用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 只是有感而發, 成績真的最重要嗎?
樓主: xmanman
go

只是有感而發, 成績真的最重要嗎? [複製鏈接]

上聯:讀書不是求分數
下聯:明理應當守義仁

若讀書不能體貼到身上去……,則讀書何用?雖使能文能詩,博雅自詡,亦只算得識字之牧豬奴耳!

今之孝者,是謂能養。至於犬馬,皆能有養;不敬,何以別乎?!

原帖由 ricetaster 於 10-1-27 08:46 發表
上聯 : 讀書不是求分數

下聯 : 為何如此少分數

:D :D :D

上聯 : 讀書不是求分數

再下聯: 讀書只為求數分

成績真的最重要嗎?
成績當然重要啦! 但品德比成績更加重要, 如品德唔好, 好似樓主形容果個小朋友咁, 就算捭佢讀得成書, 都無鬼用啦!

對人沒有尊重!
對父母沒有孝道!
對其他人祇懂欺凌弱小!

咁嘅的人, 你哋話係唔係無鬼用!

原帖由 popokit 於 10-2-2 13:12 發表
成績真的最重要嗎?
成績當然重要啦! 但品德比成績更加重要, 如品德唔好, 好似樓主形容果個小朋友咁, 就算捭佢讀得成書, 都無鬼用啦!

對人沒有尊重!
對父母沒有孝道!
對其他人祇懂欺凌弱小!

咁嘅的人, 你哋話係唔 ...

妳講緊 d 有錢人呀

These kind of children are getting more and more, especially when parents in mainland China has only one child at home.  
There is always a struggle when I teach my own children because if we teach them too nice, they will not know how to handle these arrogant ones when grown up.  Yet, I don't want my children to be nasty.  

It is not a joke as I saw such nasty things happened a few times at the Beijing International Airport with the only child yelling at their parents or acted very disturbingly in public.  I agree that it is all the responsibiltiy of the parents.

成績係重要
不過, 唔係最重要

贊成,"錢唔係萬能,無錢就萬萬不能!",但成績好和品格高我亦會揀後者,唉!老實答,人地的仔女我理唔到,亦無資格理,希望盡力教好自己屋企的小朋友.
只可以說句,成績好是令小朋友人生路途比較平坦,但成績唔好,亦唔代表無前途!成績高亦唔代表未來職業位高權重,有很多因素,就好似我公司甘,高職位的唔係在港升大學和成績好那些坐,但會考或高考叻的只係一個普通職位,唔覺學業成績高有物幫助?
老公說,希望小朋友未來做一個好人已足願了!讀書叻否不是
最重要.

樓主條問題真係考起人!

原帖由 CFaHB 於 10-2-2 21:45 發表
成績係重要
不過, 唔係最重要

支持: 成績好是令小朋友人生路途比較平坦

可惜今時今日好多人讀唔成書,操行又唔好.死未.!! (當然有例外)
反之亦有好多大學生人品都好好.(當然有例外)
甘就高低立見LOR. 只是比率不同.

[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

總好過成績又差, 又對人呼呼喝喝~~~~ 哈哈哈。。。 講笑~

其實最好當然是成績好, 品行又好既。 不過好多時, 成績唔多好, 都希望子女品行好就真。

說實話, 今天當父母比我們父母年代難多了。 因為社會對父母的期望都大了, 所以做成今天父母對孩子的期望都相對大得多了。

大家加油~~~

Bkman

原帖由 esprincess 於 10-1-27 21:52 發表
我有個親戚個仔又係,雖然好勤力,成績好,但對老人家無礼貌,呼呼喝喝,奇怪他父母仲幫個仔。
多一點努力 多一點回憶!

絕對同意呀.

而家0的細佬真係好難教, 因為佢地0係學校時間較長, 見到唔同性格既同學, 佢知有0的同學對老師既態度唔好, 但最慘佢返屋企對住父母做同一樣行為(例如: 一言九鼎...唔耐煩咁聽你訓話呀等等), 都唔知點調教, 我都覺得品德俾好成績重要得多. 如要兩者都能兼備的話, 先要看小朋友既本性, 因為品德似乎唔係迫就ok, 成績都可以俾0的壓力, 但都要睇佢受唔受.....真難攪呢!

原帖由 bkman 於 10-2-9 03:19 發表
總好過成績又差, 又對人呼呼喝喝~~~~ 哈哈哈。。。 講笑~

其實最好當然是成績好, 品行又好既。 不過好多時, 成績唔多好, 都希望子女品行好就真。

說實話, 今天當父母比我們父母年代難多了。 因為社會對父母的期望都大了, 所 ...

我時常訓示囝囝, 讀書幾叻都好, 品格都同樣重要, 缺一不可.

原帖由 littlecat 於 10-3-26 11:55 發表
我時常訓示囝囝, 讀書幾叻都好, 品格都同樣重要, 缺一不可.

你竟然時常教導囝囝魚與熊掌都要兼得...
會唔會貪心左d呢....

原帖由 samuel89 於 10-3-26 15:22 發表

你竟然時常教導囝囝魚與熊掌都要兼得...
會唔會貪心左d呢....mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

這兩樣絕對可以並存. 不是 or ,可以係 and 果wor.
我覺得唔算係貪心.

同意!quote]原帖由 popokit 於 10-3-27 22:17 發表

這兩樣絕對可以並存. 不是 or ,可以係 and 果wor.
我覺得唔算係貪心. [/quote]

原帖由 popokit 於 10-3-27 22:17 發表

我覺得唔算係貪心.

這兩樣絕對可以並存.....
我只是覺得可以得一得話,已經可以先收貨袋入袋, 再重新部署點樣兼得.... 貪心既意思系一開始就想兼得之....

而家d小朋友真的很難教,讀唔讀到書已經係其次,最緊要識分朋友,唔好識到豬朋狗友,一起去吸煙,吸毒
‹ 上一主題|下一主題