用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好唔開心呀.
樓主: manysy
go

好唔開心呀. [複製鏈接]

原帖由 MonaLeung 於 10-1-29 16:43 發表
samuel 89,
我沒說"直資的活動教學系靈丹妙藥.."
小女現在讀的也是相當好的學校, 只是程度過高, 不太適合小女而已. 作為父母難度致之不理嗎? 就只能想方法幫她吧. 我也不會隨便推她進一所直資學校便算, 事先當然會了解和衡量一番呢!

是我覺得你認為幫女兒轉讀直資的活動教學就會好過佢現在讀的也是相當好的學校......

或者大家的觀點不同, 我唔會認同學校程度過高,因而不太適合學生.....當然如果一個學生同家長都甘認為, 那我真的無話可說了....

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 manysy 於 10-1-30 11:22 發表
英文總分係合格, 已經有補習,
中史和宗教都唔知點幫佢.
數學已去學學林數,
學校講明三科主科+其中兩科合格才可升班,
現欠數學, 但萬一下次又係, 都唔知點算. ...

學林數????
補習最好根據學校課程去補,
我女暑假曾經補數,
間補習學校會將同校編在一班,
佢都覺得幾好,
阿女懶,後來無補。

我覺得你女應該剩補數學,
多些時間去處理其他科目。

兩科唔合格都係中文,
咁即係佢英文唔差,
英作唔合格係因為無creative,
呢個要慢慢培養,
中一好多時geo, history會唔合格,
你個女好叻叻啦!!

你唔好去學林啦,應該找人數少,分級的數學補習班,最好揀跟學校課程差不多的,還要買本exercise 比佢考試時操練下。 我女中 一上學期得5x分,補左後,而家中三,考試,測驗從未低過7字。

原帖由 manysy 於 10-1-30 11:22 發表
英文總分係合格, 已經有補習,
中史和宗教都唔知點幫佢.
數學已去學學林數,
學校講明三科主科+其中兩科合格才可升班,
現欠數學, 但萬一下次又係, 都唔知點算. ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 88muimui 於 10-1-30 16:17 發表
你唔好去學林啦,應該找人數少,分級的數學補習班,最好揀跟學校課程差不多的,還要買本exercise 比佢考試時操練下。 我女中 一上學期得5x分,補左後,而家中三,考試,測驗從未低過7字。

...

88muimui

你個女就乖啦,
係補習又肯做exercise,
我隻就懶豬........

我都好唔開心

原帖由 ZZdaphne 於 10-1-30 18:24 發表

88muimui

你個女就乖啦,
係補習又肯做exercise,
我隻就懶豬........

我都好唔開心

ZZ,

佢唔係乖,係我超惡咋  不過數真係要打好底,如果唔係衹會越來越差。

點解你女唔鍾意補習班? 我女都幾喜歡架,同d同級來自不同校同學仔都幾傾得埋,佢地果班得5個人,唔太多,唔明問都容易d

唔好唔開心啦!  你女成績都唔差架, 只係今次少少失手, 你同佢數要多做,買本比佢試下囉

簽名被屏蔽

blytheBB ,

當然記得你啦 荃灣區屋村囉 介紹就冇啦,唔好找大型補習社,小班最好,一堂2hrs,多d時間做同問。你女用邊本數學書? 如用Oxford, 有本Multi-Purpose Graded Question Bank 幾好,買比佢做下。

原帖由 blytheBB 於 10-1-30 23:33 發表
88muimui,

記唔記得我ar,
我都想問你亞囡間補習社o係邊區ga,
荃灣同葵涌區,有無好介紹ar?
thank you!

manysy,
pls check pm.
‹ 上一主題|下一主題