用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通利琴行YAMAHA兒童音樂課程有用嗎?
go

通利琴行YAMAHA兒童音樂課程有用嗎? [複製鏈接]

有無人參加過? 小朋友開心嗎? 有野學到嗎? 要讀2年才有證書, 辛苦嗎? 多唔多人中途退出?

P.S. 我仔仔4.5歲, 已在屋企附近的琴行學琴半年.
   1    0    0    0

但我仔已經學緊琴, 對音符等等有d認識, le個course啱唔啱佢呢?

原帖由 MandyBee 於 10-2-2 12:47 發表
呢個好玩家!

其實上依D課程小朋友會比較開心的,因為是一大班小朋友一齊學的!就好似唱遊班咁!其實好多家長一開始學琴通常是會俾小朋友參加這類的兒童班先,讓他們對音符拍子有初步的認識,不過不要期望小朋友學的野會較個別的實際。始終個別會針對小朋友本身的問題。如果2年個別學琴的話,通常都已經可以考了二級了,但兒童班就不行了。而且兒童班教的係do re mi,但個別我們會教CDE音。所以你只是為了小朋友開心而玩,兒童班都可以的。

ic. 當初我都諗住上左le個course先學琴, 當時佢3歲時去問, 但要排waiting list, 等左年幾等到宜家先有得讀, 已經係4歲半. 佢4歲時琴行話已經可以學琴, 咁我又唔知等到幾時, 所以就無等, 直接學琴囉.

原帖由 lemonwater 於 10-2-2 19:22 發表
其實上依D課程小朋友會比較開心的,因為是一大班小朋友一齊學的!就好似唱遊班咁!其實好多家長一開始學琴通常是會俾小朋友參加這類的兒童班先,讓他們對音符拍子有初步的認識,不過不要期望小朋友學的野會較個別的實際。始終個 ...

原帖由 ioi 於 10-2-3 08:00 發表
ic. 當初我都諗住上左le個course先學琴, 當時佢3歲時去問, 但要排waiting list, 等左年幾等到宜家先有得讀, 已經係4歲半. 佢4歲時琴行話已經可以學琴, 咁我又唔知等到幾時, 所以就無等, 直接學琴囉.

...

其實你應該好珍惜排到既機會!比我一定報左名先!

因為TOMLEE既MUSIC WONDERLAND係為適齡兒童設計既課程,所以佢未到個年紀都唔可以比佢報住。

好多人都以為佢係學琴前既預準課程,其實佢唔係,佢係學琴同學其他樂器都好需要既基本課程。上完佢地既堂,同步可以上任何一種樂器班,都可以完全接得上,因為佢係為一個音樂學院既基本課程咁,教小朋友點唱Do re mi,佢當然再大個D學琴或者學樂器都會轉返睇譜睇CDE,但佢應該對Melody既掌握大左好多,因為己經比起同年紀小朋友訓練多左!

NJMC完後應再上NJXC course嗎?

女女在通利修NJMC(4-6YRS)已讀完了BK4啦,這兩年很輕鬆,女女上課都開心,因為課程內容頗淺.用很少時間練琴就應付到,課堂主要訓練耳朵聽音和基本音樂知識.得少少樂理學咋.另外就唱少少歌仔.
經技能測試後可再報NJXC(如夠人開班),但不知好無再學上去,還是轉去學樂器或其他較深的音樂班呢?老師話再學內容差不多,只多了簡單作曲而已.有無較深的音樂班可介紹?

回覆 1# 小圓圓 的文章

其實一上到JXC,就會快過JMC好多,同埋個FOCUS都唔同晒,JMC都會係著重聽力,唔使點睇譜,JXC就會希望佢可以睇多D甚至係創作,佢會開始配到簡單既CHORD同埋接返睇五線譜CDE果個SYSTEM,所以好重要,如果佢JMC都學得咁好,好應該繼續落去!

再上其實仲有一個JAC,你上完JXC覺得好,就好自然會上埋去~

回覆 1# sazzmusic 的文章

sazzmusic,好多謝你的分享,給我更多資料去考慮.你小朋友有無再讀JAC?

我自己都心大心細,今周日才技能測試,之後又唔知夠唔夠人開班.我覺得這兩年女女得到的一大好處是:開心學音樂,對音樂有興趣. 我覺得內容都偏淺,你想學樂理咩,但唔係咁深入;想學作曲咩,只係簡單的作曲和配CHORD;想學琴咩,但彈的歌很簡單,進度又慢,不及私人教授.個度一D,呢度一D,我最欣賞係佢聽音練耳.

我不要女女學琴,她並不熱愛琴,只想她打好基礎,作將來學其他樂器之用.投資咁多時間和金錢,當然不止是買個開心回來,梗係想有系統咁學多D嘢,好想知出面重有無較深的班可考慮?

回覆 1# 小圓圓 的文章

當然有上埋JXC同JAC,咁先會見到個大圖畫!

YAMAMA設計既理念正正係你諗既野,佢唔係要小朋友喺JMC同JXC去學琴(當然唔排除呢個可能性),佢係一個MUSIC SCHOOL要做要教既都按部就班咁教,所以要長少少時間先會見到功力,佢將來學咩學器打左呢個底都會有用的;你感受到佢聽力好左,已經係一個成就,最怕真係家長心急,想見到佢彈到一D歌/考到幾多級,唔係有幾多級先係成就。

正如去少林寺學功夫,唔會只練招式唔練內功,師父叫你札馬係一定有佢既原因既,因為練拳不練功,到老一場空!

回覆 1# sazzmusic 的文章

好多謝你的經驗分享,周日剛完了技能測試,等了成個半鍾,重係排到尾二.有些家長不讀,有些會繼續,睇吓佢通知有咩班先算吧.栽培小幼苗的確費盡心思,亦不能操之過急,只願女兒向着正確的方向發揮她的潛能.

以我所知由JMC上JXC的家長不是太多,但上到JXC再到JAC的就有九成以上,因為相信JXC的,己經對這個課程很有信心。

JXC上JAC是一個關口,是家長認為小朋友應該去發展器學訓練的時間,但換轉是我,上JXC對小朋友音樂上的幫助是有目共睹的,所以有機會上的話一定上,再學另一學器是另一回事,而我相信,同時學一件學器加JXC會大大增強小朋友的音樂造詣,再加上少少天份和勤力,有可能會成為專材,這亦是YAMAHA的理念,它是希望訓練出音樂專才而設計的~!

請問有無人知TOM LEE 的 MUSIC Wonderland 跟邊個老師好?? 我想報太古城/銅鑼灣/灣仔。請指教。謝!

我係個B1歲時開始排隊,到上年有人打比我話唔駛排了,夠年齡就一定有位讀,係咪呢?請問有無人可分享下經驗。謝謝!

我個囝而家青衣通利讀緊music wonderland仲有三堂就完成啦.準備會升Jmc.
我當年太約歲半同亞囝報,問d 職員佢地都話太約要排一年多D,因為佢係要足3歲2個月先可以讀.
但同事就排唔到啦.

回覆 13# trintrin 的文章

有個MISS在灣仔叫ANITA,教得好有HEART的,對小朋友都好好~!

請問沙田同尖沙咀有無好老師介紹呀?

原帖由 sazzmusic 於 10-3-22 17:00 發表
有個MISS在灣仔叫ANITA,教得好有HEART的,對小朋友都好好~!

原帖由 trintrin 於 10-3-19 10:15 發表
請問有無人知TOM LEE 的 MUSIC Wonderland 跟邊個老師好?? 我想報太古城/銅鑼灣/灣仔。請指教。謝!

我係個B1歲時開始排隊,到上年有人打比我話唔駛排了,夠年齡就一定有位讀,係咪呢?請問有無人可分享下經驗。謝謝! ...

我侄仔幾年前o係太古城跟過個阿 Sir 叫 Ronnie,教左好耐架啦,好有愛心,不過而家仲有無教我就唔知 lo…

回覆 5# trintrin 的文章

對呀,我昨天打去通利,原想同女女排jmc, 點知佢話宜家已經唔洗排隊,到咁上下夠年紀,就上佢網頁睇有新班就打去留位喎.

sazzmusic, 好多謝你的寶貴意見,佢話應就快收到開班信,唔知到時就唔就到時間地點,再睇吓點啦.暫時我知女女無咩彈琴天份,其他樂器就未試過,都係想打好個底先.

Hi joecrystal,
I want to ask you when will be the JMC course in Tsing Yi?  Thanks.

原帖由 joecrystal 於 10-3-21 08:56 發表
我個囝而家青衣通利讀緊music wonderland仲有三堂就完成啦.準備會升Jmc.
我當年太約歲半同亞囝報,問d 職員佢地都話太約要排一年多D,因為佢係要足3歲2個月先可以讀.
但同事就排唔到啦. ...

‹ 上一主題|下一主題