用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的

TSL has nearly 50% of the students are band 1
actually not bad at all

I really want to know which school has only 1% band three students DBS DGS??

kitty,

據知會有一直沒offer, 又派得唔好, 但到7月叩門, 開始有著落, 有d學校甚至8月尾通知有位. 耐心D等下, 如果仲擔心, 又肯讀直資, 做大包圍報多幾間, 到明年9月前, 我唔信你囡囡入唔到其中的一間.

DBS DGS MCS 等等等等
我唔相信要望天等派位
當然一樣會有成績好同唔好的學生
就算係成績唔好
但有很多其他方法同選擇
都唔洗為"派位"問題擔心

原帖由 Bluestar 於 10-2-5 14:07 發表
DBS DGS MCS 等等等等
我唔相信要望天等派位
當然一樣會有成績好同唔好的學生
就算係成績唔好
但有很多其他方法同選擇
都唔洗為"派位"問題擔心

嘩, 呢 d 學校, 有時經過望下都已經覺得當係朝咗聖, 只係小弟心目中嘅理想中嘅幻想..................

原帖由 DaddyCool 於 10-2-5 15:04 發表

嘩, 呢 d 學校, 有時經過望下都已經覺得當係朝咗聖, 只係小弟心目中嘅理想中嘅幻想..................

咁又唔需要過度神化呢d學校同學生
或任何同佢地有關的事物
我地d小朋友都唔係差架
(不過我個就懶d咁囉 )

我嗰個都好懶, 激死我  佢噙晚做哂啲功課, 今日比咗啲練習叫佢做, 佢又話多又話攰, 唔多想做, 你話係咪要  

原帖由 Bluestar 於 10-2-5 16:46 發表

咁又唔需要過度神化呢d學校同學生
或任何同佢地有關的事物
我地d小朋友都唔係差架
(不過我個就懶d咁囉 )

SFA
原帖由 vet 於 10-2-5 00:40 發表
TSL has nearly 50% of the students are band 1
actually not bad at all

I really want to know which school has only 1% band three students DBS DGS??

1% band three students>>> 係咪指某d 程度讀高一兩三級的進進進取型學校?

魅力公主 醒目開學勳章

我都試過買d數學練習俾佢做 , 買番黎果日佢咪做囉, 之後連本野都唔知擺咗去邊la , 浪費晒我d錢 , 買一本野都要四十幾五十蚊架嘛 , 我拎去食咗佢好過
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

Wing,

我都係咁話, 真係攞啲錢嚟食咗仲好.

原帖由 wing 於 10-2-5 23:18 發表
我都試過買d數學練習俾佢做 , 買番黎果日佢咪做囉, 之後連本野都唔知擺咗去邊la , 浪費晒我d錢 , 買一本野都要四十幾五十蚊架嘛 , 我拎去食咗佢好過

Hi, 天使麵,

你係咪轉咗個樣?  好得意bor~

原帖由 天使麵 於 10-2-5 22:58 發表
1% band three students>>> 係咪指某d 程度讀高一兩三級的進進進取型學校?

Hi angelprincess,

係好得意,不過唔係我轉左個樣呢,係BK 呢度放相o個格變左咋~

d 補充練習升小我都買左好多好多,中英數都有,結果.....哼!到小二,又忍唔住買左一d ,諗住做唔到多做少少當溫吓習啦......哈!小一上的都未做晒,到而家小二的完全無掂過!
買時雄心壯志,返到屋企就無晒鬥志....唔好話個細懶散,自己大人都.....

SFA-不可能有這成績!他們有的是not give up精神同有一點假象.

原帖由 KITTY.WONG 於 10-2-5 22:38 發表
SFA

I heard Alliance not have Band 3 students.  They have many band 1 students.

我起初也不太相信,但上他學校網頁看過,真的冇人派
Band three 學校,我朋友說派了非英中,學校會幫你寫信,本校會唔會呢?

原帖由 mamimummy 於 10-2-7 19:31 發表
SFA-不可能有這成績!他們有的是not give up精神同有一點假象.

上年10月學校教我地整portfolio, 你有冇交? 我要求学校寫reference letter, 講埋想申請邊間直資中学, Mr Chow好快已攪掂比我, 寫得好好, 封信真係跟住我個portfolio來寫的, 不是行貨, 睇得出花左唔少心機!一月DP階段, 我好遲先決定揀邊2間中学, Mr Chow即日比到reference letter我, 雖然唔知ref. letter有冇用, 但学校的老師(特別Mr. Raymond Chou)好幫得手

我一有疑問就喺e-class send e-mail問Mr.Chou, 佢好快覆, 好詳細解釋, 真係好盡責!

你去升中選校嗰邊睇吓, 好多家長都唔識整portfolio, 好多学校都唔會寫reference letter. 我地呢間的老師已經好幫得手。

雖然教育局不主張中学收ref.letter, 但我仔apply了共5間中学, 間間都收, portfolio都收

really good to know that!! thanks moyan!
good luck to your child!!!

原帖由 moyan 於 8/2/2010 23:40 發表
上年10月學校教我地整portfolio, 你有冇交? 我要求学校寫reference letter, 講埋想申請邊間直資中学, Mr Chow好快已攪掂比我, 寫得好好, 封信真係跟住我個portfolio來寫的, 不是行貨, 睇得出花左唔少心機!一月DP階段, ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

SFA, 宣道課程深, 功課多, 冇band3唔奇, 家長比得個小朋友入去讀, 都預左要配合。如家長肯跟功課, 考試幫佢地溫吓書, 唔會band3卦。

原帖由 KITTY.WONG 於 10-2-8 21:53 發表
我起初也不太相信,但上他學校網頁看過,真的冇人派
Band three 學校,我朋友說派了非英中,學校會幫你寫信,本校會唔會呢?

理論上TSL叫做1/3BAND1, 1/3BAND2, 1/3BAND3, 大約係咁。 不過實情係, 你從TSL網頁看最近一次派位, 又有幾個派去BAND3中學呢? 我想講, 2008-2009年的派位, 148人 OVER 全級 165人, 即90%都無人入BAND3。 剩下的10%去咗邊? 有去外國留學, 也有可能入了BAND3, 就不得而知了。

不過話說回來, 係TSL讀書, 一D都無壓逼的感覺, 小朋友讀書真係好開心返學既, 大家同意嗎? 其它有99%BAND1既小學, 里面小朋友讀書要唔要逼就不得而知了。
多一點努力 多一點回憶!