用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

SFA 既BAND3生係好少, 因成績太差既學生係6年當中
,已被西走曬, 數量少, 派得有幾差, 都唔多覺. 而直資小學校, 好難學出面私校O甘! 年年西走D學生, 最後佢咪
積了很多BAND3學生. 而D中學校長對SFA既BAND3學生有信心+, 太差都升唔到上去. 聽聞陳守仁既BAND3生,都有派得很好直資中學.

其實考中學, 要睇埋面試表現&其他技能, 今年有個九龍塘私小全級第一, 連考幾間超TOP中學, 連2ND ROUND面試都無. 聽聞只係讀書叻, 其他MUD都無既關係喎! 有人又說他為人太內向+上又生得細小.

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-19 22:31 發表
"人地(sfa)band3少, 係有原因, 而且實則又不一定好少, 只係佢地 d band3 學生有好大機會入了d band2 直資英文中學"

但TSL 的band 3 學生連入 band 2 直資英文中學機會都冇,係未外間D中學覺得本校學生水準低過 SFA ?! ...

吓!!  生得細小都有影響?  慘啦~  我個女都好細粒架.  點算呀~

原帖由 catcatmom 於 10-3-20 01:12 發表
,已被西走曬, 數量少, 派得有幾差, 都唔多覺. 而直資小學校, 好難學出面私校O甘! 年年西走D學生, 最後佢咪
積了很多BAND3學生. 而D中學校長對SFA既BAND3學生有信心+ ...

原帖由 angelprincess 於 10-3-20 00:57 發表
咦?!  DaddyCool, 有咩課本內容可以share呀!  可唔可以share埋比我呀.  

是法文的課本, 對你可能沒有太大用處喎.................

原帖由 angelprincess 於 10-3-20 11:39 發表
吓!!  生得細小都有影響?  慘啦~  我個女都好細粒架.  點算呀~

叫佢多 d 運動啦, 我呀女雖然比同級同學年紀大 d, 但都算係生得比較高 (我兩公婆都唔係高o個隻), 希望佢有得再高 d 啦. 之不過生得細粒都影響升中就真係奇怪及唔公平..........

呀女係比較文靜嘅 (不過發起脾氣就好犀利), 佢鐘意嘅興趣都係屬於靜嘅活動.  其實有時間都會同佢去跑步同跳繩, 不過就係高唔到. 健康院都將佢個case refer 咗去醫院, 但係醫院暫時check過哂又發現唔到啲咩, 佢係屬於最細碼嗰一群. 希望佢跟著呢兩年會高啲啦~

原帖由 DaddyCool 於 10-3-20 13:36 發表

叫佢多 d 運動啦, 我呀女雖然比同級同學年紀大 d, 但都算係生得比較高 (我兩公婆都唔係高o個隻), 希望佢有得再高 d 啦. 之不過生得細粒都影響升中就真係奇怪及唔公平.......... ...

''聽聞陳守仁既BAND3生,都有派得很好直資中學''
是否抽籤入去?  (因面試一定冇機會) 那間?

band 3 就係band3, 為何只對SFA 有信心? 難道陳守仁
程度真係差太遠?

原帖由 catcatmom 於 10-3-20 01:12 發表
積了很多BAND3學生. 而D中學校長對SFA既BAND3學生有信心+ ...

考果間係直資名校, 校方係選文武全材既學生, 外型無講要計分, 但一表人材,靚仔靚女肯定有著SO.

提外話, 直覺讀得書人既人都係偏矮. 間學校之前開TALK, 我都有去, 見到有個媽咪拖著身高大約小3既男仔去聽, 我當時心想D媽咪真勤力, 小三就來聽, 之後係面試果日見番佢, O甘一定係小6啦! 身高大約140唔夠.當日還見到好幾個都係好矮.

而全級第一果位都係偏矮,運動音樂方面都沒有特別. 相信好多名校都喜歡收一些有自信, 陽光TYPE既孩子, 內向&SHY, 係輸蝕D.至於唔收既真正原因就真係校方先至知.

成績好好既, 都唔一定考到心儀中學, 好多事情都不能盡人意. SFA學生每年都有十幾個派去中中, 其中都有BAND3中學, 九龍塘民生一班有幾個派去官塘地利亞,
民生老師還說去到這些中學, 民生同學會考第一.

原帖由 DaddyCool 於 10-3-20 13:36 發表

叫佢多 d 運動啦, 我呀女雖然比同級同學年紀大 d, 但都算係生得比較高 (我兩公婆都唔係高o個隻), 希望佢有得再高 d 啦. 之不過生得細粒都影響升中就真係奇怪及唔公平.......... ...

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-20 16:19 發表

band 3 就係band3, 為何只對SFA 有信心? 難道陳守仁
程度真係差太遠?

...

點解面試一定冇機會???

你將個目標定得太高了, 這個階段每間學校都會target高d.

哩間sfa 當英中計http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1105&scl_District=local&District=SSP 你會考慮嗎?!惠僑英文中學是直資, 但我ke年代不太好, 現在不清楚.

你倒不如考慮一下抽間校風好ke band 3, 或者考慮一下沙田ke直資. 沙田band 1學位多, 所以band 2,3 的機會會好d. 好多學校教邊緣學生在大抽獎公佈後去沙田升banding.

你還要知道英文好ke band3生 同英文唔好ke band 3 生, 被接受程度都唔同.

好好分析下, 唔好浪費時間.
保良局唐乃勤中學, 新亞中學, 等, 其實我不太清楚, 你多去學校附近睇下d學生, 做校服寶林個女讀"新亞"好似都無'mak'學bad.

我唔講太多了. 凡事都有曙光, 只要你不放棄.

.
原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-20 16:19 發表

程度真係差太遠?

...

我都同意靚仔靚女醒醒目目肯定有著SO
我識st paul's convent d女仔都好靚
出嚟做嘢外型都好緊要
早十幾年會考壯元個個d樣都好
近年多靚女十優生^^

原帖由 catcatmom 於 10-3-21 00:04
發表
考果間係直資名校, 校方係選文武全材既學生, 外型無講要計分, 但一表人材,靚仔靚女肯定有著SO.

提外話, 直覺讀得書人既人都係偏矮. 間學校之前開TALK, 我都有去, 見到有個媽咪拖著身高大約小3既男仔去聽, 我當時心 ...

不過好多小學階段生得矮升中會高得好快, 全班最細粒嗰個會變為最高, 唔好o甘快擔心住~~

眼見又真係成績好的小朋友,
好多都唔係好高大wow!
可能因為勤力的小朋友好多都夜睡,
加上有些又少運動,
所以比較細粒......

夜睡, 少運動加上比較細粒的學生原來考中學是沒優勢的...

.......
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 flostangraphy 於 10-3-23 13:44 發表
.......

我以前都係好細粒喎............唔怪得之.............

你以前都係成績好的小朋友?!?! 唔怪得之.............

原帖由 DaddyCool 於 23/3/2010 16:44 發表

我以前都係好細粒喎............唔怪得之.............
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 flostangraphy 於 10-3-23 18:25 發表
你以前都係成績好的小朋友?!?! 唔怪得之.............

我意思係入唔到好中學 je..............

原帖由 TINGMUM 於 10-3-23 11:00 發表
加上有些又少運動,

唔怪得知我個係高大衰啦 !

<-- 我夜晚個樣米咁架囉.

因為全部已通知不收包括NPL 。
原帖由 DaddyCool 於 10-3-21 00:27 發表

點解面試一定冇機會???

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-23 22:18 發表
因為全部已通知不收包括NPL 。

唔好意思, correct me if I am wrong, 你意思係嗰啲學校全部都唔收陳守仁嘅學生? 即係不論成績如何, 總之係陳守仁嘅學生就唔收?

TINGMUM,

我個女係例外, 佢全班女仔排隊排第二, 但係成績就

原帖由 TINGMUM 於 10-3-23 11:00 發表
加上有些又少運動,
‹ 上一主題|下一主題