用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長真係完全唔理小朋友功課?
樓主: happy168
go

有冇家長真係完全唔理小朋友功課?

醒目開學勳章

我女由小一到依家六年級, 我都未跟過佢功課, 亦未幫佢執過書包

試過有時數學10題錯8題, 或者中文作業拿個c 返黎, 但我覺得, 比老師改完, 等佢再改正, 印象會深刻過我point 埋個錯處比佢

我識得有個人個仔同婆婆住, 功課/溫書真係冇人理, 手冊都係小朋友自己簽名.
P.S. 父母係親生嘅, 不過要返工, 所以小朋友喺婆婆度兩個人住.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 CrabPincers 於 10-2-11 20:22 發表
我女由小一到依家六年級, 我都未跟過佢功課, 亦未幫佢執過書包

試過有時數學10題錯8題, 或者中文作業拿個c 返黎, 但我覺得, 比老師改完, 等佢再改正, 印象會深刻過我point 埋個錯處比佢 ...

我有時都唔係好明, 點解功課要喺屋企改好晒先交返學校? 如果改好交返去都仲係有錯, 咪即係家長水平有問題或者家長CHECK得唔够細心囉.
我哋以前讀書喺老師改架嗎.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我仔P.1~P.2,他每做完功課,都要重讀兼解釋一次我聽,有錯的話,我叫他重做,除非他不懂..我會詳細解釋兼再出題俾他做.一般檢查要1小時.

我分幾樣:執書包,小朋友負責。功課錯,我負責。字體唔靚,老師負責。

我仔一開始就自已執書包,初時我有check,但小一2nd term就開始完全唔check。

功課我會選擇自己跟,但一定要佢自己一個響房做,做完我先入房check。我覺得,如果唔理,學生有錯,老師都只係打個交叉,然後係咁椅講解下,比返正確答案,全班咁多人,老師唔可能針對個別學生唔明白既地方。但家長唔同,我會引導佢諗正確答案,針對佢唔明白既地方比加強練習佢,我覺得咁樣對小朋友效益大d。我仔唔明一題,我起碼花十數分鐘教識佢,比好多題類似題目佢做,做到我認為佢真係明為止,試問老師又點會為個別學生十數分鐘呢﹖

但講到字體唔靚,我就一定唔擦,等佢俾老師鬧,因為呢樣,我又覺得老師出聲好過我出聲。

我完全唔放心,所以我會暫時跟足佢所有野,雖然話我個小朋友讀小一,但心智仲係得k.2(俾多佢)
班主任曾經同全班講,欠交野一定無我個小朋友份

原帖由 aryee 於 10-2-18 10:59 發表
我分幾樣:執書包,小朋友負責。功課錯,我負責。字體唔靚,老師負責。

我仔一開始就自已執書包,初時我有check,但小一2nd term就開始完全唔check。

功課我會選擇自己跟,但一定要佢自己一個響房做,做完我先入房check。我覺得,如 ...

剛好相反,我会執靚佢手字,功課一般看過就算,有錯,留給教師改。咁做有二大原因。

1. 教師透過改功課,明白学生的進度。學生錯得多的地方,可能是教得太快,或是表達得不好,教師有機会总結檢討。

2. 考試時,知道自己平時錯過的地方,可做重點温習。

我唔理架
留番比老師改
我要返工, 有時間都温書啦!
不必做埋老師嗰份:loveliness:

有上親子王國的人,一定有跟功課和温習。

原帖由 happy168 於 10-2-2 00:00 發表
有冇家長真係完全唔理小朋友功課, 由得佢欠交或唔識做?

睇完以上ma Ma的回應, 我都打算放手不理我囡的功課.....
原因, 佢太心散...似住有人睇功課, 冇心機唔上心.... 做功課粗心大意.. 佢心想有人跟, 所以椅賴.
其實佢小一小二都ok , 但一上小三. 佢就放鬆.. 佢不緊張, 反而我緊張...

我仔仔小三, 第一次派成績表見家長時, 老師叫我要同個小朋友努力o的, 我跟老師說我滿意仔仔成績的. 我諗住慢慢放手比佢自己, 老師叫我唔好.. 佢話要keep 住.. 你話.. 有時係老師唔想家長放手

囡囡小一,作業除非佢問我,否則我唔會理,只提醒佢收書包時自己再CHECK多次,確定做哂功課再簽名。小一第二個月開始,佢自己收書包,我再無插手。

今次測驗,因冇幫佢溫書,考得不如意,佢好唔開心,咁我就趁今次教佢點溫書,希望佢下次可以進步

我覺得最難的、係點放手;放手之後,小朋友係唔係可以即刻上手上心。如果係,咁我們就放心好多;如果唔係,咁我會退返幾步等佢。

哈哈, 呢句回答有智慧

多與少而己, 每個小朋友都不同的, 你知道咗人哋小朋友不用跟又點呢, 咩得個恨字
原帖由 snoopymama 於 10-2-20 09:25 發表
有上親子王國的人,一定有跟功課和温習。
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我女小一,Math老師話,最緊要家長幫下睇睇佢地有無做漏題目,但就不必check啱吾啱,方便佢地掌握小朋友進度,因數學一有野click住就好難學上去,如果家長同佢改左,佢地就吾知佢吾明,我幾認同佢做法。無耐後,學校就比notice部份小朋友課外返校補底(免費).

其他功課吾識就教,我吾識就講明我無得教,如國語,叫佢自己上堂留心,咁佢又學得幾好,我巳講明佢大個D我都吾會教倒佢,D野咁深,希望佢吾好依朿...不過咁講啫,到時如果佢吾惦都係要揾人教的。

我都聽過有家長話,咁細個,功課吾洗咁緊張
(因佢小朋友欠交比老師寫手册,佢吾多同意),咁幾難培養小朋友責任心...

same case.  我好想放手, 但一定要跟少少.  仲係有心散.

原帖由 cathy6710 於 11-3-3 10:38 發表
囡囡小一,作業除非佢問我,否則我唔會理,只提醒佢收書包時自己再CHECK多次,確定做哂功課再簽名。小一第二個月開始,佢自己收書包,我再無插手。

今次測驗,因冇幫佢溫書,考得不如意,佢好唔開心,咁我就趁今次教佢點溫書,希望佢下次 ...
~easybring~

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 10-2-18 10:59 發表

功課我會選擇自己跟,但一定要佢自己一個響房做,做完我先入房check。我覺得,如 ...

我同你相反:功課錯,老師負責。字體唔靚,我負責。
另外,我會將佢做錯的工課抄落我自己的記事簿(專記阿仔D工課),等有時間(姐係星期六、日)再抄俾佢做,睇o下有冇再做錯,如果再錯,我會解釋俾佢聽,引導佢去思考題目,唔會講個答案俾佢聽。

原帖由 judy 於 10-2-18 15:32 發表

剛好相反,我会執靚佢手字,功課一般看過就算,有錯,留給教師改。咁做有二大原因。

1. 教師透過改功課,明白学生的進度。學生錯得多的地方,可能是教得太快,或是表達得不好,教師有機会总結檢討。

2. 考試時,知道自己平時錯過的 ...

好同意你嘅講法~~

我兩個小朋友嘅功課同書包, 我都唔理, 由得佢地錯同漏,
但最值分享嘅係大囡嘅英文功課, 成日都攞c / c - , correction 之後, 佢都仲要錯, 即係 re-correction, 但我都唔理佢。
我有問佢, 你老師唔罵嘅咩, 佢話無喎, (比著我係老師實罵吖)

但佢考試最好嘅成績就係呢位老師教嘅科目, gs 同 英文,
(佢地兩個係學校成績都係中上, 其實, 我都好滿意:loveliness: )

* 佢地都無補習, 無買補充, 但我係全職家庭主婦

摛晚問亞女:不如遲D mommy吾同你Check功課啦,我見你D功課都識做,係衰吾小心啫,同漏做,你小心D咪得lor.
跟住亞女面有難色,我就dup佢高帽:你大個女啦,其實你好叻女㗎,可以擔到責任啦,不過有吾識就緊係要問我啦,我會教你㗎嘛...
亞女即時換左個happy face:咁幾時開始呀?
我:兩個月後?
女:點解吾係今日呀?
我:好呀,如果你想...

到亞女做完功課,我又“發作“想攞黎睇,亞女C攬住吾比:我識呀你又話吾check ...

做家長,真係要學放手,心癢癢....