用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

當然不是140名內啦,兩科都唔合格,如果唔係都唔會考YMCA。我現在唔理等抽籤,BAND THREE一定派得唔好,睇吓學校會唔會 POST 出來見人!
如果真是在香港升中學,我勸大家選有成績保証的小學,
免得小六時擔心。
原帖由 bkman 於 10-3-5 04:12 發表
KITTY你好,

真係唔好咁快灰心住。 我真心相信TSL學生的能力都不差。 如果考試成績在100名以內的, 入讀津貼英文中學都唔難。 如果成績較後的, 可能直接去考慮入讀直資中學會比較提早安心。 而且投考直資中學的秘訣, 就 ...

睇吓學校會唔會 POST 出來見人!--- 既然你用這不客氣的說話, 也恕我直然, 140外/168(位學生) 去考李國寶甚或顏寶鈴?! 你似乎太看輕這兩學校了. 以這成績, 一般直屬小學都唔可以直升中學部.

點解你唔'先保証自己小朋友的成績'才去怪學校.
TSL已經好好.等於無一間中學可以保證學生可以進入大學.

你的擔心大家做MAMI會明白.倒不如努力d考好個試, knock門都方便d.

.

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-5 21:17 發表
當然不是140名內啦,兩科都唔合格,如果唔係都唔會考YMCA。我現在唔理等抽籤,BAND THREE一定派得唔好,睇吓學校會唔會 POST 出來見人!
免得小六時擔心。
...

如果小朋友讀書冇天份加上唔肯讀, 讀邊間小學都一樣, 以我所知, 考14x過外大多是外藉学生, 中國人好少唔理小朋友的学業。

自己個小朋友成績差, 點可以怪学校

正如mamimummy所講, 直屬小學都唔可以100%直升中學部, 直屬小學中都會有band3学生, 某小学自誇冇band3学生, 但真係唔係人人讀得掂, 一定要付出努力, 唔係話入到去就舒舒服服做band1学生, 如学生肯付出努力, 跟本去邊都band1啦。

上學校網址都可以睇到派位, 全公開。

KITTY你好,

唔知你所講兩科唔合格是否包括主科的中英數? 如果係主科, 問題真係好大, 因為莫講話兩科主科, 一科主科肥佬, 都好難搵到好學校了。 雖然話直資好多時都收BAND2~3學生, 不過前題係主科3科都合格, 同埋操行要有B。 呢D都係基本條件。

不過依家講晦氣說話似乎都幫唔到小朋友了, 反而務實D去搵下有無一間直資會同意收仲好啦。 有無試過將軍澳的香島同埋匯知中學? 聖道迦南等等? 我只能夠說, 有主科唔及格, 能夠入到直資, 都係一定要靠不斷的叩門了。 希望你唔會放棄啦。 並祝好運。

等派位係最後辦法, 派位能夠保證就係一定有書讀。 嘗試問下班主任, RAYMOND CHOU等, 睇下可以報邊間派位囖。 就算派去BAND3都希望派去一間校風純正既BAND3啊。 共勉之~~~~

我覺得, 好多人都想入讀所謂有保證既小學, 不過呢D所謂有保證, 一般都好難入。 第二就一定要靠催谷。 第三催谷唔到既學生可能未畢業已經自動離校了。 所以入讀有保證的學校之前, 要考慮清楚自己小朋友是否適合這種學習模式囖。 好難一概而論啊。  

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-5 21:17 發表
免得小六時擔心。
...

多一點努力 多一點回憶!

DaddyCool,

我都擔心架~ 不過我地大家都同個女一齊努力啦~ 今次TOBS 呀女進步咗, 雖然距離我嘅要求仲爭啲, 但係見到佢今次真係有用心去做啲數同埋真係盡咗力, 冇咗以前啲唔小心, 我突然有啲曙光初露嘅感覺.  我都覺得只要肯努力同用心, 一定做得到架!  多啲鼓勵啲小朋友啦~  以下係班主任比呀女佢地嘅勉勵說話, 比你同大家睇吓, 互相扶持同勉勵啦~ (唔知你個女有冇比你睇過呢)

'努力不一定會成功, 但成功卻永遠需要努力'
'天才, 是一份靈感, 九十九份血汗'
'現在的苦, 藏有未來的甜, 今天的付出, 也就是明天的成果'

其實以上三句只係節錄咗一小部份, 我將佢放大咗A3 size貼咗喺呀女做功課嘅地方, 等佢可以成日咁望到.  我諗佢都識背其中一啲架啦.   

原帖由 DaddyCool 於 10-3-4 17:28 發表

死啦, 見到你個 post, 我個心都實哂...............我呀女成績麻麻地到不得了, 唉................

Bowienvivi,

我都同你一樣, 都係因為想個小朋友讀得開心, 同埋喺一個開心嘅環境下學習先讀TSL.  

雖然呀女啲成績係麻麻地, 但係我覺得佢讀呢間學校真係冇選擇錯, 佢好鐘意返學同學習 (雖然比較懶溫書). 無論佢將來入到邊間中學, 我都覺得佢呢幾年冇浪費光陰, 因為除咗書本上嘅知識, 佢其實都接觸到或學到一啲喺出面學校未必有嘅嘢.

原帖由 bowienvivi 於 10-3-5 02:29 發表
我一直認為在TSL的家長都和14#bkman一樣, 希望小朋友開心讀書和快樂的成長, 當初才會選擇TSL.

如果希望孩子是個考試機器 ,而你要用許多金錢幫孩子補習和許多時間幫孩子溫習功課, 幫學校造就出Band1學生. 不是應該選 ...

angelprincess,

'努力不一定會成功, 但成功卻永遠需要努力'
'天才, 是一份靈感, 九十九份血汗'
'現在的苦, 藏有未來的甜, 今天的付出, 也就是明天的成果'

I like the above comments very much.  

That’s why I always encourage young kids to sweat more (and bleed a little bit as well).  
When they are young, every single drop of sweat and blood paves the road they will step on in future.
The more sweat and blood they shed now, the wider and smoother the road will be in future.  

原帖由 angelprincess 於 10-3-6 02:10 發表

DaddyCool,

我都擔心架~ 不過我地大家都同個女一齊努力啦~ 今次TOBS 呀女進步咗, 雖然距離我嘅要求仲爭啲, 但係見到佢今次真係有用心去做啲數同埋真係盡咗力, 冇咗以前啲唔小心, 我突然有啲曙光初露嘅感覺.  我都覺 ...

ummm.. 想問問ymca(東涌)不是幾好的嗎?
we have friends visited the campus and talked with the principal.
seems they are very impressed and willing to put their children there!
i'm interested to know more what the other thinks if anyone knows more about this school.
thanks in advance!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

[上學校網址都可以睇到派位, 全公開。]
我都有望過...但隨o左d大牌子之外....都唔係好知邊間係咪brand....
可以分享下嗎?

原帖由 moyan 於 6/3/2010 00:04 發表
如果小朋友讀書冇天份加上唔肯讀, 讀邊間小學都一樣, 以我所知, 考14x過外大多是外藉学生, 中國人好少唔理小朋友的学業。

自己個小朋友成績差, 點可以怪学校

正如mamimummy所講, 直屬小學都唔可以100%直 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

bkman,
好有point!
大家加油!!

原帖由 bkman 於 6/3/2010 00:45 發表
KITTY你好,

唔知你所講兩科唔合格是否包括主科的中英數? 如果係主科, 問題真係好大, 因為莫講話兩科主科, 一科主科肥佬, 都好難搵到好學校了。 雖然話直資好多時都收BAND2~3學生, 不過前題係主科3科都合格, 同埋操行要有B ...

原帖由 bkman 於 10-3-6 00:45 發表
KITTY你好,

唔知你所講兩科唔合格是否包括主科的中英數? 如果係主科, 問題真係好大, 因為莫講話兩科主科, 一科主科肥佬, 都好難搵到好學校了。 雖然話直資好多時都收BAND2~3學生, 不過前題係主科3科都合格, 同埋操行要有B ...

完全同意 bkman 的講法, 如果小朋友唔係讀書材料, 點谷都冇意思, 入到名牌都未必係好事.

原帖由 angelprincess 於 10-3-6 02:10 發表
DaddyCool,

我都擔心架~ 不過我地大家都同個女一齊努力啦~ 今次TOBS 呀女進步咗, 雖然距離我嘅要求仲爭啲, 但係見到佢今次真係有用心去做啲數同埋真係盡咗力, 冇咗以前啲唔小心, 我突然有啲曙光初露嘅感覺.  我都覺 ...

我呀女 TOBS 都係好咗些少, 希望佢地自己明白與及努力啦, 鬧都冇用, 反而會令到關係差咗........

呢幾句我呀女冇喎, 可能老師認為寫俾 french students 佢地都唔明啦, 之不過我會俾呀女睇同解釋佢知, 多謝!! :loveliness:

其實我都有朋友的子女讀宣小和聖方濟,他們都說不辛苦,
有些放學後常有課外活動也可完成功課,而聖方濟只是計三次考試分,其它測驗和默書都不計分,只是平時功課多其它學校一至兩樣,宣小則計分項目多一些,所以不是太大壓力。我綜合他們意見,TSL 在低年級較自由,如果像我要返工則少時間督促小朋友,而學校功課不多,反而他們多了時間看電視,慢慢形成懶惰,到高年級再迫就難。
我諗住到放榜後先算,但朋友告訴我此階段學校通常考筆試,他們都給了不同試卷待我給小朋友做,但確實程度深過
TSL,唯有做五年級先,可惜都低分過人呢!
原帖由 bkman 於 10-3-6 00:45 發表
KITTY你好,

非一日之寒的問題。若是我在亞 B 低年級時見有問題,又改唔到的話..我會一早搵校轉。(等佢無得成日睇電視啦。最多我連電視都唔要! )再唔係唔轉校上到去高班時,會搵人替佢補習,無咩錢都要慳咗呢個錢先。因我不想到要在上中學時只怪學校。因為就算怪,我都會怪自己做咩令呢個情況發生。我要做野搵吃養家中大小,但我知大把人都同我一樣要涯世界,咁我唔緊張的話,應無人比我更著緊 入到黎呢間學校,其實在我而言都係件好難事,所以我更不能放鬆下去,當然都唔可以死谷佢,係要加上其他的種種事項,令佢平衡發展,好多事都不能不留神。 過去的處理不當,就當是經驗,人要活在當下,盡可能要努力下去,自己先氣餒的話,比細見到更會容易放棄

KITTY 你好,

是的。 如果等到7月放榜的時候去叩門, 的確要考筆試才能夠有機會被收。 不過考筆試也有好處, 就是學校會放多D關注係個筆試度, 看這個筆試的成績來決定是否收小朋友。 所以如果考得好, 還是有機會入到一些直資中學的。 當然這是後話, 最好仲係現階段搵到直資學校收咗你小朋友, 咁你就唔使擔心到7月放榜, 並且如果你現階段有一間在手, 到時候再叩門都安心好多的。 無論如何, 現在多操練考試還是好的, 因為其實題目萬變不離其中, 多做一定有幫助的。 唔好放棄呀, 機會係會留比有準備的人的, 加油, 希望你會成功啊。

共勉之。

其實TSL是保良局的第一間直資小學, 所以你可以相信, 保良局會落多少心血去辦好TSL的。 個人認為TSL確實係一間很好的學校, 小朋友係TSL讀書真係好開心的, 他們的重點是培養小朋友的自信心和快樂的小學生活, 並且發展全面。 不過學業始終係學業, 我們作為家長的, 要知道, 某程度都係要自己學生努力和家長的關注的, 以我所知, 我們同屆考第一的同學, 父母都放好多心血落去小朋友度, 各科的單對單補習更加不在話下, 所以成功的多少, 其實跟投入多少的心血成正比的, 個人意見, 亦希望大家好快幫小朋友找到心儀的中學。

Bkman

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-6 15:21 發表
其實我都有朋友的子女讀宣小和聖方濟,他們都說不辛苦,
有些放學後常有課外活動也可完成功課,而聖方濟只是計三次考試分,其它測驗和默書都不計分,只是平時功課多其它學校一至兩樣,宣小則計分項目多一些,所以不是太大壓力。我 ...

多一點努力 多一點回憶!

在小學階段,真是唔谷唔得!
原帖由 bkman 於 10-3-7 06:10 發表
KITTY 你好,

是的。 如果等到7月放榜的時候去叩門, 的確要考筆試才能夠有機會被收。 不過考筆試也有好處, 就是學校會放多D關注係個筆試度, 看這個筆試的成績來決定是否收小朋友。 所以如果考得好, 還是有機會入到一些直 ...

機會係會留比有準備的人的

bkman,
"機會係會留比有準備的人的"
很精簡,且"入肉".
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

原帖由 bkman 於 10-3-7 06:10 發表
個人認為TSL確實係一間很好的學校, 小朋友係TSL讀書真係好開心的, 他們的重點是培養小朋友的自信心和快樂的小學生活, 並且發展全面。 不過學業始終係學業, 我們作為家長的, 要知道, 某程度都係要自己學生努力和家長的關注的, 以我所知, 我們同屆考第一的同學, 父母都放好多心血落去小朋友度, 各科的單對單補習更加不在話下, 所以成功的多少, 其實跟投入多少的心血成正比的

非常同意bkman嘅講法.

原帖由 tomcathui 於 10-3-7 21:49 發表
bkman,
"機會係會留比有準備的人的"
很精簡,且"入肉".

呢句精簡又入肉嘅說話對小女尚未適用................

關於讀書問題, 每個人對自己小朋友的要求都會有所不同, 故此很難說別人對或錯. 但當初選小學的時候應該知道自己理想中的學校是那些, 直接點說是想自己的小朋友入那些學校. 個人相信入選陳守仁的家長多數都是希望小朋友可以愉快學習.

入傳統名校幾乎是每一個家長的理想或目標, 但亦要真的清楚自己小朋友的個性, 能力, 學習態度等等. 我有幾個很好的朋友, 他們的兒女都入了些名校, 每日放學之後便是各類型的補習班, 回家後又是沒完沒了的功課, 星期六仍然是補習班, 仍然是功課........ 我們一班朋友定期都有聚會, 但我已經在個別小朋友的面上看不到快樂.........

在約三年前回香港的時候, 曾經去過幾間所謂名校申請插班, 包括上述有家長提及過的宣道, 當學校得知我們是從外國回流之後, 他們的回應是不必嘗試, 因為就算我們肯讀低一二年級, 他們仍不會考慮. 很短的對話, 令我知道入不到這種學校是我女兒的福氣, 因為如果女兒沒有了快樂的童年, 就是我對不起她了.

有太多的人希望子女入名校是想小朋友出人頭地, 說穿了或多或少亦想在親朋戚友面前耀武揚威. 自己過了很多年的填鴨式教育, 兒時讀書的歡樂, 現在仍依稀記起的似乎只有小息時在操場和同學追逐的情境, 實在太少了..........

希望各位家長可以因應小朋友的能力而入到心中理想的中學, 共勉之.

這篇東西 (不能說是文章) 只是有感而發, 不喜勿插.
‹ 上一主題|下一主題