用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人收到福建中學錄取信呀
樓主: natalie_220
go

有冇人收到福建中學錄取信呀 [複製鏈接]

請問各位點解選福中呢?

入讀英文班

有無人已收到取錄信入讀英文班呀?

聽講福建在3月份再會發出取錄信, 不知是否取決於有幾多學生放棄註冊呢?

KittyMum

昨天收到信.

有無註冊deadline? 會否註冊呢?

KittyMum

register on or before 27/2

我還沒收到信讀英文班或中文班.請問大家收到嗎?

我昨天已註冊並收了正本小六學生証

係唔係呢間福建中學呀?

【本報訊】觀塘福建中學一名男教師,涉嫌偷取女同事信用卡後連續四日瘋狂購物,既購買價值不足 10元的飲品及棉花棒,又購買七條總值 15,400元的淡水魚及一隻 6,400元的水龜......

﹝2月25日 蘋果﹞

係呀, 學校今日都出咗通告.

原帖由 b-7 於 10-2-25 17:06 發表
係唔係呢間福建中學呀?

【本報訊】觀塘福建中學一名男教師,涉嫌偷取女同事信用卡後連續四日瘋狂購物,既購買價值不足 10元的飲品及棉花棒,又購買七條總值 15,400元的淡水魚及一隻 6,400元的水龜......

﹝2月25日 蘋果﹞

:s ...

原帖由 nganc9 於 10-2-25 17:16 發表
係呀, 學校今日都出咗通告.

nganc9 :
     身體健康 !

Ivan話呢個老師係教f.4 既企概,係12月果陣時話請病假到e家,到今天先知道原來出左事,之前連老師都唔知架 !得校長同一d有關人士先知.:-|

原本都幾鍾意福中,看完今日新聞我現在對這間學校都十五十六 ,剛上過此校網頁,大家看
教師專業及學校發展部
部長麥林盛
組長王 臻何純文
事務助理葉雲萍鄧穎怡
(入學申請)
統籌成員成員成員成員成員成員
教師專業發展組王 臻
教師培訓王 臻羅文龍鄭灼添吳肇祖周思維劉靜儀

此人是高級教師,都走去偷野,仲話是"教師培訓統籌",不知他培訓出來的老師會是什麼質素? 上堂佢會教乜呢? 最好笑的是報紙話被告每次犯案均戴上口罩,這位仁兄都幾處心積累喎

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100225/00176_080.html

原帖由 志志媽咪 於 10-2-25 21:46 發表
原本都幾鍾意福中,看完今日新聞我現在對這間學校都十五十六 ,剛上過此校網頁,大家看
教師專業及學校發展部
部長麥林盛組長王 臻何純文事務助理葉雲萍鄧穎怡
(入學申請) 統籌成員成員成員成員成員成員教師專業 ...

呢d只係個人問題.

這個老師教書很有責任心,同學上他的課都很專心,很認真,他是一個很好的教師。
只不過是因爲抑鬱病才會造成這個行爲。

原帖由 aliceling92 於 10-2-25 22:15 發表
這個老師教書很有責任心,同學上他的課都很專心,很認真,他是一個很好的教師。
只不過是因爲抑鬱病才會造成這個行爲。

好好笑,今日份份報紙都講這單新聞,但冇一份寫他有這病!你在邊一份報紙見到寫佢有抑鬱病架?聽落你似是王X的自己人播,咁個個犯罪都話自己有病喇 ,根本就是貪心呀

回覆 1# 志志媽咪 的文章

我都看到此段新聞, 但沒有質疑福中的教學理念, 此乃個人問題, 非學校教育出來的;反而我會更加放心小女入讀此校, 正如飛機因零件問題而導致空難發生, 該航空公司或生產飛機的肯定會立刻將旗下所有飛機作個大檢驗, 以免同類事件發生; 此為保護公司聲譽. 相信福中現任話事人亦不容許此事再發生, 他會更加小心教師質素. 本人是欣賞此校的教學理念, 老師們對學生的重視(因有朋友的孩子現就讀中四), 所以收到通知後立即註冊.

我都覺得係個人問題!
(我不是福中家長)
原帖由 志志媽咪 於 10-2-25 21:46 發表
教師專業及學校發展部
部長麥林盛組長王 臻何純文事務助理葉雲萍鄧穎怡
(入學申請) 統籌成員成員成員成員成員成員教師專業 ...

醒目開學勳章

hi,

一月份嘅考試,亞仔成績勉勉強強咁la,係二月尾見家長,老師都好鼓勵亞仔繼續努力,總括嚟講亞仔升上中學,佢比以前開心及積極咗好多,最起碼個人都有自信咗好多!

yuk hei mum

原帖由 hangyingmama 於 10-3-2 01:13 發表
我都看到此段新聞, 但沒有質疑福中的教學理念, 此乃個人問題, 非學校教育出來的;反而我會更加放心小女入讀此校, 正如飛機因零件問題而導致空難發生, 該航空公司或生產飛機的肯定會立刻將旗下所有飛機作個大檢驗, 以 ...

孩子係學習過程中最重要係學得開心, 受落, 有自信; 而家唔係好多學校做到; 所以都幾煩惱.

請問亞仔現就讀哪年級? 多多指教
原帖由 tinetinew 於 10-3-5 19:31 發表
hi,

一月份嘅考試,亞仔成績勉勉強強咁la,係二月尾見家長,老師都好鼓勵亞仔繼續努力,總括嚟講亞仔升上中學,佢比以前開心及積極咗好多,最起碼個人都有自信咗好多!

yuk hei mum

...

醒目開學勳章

hi,

S1中文班!

yuk hei mum
原帖由 lydiamother 於 10-3-17 14:51 發表
孩子係學習過程中最重要係學得開心, 受落, 有自信; 而家唔係好多學校做到; 所以都幾煩惱.

請問亞仔現就讀哪年級? 多多指教

到時要跟你打個招呼 多多指教:D

瑩瑩mami

原帖由 tinetinew 於 17-3-2010 21:19 發表
hi,

S1中文班!

yuk hei mum   
‹ 上一主題|下一主題