用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位父母注意, 香港已經有人拐帶兒童
go

各位父母注意, 香港已經有人拐帶兒童 [複製鏈接]

各位家長請注意, 香港又發生拐帶案啦, 已經唔係第一單, 所以不論是仔定女, 都要睇實睇實 !  

請看下文 :

In fact, one of my friends told me that same incident happened in
美國冒險樂園Jumping Gym (Discovery Park, Tusen Wan).  Below is a real incident….. not rumors….

A boy, aged 9 years’ old, went to the washroom by himself inside the Jumping Gym.  His mother waited for a long time but the boy didn’t come out.  Suddenly, there’s a man came out from the m-washroom, carrying a boy who slept on his shoulder wearing a cap and clothes different from her son.  The mother didn’t aware of this at that time.  Shortly afterwards, the mother felt suspicious and she rushed into the washroom, trying to search for her son.  She then found out that plenty of hairs left on the floor inside one of the toilet rooms.  She immediately alarmed and ran out of the washroom immediately, looking for that man.  The man threw the boy on the ground and ran away.  The boy’s hairs was shaved, worn some different clothes on top of his own and the boy was in coma…..   

I was told that not only Jumping Gym, the next most dangerous place is…. public libraries….   From now on, I will never allow my son (going to be 10 years’ old) to go to washroom by himself.  I’d rather use the Disable Toilet together with him but not letting him to go into the men’s’ washroom by himself.  

各位父母注意,
香港已經有人拐帶兒童

kai chung LO

2010-01-21 (Thu) 09:28pm
發表

當同小朋友出街一定用眼住佢!!!                    

今日聽到一件事令我覺得原來香港都會咁可怕
!我朋友的同事前2個月同佢個女係沙田宜家家私入面行街
  ,當佢個女同其他小朋友一起玩緊時可能個媽咪唔太注意,  轉眼間發現唔見左個女於是即刻搵宜家家私的經理幫忙好彩個經理聰明即刻叫人關哂所有閘唔比人出入
,
搵左好耐發現個小女孩係女洗手間但係當時個小朋友係呆左
  (相信係已經比人呃左食迷藥)仲要比人剪短左頭髮而且仲要換左第2套衫
  ,  好彩趕到搵個小女孩咋如果唔係一定係比人捉去大陸賣或者做乞衣啦 !但你地有冇諗點解個經理會咁聰明即刻關閘
?  我諗應該係唔只發生一次啦
!  所以大家小心唔係大陸先會發生do既事o
   !所以所有父母要小心啦
!

呢一個係我親身經歷

,
上星期我個仔都差d
比人拐走

上星期2010-1-15
下午5
,
我帶住個仔
(3
精靈可愛
)
行經荔景邨仰景樓個遊樂場
,
好多小朋友係度玩
,(有新移民小朋友)我個仔扭計要玩
,我咪比佢玩陣
,佢係咁同其他哥哥姐姐玩
,我初時都有跟貼
,其後我坐左係櫈上
,
其間朋友电話打來
,正當我講電話時
,我見有個約
6歲左右似新移民個細路
,推住我仔背脊,帶左我仔入兒童中心內玩
,
我立即跟住行及望實
,
我在門外傾完电話立即入去貼身跟實個仔
,
我都望住果個6歲左右似新移民個細路做乜帶我個仔去第二度
.

玩左一陣我帶返個仔出外邊
,
個仔扭計仲要玩
,我再比佢玩陣
,起初個仔都係遊樂場設施上玩
,
玩玩下
,我個仔手上有個波
,
佢話係哥哥比佢玩
,我無為意,跟住又坐埋一邊睇住個仔玩
,
我見個仔幾個約5--7歲嘅哥哥玩
追逐遊戲
,
起初佢地跑嘅範圍不大
,
跑下跑下跑左去一個較遠嘅大花槽圍住長型大花槽跑(
每個圈都有一段約30米直路)
個仔會消失在我的視線內
,
我嘅視線一直有

住我個仔
,

到跑完第
4個時
,
我都一直望住花槽尾
,
我相信佢地應該會好似之前咁轉返出來花槽前面再兜圈跑
,
點知今次就係唔轉出來
,
佢地引領住我個仔直跑左入兩座大厦交界處
,又再次在我視線內消失
,
我以為佢地會跑番出來
,
点知一諗
,
該處可以進入大厦
,
又可以去到大厦後面空地
,
該空地再分左右很大
,
可以通去很多地方
,
有且又未見佢地出來
,  
我立即醒覺
,
高速跑到大厦入口唔見哂佢地
,  但聽好似樓梯有小朋友聲音
,
再跑去大厦後面空地
左右望都唔見個仔
,
心裡即時有d

,
即刻跑回大厦入口問保安員
,  剛剛有無約4-5
3--6歲小朋友進入大厦
,  保安員答無
,但分析
保安員無理由要呃我
,

即跑去大厦後面空地
,
向右望係公園休憇地方
,
淨得老人家無小童
,  我立即決定左轉再穿過大廈地下車路通道
,  後面係一條長車路及有個
car part ,泊左好多車
,
我再跑前一段
,
我見到我個仔被一個小童引領住
,  在我前面120
米馬路旁行人路一直向前走
,  我即刻大聲喝住我個仔叫停佢
,
我個仔擰轉頭望一望我
,再繼續追住個約6歲大小童向前走,
我立即高速跑過去捉實我個仔
,我見前面個小童
,
新移民
Look ,
手上拿住一個波
,  我即時諗起我睇過
星期二檔案
講拐童
,  d
手法一樣
,
都係先用玩具同你個仔玩
,  攞到佢個心
,
就拿住件玩具引佢走
,  我當時好嬲
,
想打個佢幾巴
,
雖然我唔夠証據証明佢有意圖拐帶我個仔
,  但佢居心可測
,

相信個佢真係有心拐帶
,
佢父母一定在附近監视住
.

個靚仔用件玩具先同我仔玩
,
再引佢跑離現場
,足足跑左成200
,仲轉多幾個彎
,
等你去到分叉路口
唔知轉邊一邊找
,
增加你尋找時間及難度
.

今次執番個仔真係好彩

,
睇少眼都無左啦
.比人拐左番大陸
.  

***名位為人父母者
,
如帶小朋友到公眾場所

公園
,
請好好睇緊自己小孩
,
d
拐童者知道你緊貼住你孩子
,
而視線又無離開
,
他們就知道沒有機會可以下手.  
綜合拐童共通點

:

1)  可能出動小孩
,
新移民或大陸仔機會較大
(因土生香港人做唔出咁 X街嘅事)
2)  
小孩可能約5-7
,
巳懂得配合父母吩咐行事

3)   5--7歲小孩
主動跟你
2--3歲孩子玩
,
就一定要小心
(
可疑之處
:
一般5--7歲小孩巳懂事
,
不喜歡跟
2--3歲孩子玩
,
因為佢地覺得2-3
歲乜都唔識
,点一齊玩
. )
4)
有機會利動玩具

一齊玩追逐遊戲
,可以更易引領你孩子跟佢地跑去更遠的地方
   0    0    0    0

真恐怖,真的估不到香港都會發生帶兒童事件,有沒有人可以post星期二檔案(2009-12-1)講拐童條link上網

http://mytv.tvb.com/news/tuesdayreport/102745#page-1
原帖由 MariaTsui 於 10-1-28 17:08 發表
真恐怖,真的估不到香港都會發生拐帶兒童事件,有沒有人可以post星期二檔案(2009-12-1)講拐童條link上網

我有看過星期二檔案,但估唔到會在香港發生這件事
原帖由 ytpeople1 於 10-1-28 18:18 發表
http://mytv.tvb.com/news/tuesdayreport/102745#page-1
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

IKEA 果單係真, 已經有兩單啦. 一單是三歲小童, 另一單是六歲小童, 大家共通點是比人換左衫, 挮左髮或剪短髮, 神智不清, 比人帶帽或帶眼鏡.  前者在洗手間尋回, 後者在衣櫃找回.  都幾恐怖.

可能孌童/基佬

IKEA 果單係真
點解新聞冇報過既?

醒目開學勳章

王國長老

各位會員:

收到宜家傢俬來信, 表示本站內有會員發表對該公司不實之傳言, 我們查證後已將有關之Topic抽起, 以下是該公司之澄清內容:

---------------------------------------------------

宜家傢俬謹此澄清有關近日網上惡意流傳有小孩懷疑於宜家傢俬沙田分店被拐帶及後尋回之事件,現澄清從未發生該項事宜。

宜家傢俬作為一間以顧客為先及負責任的企業,致力爲客戶提供最優質的服務及產品,店舖安全更是宜家傢俬最關注的事項之一。如有任何查詢,請致電宜家傢俬客戶服務部3125 0888。

親子王國

睇佢出的文都唔似係真事啦,如果係真點會咁耐都冇人講過丫?
‹ 上一主題|下一主題