band 2 頭, band 1 頭或band 1 中, 就算收, 都未必會註冊.
同埋, 其實所謂band 1 中/尾及band 2 頭, 可能平均分袛係差一兩分, 入到中學, 科目跟課程都轉了, band 2 未必一定包尾.
如果考慮讀唔讀, 最好睇番自己意願,交通方唔方便, 同埋大抽奬有冇心儀的學校.

請問F1大約有幾多直屬小學的學生?

本地學生與新移民學生相處怎樣?

謝謝
‹ 上一主題|下一主題