用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水埗排位
樓主: rainyu
go

深水埗排位 [複製鏈接]

原帖由 黃巴士 於 10-1-26 17:33 發表

我見過佢地D(F.1-2)學生(都有10幾個)到我家會所玩, 好活躍, 又粗口, 講嘢又粗俗又古惑.  攪到我要COMPLAIN會所唔想俾佢地再入來, 唔知係咪個別學生問題?? 但感覺不大好. ...

寫錯, 是P.6學生

原帖由 黃巴士 於 10-1-26 17:33 發表

我見過佢地D(F.1-2)學生(都有10幾個)到我家會所玩, 好活躍, 又粗口, 講嘢又粗俗又古惑.  攪到我要COMPLAIN會所唔想俾佢地再入來, 唔知係咪個別學生問題?? 但感覺不大好. ...

津校無自主能力收生,全港的小學大至都是叉不多,分別只在於某d區的多d,某d區的小d。

所以同區計,其實都是叉不多,如果都是主流小學,教學又是叉不多,咪都係插班生如果唔係考頭五都唔會收。

原帖由 rainyu 於 10-1-22 09:36 發表

但好多人都話填哂佢, 如果唔係可能派你去其他區

對, 排最尾呀

回覆 17# mariobie 的文章

D老師都OK

我囡今年讀聖紀文P.1, 初初開學9-10月, 家長小朋友未適應時, 應付功課都有一定難度, 每日同時間比賽, 到 11月尾開始穏定左, 情況就好左好多, 功課其實都唔算多, 每日大約 5-6樣. 其實測得密都有個好處, 因為範圍比較少, 中英只係溫2-3課書, 數學範圍就大D, 常識都係4-5課到, 咁範圍少, 要背既生字又少D囉.

協和同荔天好嗎?協和會唔會讀得辛苦?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

我個朋友個女係協上讀P2, 每日有10樣功課,
但有2-3樣係改正. P1上學期課程深淺OK, 但一到P1下學期, 突然深左好多, 而家P2讀精英班, 中英數都好深, TSA及工作紙好多,
D老師做左好耐, 都幾嚴...,我覺得校風幾好, 好似出年一百週年.. 我個仔今年都係大抽獎, FIRST CHOICE選協上, 希望被抽都啦! 唔係就要後補位啦!

THX U!原來一開始就咁多樣功課,聽落有d怕怕,感覺還是荔天較輕鬆
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!
‹ 上一主題|下一主題