用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 DBSPD Vs GT(優才書院)
樓主: csonliuson2000
go

DBSPD Vs GT(優才書院) [複製鏈接]

原帖由 edea 於 10-1-21 18:53 發表
優才是好學校,而我亦不會輕視其他學校。

每人心目中都有把尺,或會有不同的價值觀,但最重要是尊重。

edea,

我就係眼見響BK, 實在太多家長只對人唔對事(即名校乜都好!!!,優才未夠班!...), 所以我近年已無心再回應此類Topic!

原帖由 dabbycheung 於 10-1-21 21:34 發表

edea,

我就係眼見響BK, 實在太多家長只對人唔對事(即名校乜都好!!!,優才未夠班!...), 所以我近年已無心再回應此類Topic!

反過來唸下,可以同咁出名的學校比,亦代表有一定實力及影響力,好似如果無實力,鬼有人會提呢。

I wouldn't look down upon a new school unless it is proven to be incompetent.  

Incidentally I do have a friend who gave up DBSPD for GT, though her child did not attend GT in the end coz he was selected by SPCC from the waiting list.

通常d人話名校只有讀唔掂先會轉校, 唔明呢間點解小朋友咁勁(攞scholarship)都要轉校?  

唔通係浪得虛名

原帖由 dabbycheung 於 10-1-21 21:34 發表

edea,

王國長老

原帖由 Gisele 於 10-1-22 12:07 發表
I wouldn't look down upon a new school unless it is proven to be incompetent.  

Incidentally I do have a friend who gave up DBSPD for GT, though her child did not attend GT in the end coz he was sele ...

最後挑選邊間都好,最重要係適合小朋友, 唔好讀得太辛苦, 太大壓力:loveliness:

我個大仔上年剛在GT畢業,在GT讀了6年,我對GT有一定的了解;當年我們都是放棄名校入讀GT,因為希望他有個快樂的童年,但這6年他沒有我們預期般快樂,這間學校有很多貨不對辦的東西,由其是校長和學校的取向,在這6年裏都不段在變,但不可否定的是大部分的老師都好有心。

放棄名校我們沒有後悔,因為我們很清楚那不是我們想兒子走的路,在GT的6年間我們有多次都想離開,留低只因我們怕,怕外面的世界會更可怕。

另外這間學校是會in家長的,家長多數都是專業人士,我個仔的同學都未聽過住屋村的,住西貢獨立屋就有,始終都要二千幾學費。

有一樣東西你要考慮清楚的,GT的派位不是太理想,上年老師對我說,學生派位大約都是3分1 brand 1 / 3分1 brand 2 / 3分1 brand 3,而最TOP的學生大多離開學校。希望幫倒你.......

醒目開學勳章

原帖由 elsa2004 於 10-1-23 01:29 發表
我個大仔上年剛在GT畢業,在GT讀了6年,我對GT有一定的了解;當年我們都是放棄名校入讀GT,因為希望他有個快樂的童年,但這6年他沒有我們預期般快樂,這間學校有很多貨不對辦的東西,由其是校長和學校的取向,在這6年裏都不段在變,但 ...

elsa2004,

記得你分享過你仔仔是有學障的,最後因成續不達標,未能升上GT中學,現在升了另一所中學,近況如何?希望你仔仔的中學能夠配合你所需,不要再錯配了。

多謝你的關心,仔仔上了中學後人大了亦成熟了不少,記得當日仔仔因數學問題,未備原校即時取錄,但因他其它科目成績上可,所以老師叫我寫信比李教授,她說問題應該不大,但最終我沒有這樣做,因為我相信放棄GT和當日放棄名校一樣,是沒有錯的。

沒有最好的學校,
每個人要走的路都不會一樣,
最重要是學校是否最合適你的孩子,能幫他發揮所長。

原帖由 SumSumBB 於 10-1-23 05:47 發表

elsa2004,

記得你分享過你仔仔是有學障的,最後因成續不達標,未能升上GT中學,現在升了另一所中學,近況如何?希望你仔仔的中學能夠配合你所需,不要再錯配了。 ...

GT的品德教育真是這麼好? 可能......

曾經有一位老師對我講"教學這麼多年都未見過一間學校的學生愛心這麼差的",可能你會唔信,但因為仔仔的關係我和老師都好熟,經常會聯絡,甚至試過講電話講成個鐘。老師真的很有心,但他們都受到很多的制爪。

原帖由 edea 於 10-1-20 12:57 發表

其實小朋友比較身世, 家底, 已經係好唔健康.

一個人人品係最重要, 個人最buy優才係佢對品德方面好注重, 每朝早我都會返學校陪囡囡參加早會, 老師好多時都從不同題材為學生進行德育教導, 用愛心去教育佢地.

係賣 ...

, DBSPD Vs GT

沙田某小學老師同我講, DBSPD學生星期六飛去日本食神戶牛柳, 星期日返港, 飛去外地睇航科展覽, 翌日返港, 在週記寫出來, 在校大晒戰利品(筆袋內的得意文具間呎鉛芯筆) 出來。

DBSPD學生有司機開車接送補習老師上門補習, 佢地就算先天唔叻, 後天大把資源補上。

我親戚個囡就是教沙呂小學, 幫DBSPD學生私人補中文, 我樓下有位教啓思普通話老師(大陸新移民), 每星期我公屋樓下有架靚 long benz 接送她去補 DBSPD 學生。

道理歸道理, 事實是事實, 現實的我都應該

我只是講出所見所聞。

正面思維!

原帖由 happyvalley 於 10-1-21 22:17 發表

反過來唸下,可以同咁出名的學校比,亦代表有一定實力及影響力,好似如果無實力,鬼有人會提呢

elsa 2004.

As far as I know DBSPD almost all students can go to DBS if their major subjests passed.

How about GT. Suppose all students from Primary division can/ should go to the secondary division if they passed the major subjects ?

Am I right ?

If this is the case why only 1/3 go to brand 1 1/3 go to brand 2 and the last one go to brand 3 ???

Please teach me !

Thank you very much !!!

原帖由 elsa2004 於 10-1-23 11:54 發表
GT的品德教育真是這麼好? 可能......

曾經有一位老師對我講"教學這麼多年都未見過一間學校的學生愛心這麼差的",可能你會唔信,但因為仔仔的關係我和老師都好熟,經常會聯絡,甚至試過講電話講成個鐘。老師真的很有心,但他們 ...

GT - (P.5 and P.6)
English 70%
other subjects 60% (including P.E. , Music .......)

不是每一位都喜歡留低,由其是最TOP的學生,但不論留低與否,學校都需要將學生的成績交到教育處,只是留低的學生註冊後就不會再有其它派位,就像你申請其它直資一樣。在最後一次考試後我問過老師,她說:「這校的成績與全港比較是3分1 brand 1 / 3分1 brand 2 / 3分1 brand 3」我當時真的有點失望,因為我一直都以為這校的水平比其它學校為高, 因為他們書是教早半年,平時成績平均八十以上另外我問個一位老師這間學校的branding, 她說:「最TOP的學生都走,大約brand 2」
希望幫倒你..........

原帖由 csonliuson2000 於 10-1-23 18:01 發表
elsa 2004.

As far as I know DBSPD almost all students can go to DBS if their major subjests passed.

How about GT. Suppose all students from Primary division can/ should go to the secondary division  ...

elsa2004,

數個月前,無意中看到妳批評GT嘅post,內容大致係關於妳仔仔在GT受同學欺負,這令我當時大為緊張,因當時已為小女接受了GT嘅offer,於是不斷查問,幸得多位熱心家長將事情始末告知,結果反而令我對自己之選擇更有信心。我不是想批評妳的comment,我只是想衷心向妳說句,我們大人亦應學會放開過去吧!更衷心希望妳仔仔在新的中學有美好及適合的校園生活。

順帶一題,以我所知,GT中學想插入中一絕對唔係咁容易!我諗未必真係咁多人放棄直升上嚟!

樓主,唔好意思,好像離題了!

妳小朋友好叻,考到兩間好學校,相信以上家長嘅comment妳出post問這topic之前亦心裏有數,相信其他人亦好難給妳更實在嘅意見,始終都要取決於妳想為妳小朋友選一條怎樣嘅路。

Hope you have the choice suitable to your kid finally!

原帖由 elsa2004 於 10-1-23 01:29 發表
我個大仔上年剛在GT畢業,在GT讀了6年,我對GT有一定的了解;當年我們都是放棄名校入讀GT,因為希望他有個快樂的童年,但這6年他沒有我們預期般快樂,這間學校有很多貨不對辦的東西,由其是校長和學校的取向,在這6年裏都不段在變,但 ...

非常同意!

正如elsa2004的囝仔在優才與同學相處有問題,而小女入讀半年已和同學打成一片。

原帖由 jar 於 10-1-23 19:17 發表
csonliuson2000,

同家長的角度中看, dbspd or gt 可以是適合, 也可以是不適合他們, 只是乎他們取捨甚麼選校因素, 小朋友性格/能力/家庭配合/期望/經濟/學校課程 /校風等, 每人那杯茶不會是一樣的, 就算一齊飲同 ...

Dear SumSumBB

不太清楚這位小朋友有哪方面學障!
但如果小朋友有學習障礙,相信不是每一所學校,能百分百配合這方面的支援,加上成績不達標而未能升上GT中學,難免這位家長有點惆悵和對學校的不滿!這是可以理解的!
因錯配而沒有預期般快樂,我覺得好正常!

明明是自己錯配,又要批評學校,這點對學校及現有家長確實有點不公平!
因為GT根本就不適合這位小朋友,何必強留?
要挨六年大人小朋友是件苦事!

為何不早早轉去一所有學障支援既學校,尋求協助?
這對小朋友不是最好的嗎?
因為我朋友的囡囡在小一時發現有讀寫障礙,每次測驗考試都不合格,於是學校經常見家長,我朋友感到無比壓力,最後轉了一所學校,那裡有讀寫障礙支援小組,老師係呢方面很有經驗!看見朋友的囡囡讀得很開心,學習方面也有進步!

樓主
你小朋友很叻啊,兩所學校也考到!恭喜晒!
GT和DBSPD兩所也是很好的學校,當然最緊要是配合自己的小朋友!

原帖由 SumSumBB 於 10-1-23 05:47 發表

elsa2004,

記得你分享過你仔仔是有學障的,最後因成續不達標,未能升上GT中學,現在升了另一所中學,近況如何?希望你仔仔的中學能夠配合你所需,不要再錯配了。 ...

原帖由elsa2004於10-1-23 01:29發表
我個大仔上年剛在GT畢業,在GT讀了6年,我對GT有一定的了解;當年我們都是放棄名校入讀GT,因為希望他有個快樂的童年,但這6年他沒有我們預期般快樂,這間學校有很多貨不對辦的東西,由其是校長和學校的取向,在這6年裏都不段在變,但不可否定的是大部分的老師都好有心。

放棄名校我們沒有後悔,因為我們很清楚那不是我們想兒子走的路,在GT的6年間我們有多次都想離開,留低只因我們怕,怕外面的世界會更可怕。

星期六我會與仔仔吃日本料理,
文具間呎只是在商務書局購買,
老公就是我和仔仔的私人司機,

試問仔仔點樣同人鬥

原帖由 chumamma 於 10-1-23 12:06 發表
, DBSPD Vs GT

沙田某小學老師同我講, DBSPD學生星期六飛去日本食神戶牛柳, 星期日返港, 飛去外地睇航科展覽, 翌日返港, 在週記寫出來, 在校大晒戰利品(筆袋內的得意文具間呎鉛芯筆) 出來。

DBSPD學生有 ...

其實優才透明度都很高, 起碼都講比家長知道個BANDING, 我同事讀港島區果間直資, 完全唔講BANDING, 老師話唔知喎! 但唔會唔比佢報出面既中學, 但去了出面抽, 直屬中學就唔留位,一定無得番轉頭. 有可能今本間學校BANDING太低, 學校基本唔會講.
有優才家長講過優才的中學程度很高, 特別係英文方面.

我相信你沒有看清我所寫!

老師對我說:「我的小朋友成績屬中等,英文和科學=A grade,只是數學有些障礙,已比好多同學還好,因為有些連高分都無」所以老師才叫我寫信;要留低根本不是一件難事。離開根本同學分無關。

老師經常說:「我的小朋友是全校最純,優才的小朋友太活躍,我們要保護他」,因為他經常受到欺凌,這才是我們一次又一次想為他轉校的原因,但因為優才的老師實在太好,我們才一次又一次留低。但在他四年班時,我已想好等他小學畢業後便為他轉校,這樣對他影响最小; 因為長期受到欺凌,對他的自信影响深遠。

我所寫的都是所知所聽,而作為一位畢業生的家長,對學校的派位會比較了解,才與大家分享,如果大家只希望聽好話,就不用我了,優才有好多fans的。

原帖由 kiss'bb 於 10-1-24 17:37 發表
Dear SumSumBB

不太清楚這位小朋友有哪方面學障!
但如果小朋友有學習障礙,相信不是每一所學校,能百分百配合這方面的支援,加上成績不達標而未能升上GT中學,難免這位家長有點惆悵和對學校的不滿!這是可以理解的!
因錯 ...
‹ 上一主題|下一主題