用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YEAH!! 收左喇
樓主: NICOLE123
go

YEAH!! 收左喇

收咗am喇!  真係如釋重負, 之前真係好擔心唔可以同哥哥一間學校, 聽講今年係超多人報, 可能因為係豬年小朋友特別多, 好似話申請人突破咗三千 而且我眼見有哥哥同姐姐讀緊既真係唔係100%收, 我就更緊張, 依家真係安樂晒! 依個幾月不停諗contingency plan, 依家真係一天光晒!!

原帖由 艾菲 於 10-1-24 00:31 發表
收咗am喇!  真係如釋重負, 之前真係好擔心唔可以同哥哥一間學校, 聽講今年係超多人報, 可能因為係豬年小朋友特別多, 好似話申請人突破咗三千 而且我眼見有哥哥同姐姐讀緊既真係唔係100%收, 我就更緊張,  ...

艾菲, 跟你的情況一樣. 之前覺得哥哥係度讀, 可以定o的, 報得唔多幼稚園. interview 時才發覺比較起三年前, 每一間學校都係多咗兩三倍人去投考, 都驚弟弟入唔番培正, 我今天都放下心頭大石, 同你一樣am.

Hi, Pamela

我想大家既壓力同感受都一樣, 入唔到既話......我們就要適應多一間學校既運作, 今次緊張程度比三年前更甚  anyway, congratulations to us!!!  Have a good sleep!

原帖由 pamelaywy 於 10-1-24 00:53 發表

艾菲, 跟你的情況一樣. 之前覺得哥哥係度讀, 可以定o的, 報得唔多幼稚園. interview 時才發覺比較起三年前, 每一間學校都係多咗兩三倍人去投考, 都驚弟弟入唔番培正, 我今天都放下心頭大石, 同你一樣am. ...

my daughter got the PC AM offer too..

zoemamapapa>> my daughter "cheung king tung" also joining HK Choir playgroup at ho man tin 0900-1000 lei..we can chat next time ! your baby is ?

原帖由 shawnshawn 於 10-1-24 01:18 發表
my daughter got the PC AM offer too..

zoemamapapa>> my daughter "cheung king tung" also joining HK Choir playgroup at ho man tin 0900-1000 lei..we can chat next time ! your baby is ?

hi!  nice to meet u.  my daugther is 'kwok sum yi'.  in fact, my maid bring her to hk choir.  maybe i can try to bring her to go & we can chat next time.  maybe our daugther will be a classmate at 培正...

原帖由 babyhappy88 於 10-1-24 02:07 發表
恭喜晒喎, 想問下你個仔係幾月架, 係咪大仔? 聽落佢真係好叻仔喎! 你今次有冇送小禮物俾老師, 如有, 係咩架?

HI
我仔4月B 今次咩都無比老師.同其他小朋友一樣.當日仲要氣急管炎同發緊燒
所以我比佢101個叻 !

原帖由 pamelaywy 於 10-1-24 00:53 發表

艾菲, 跟你的情況一樣. 之前覺得哥哥係度讀, 可以定o的, 報得唔多幼稚園. interview 時才發覺比較起三年前, 每一間學校都係多咗兩三倍人去投考, 都驚弟弟入唔番培正, 我今天都放下心頭大石, 同你一樣am. ...

艾菲 & pamelaywy:
我同你地一樣呀! 又係好擔心細佬唔可以同到家姐一齊, 終於鬆一口氣啦!!

有無人有家姐哥哥在培正讀而唔收的呢?

我都未呀, 我是麗港城, 真係好驚郵差派錯信, 知道你都未收到, 我諗大家再等到星期一哩, 我識的朋友都收到了, 對我太折磨了, 嗚嗚...

原帖由 tkp 於 10-1-23 18:27 發表
為何我仍未收到信呢?又要多等兩天!

原帖由 chunchun321 於 10-1-24 12:17 發表
我都未呀, 我是麗港城, 真係好驚郵差派錯信, 知道你都未收到, 我諗大家再等到星期一哩, 我識的朋友都收到了, 對我太折磨了, 嗚嗚...

我都同你一樣未收到信呢><
但係我住旺角...

原帖由 NICOLE123 於 10-1-23 17:08 發表

HIHI
我香兒本來係12-1 不過今日剛轉左去9-10呀
我仔係最先出去做火車頭果個呢?唱歌又最大聲果個呀!
佢點名係最後架.因為轉班...好大聲講到又成日舉手...

你女女呢? 下星期打個招呼呀! ...

hi!  hi!

nice to meet u.  my maid bring her go to playgroup last lesson.  maybe we are classmate together with 'shawnshawn' at PC since all of us get AM offer.  we can chat on next time la....

原帖由 ZOEMamaPaPa 於 10-1-24 21:02 發表

hi!  hi!

nice to meet u.  my maid bring her go to playgroup last lesson.  maybe we are classmate together with 'shawnshawn' at PC since all of us get AM offer.  we can chat on next time la....
:lo ...

hihi...i know sum yi..chat chat next time

唔收阿女呀 ))))))))))))))))

整 PORTFOLIO?  Did 培正 collect portfolio from parents?

Just want to know if portfolio can help?

And how many pages to submit?

Thank you.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-23 16:18 發表

多謝你過獎了. 佢既表現真係出乎我地2公婆意料之外.
係5個月前既今日我個仔仲係唔敢望人.唔識講野.我地無想到佢可以考到咁多間學校
平日...我地無時間教佢. 交哂佢比我個印傭. 我印傭係新加坡5年.佢好聰明.又有心 ...

原帖由 Yuris 於 10-1-25 09:26 發表
整 PORTFOLIO?  Did 培正 collect portfolio from parents?

Just want to know if portfolio can help?

And how many pages to submit?

Thank you.

培正唔收
不過我答問卷係好誠意既3頁

原帖由 ZOEMamaPaPa 於 10-1-24 21:02 發表

hi!  hi!

:lo ...

我知邊個係你女女喇..我見你工人'咩"佢番學...都幾辛苦

想知你係咪公務員家庭及你巳放棄那些巳收kg?可否分享下.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-25 09:43 發表

我知邊個係你女女喇..我見你工人'咩"佢番學...都幾辛苦

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-25 10:38 發表
想知你係咪公務員家庭及你巳放棄那些巳收kg?可否分享下.

唔係公務員
放棄左:
基督教中心幼稚園
祟真國際斑
st cat 英普班
根德 (am)
民生 (am)