用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行交升中表..一肚氣
go

自行交升中表..一肚氣 [複製鏈接]

如題la...去心儀學校交表
首先學校只安排一個校公0黎收都算
跟住呀校公話我地份野太厚wor
要搵個專人0黎[西]選下先得wor

於是就叫我地等等.....原來系個文員
目無表情咁...我睇佢又唔系食緊杯麵0y
做乜個樣好似左佢食野咁既....好cool 0者
佢一0黎就話校長推薦信唔要
ok ...呢個我預左la
又0黎話中英交佳作...唔洗la
你地d家長就系咁la....乜都拿晒來
再0黎我最韾佢連呀仔英文自我介紹信
同中文篇自薦信一手就話呢d無用ga

嘩...我當時真系忍住咋
唔知點解佢一比返我呢兩份信
我就好火la.....
可能佢當住呀仔面話無用la
因為系我極迫呀仔寫加馬
又講到呢兩封野真系好有用ga
仲話呢兩封信就好似呢間中學同你第一次溝通
既印象分0黎ga la......唉...而加比佢呢種
傲慢既態度....打沉晒la

我對呢間學校真系突然無晒興趣low
仲有我唔系唔比人掉我d野
我都知佢學校有佢學校既指令
不過佢地可唔可以顧及下遞表人既心情呢
點解唔可以等人走左先掉呢
仲有又洗唔洗一路挑出0黎
一路講d無謂野呢?

咁其實會好影響我地一家人加馬
始終我地真系好比心機去弄呢份野
當時好彩呀仔出0黎無問我
果兩封信又話好有用既...咋
好在佢出0黎系講..好彩我地選佢系第二咋
條氣先無咁[drop] 咋
   0    0    0    0
比較同計較都一樣令自己唔開心

唔好選呢間lor

只不過你睇咗一D學校嘅'後工序'嘅嘢 !  如果佢哋唔係知上頭真係點甄選, 點會飛走咁多無謂嘢, 鍾意造大大個 portfolio 嘅家長要反思吓!  以我所知好多學校真係睇幾頁就算, 依家只係揀人面試, 基本條件達到的話, 只會睇面試表現及全港排名次。

我都係剛剛提表,佢都寫住不用交課外活動資料,但我都照交,佢有收到重好nice,唔好嬲啦.

原帖由 さかな 於 10-1-18 14:46 發表
我都係剛剛提表,佢都寫住不用交課外活動資料,但我都照交,佢有收到重好nice,唔好嬲啦.

我交另一間先既
人地都照收都系好nice ga
系佢呢間咁針馬
不過....我都知
要忍ga la
所以只可以上0黎呻下0者

原帖由 ricetaster 於 10-1-18 13:32 發表
只不過你睇咗一D學校嘅'後工序'嘅嘢 !  如果佢哋唔係知上頭真係點甄選, 點會飛走咁多無謂嘢, 鍾意造大大個 portfolio 嘅家長要反思吓!  以我所知好多學校真係睇幾頁就算, 依家只係揀人面試, 基本條件達到的話, 只會睇 ...

你唔好咁講la
我只系覺得我地一家大細
當場好監介0者

小朋友同大人都幾難受0者
而且佢而加掉走我d系我個仔
用心寫既野0黎...ga ma

仲有系佢張表寫明話
歡迎提供對子女有幫助既文件ga

原帖由 hhma 於 10-1-18 13:27 發表
唔好選呢間lor

我知我系自取既
所以上0黎呻下0者

原帖由 ho3186 於 10-1-18 15:09 發表

我知我系自取既
所以上0黎呻下0者

都唔係,個個都緊張自己小朋友 la,如果個個都係咁比佢掉晒 d 野,咪無乜問題 law。

唔好嬲啦!我上星期交表都係,都知不用Cover letter (自己寫比校長的英文信),但只是attached成績表,獎狀好似唔係幾好,所以都附夾在資料上,點知校務處位職員又係彈番晒比我,除此之外,所以校內的獎狀都唔收,佢只收校外獎狀,但佢明唔明有些校內的獎都好難攞,如中,英,數等學科獎全級首名,因為成績表只寫A,B..,而85 - 100分都係A,個Range咁寬,心諗都影埋比間學校多些文件參考唔好咩,點解唔要, 而我小朋友又沒有學樂器(只是小一至小三有學過),而且5年級之前所得的獎項又唔收,攪到我交份表除成績表及一,兩個校外英文考試的成績外吔都無!而我去另一間就全部照收

因為校內獎狀一般會在成績表上有列出。所以不必附上。
原帖由 donomother 於 10-1-18 18:57 發表
唔好嬲啦!我上星期交表都係,都知不用Cover letter (自己寫比校長的英文信),但只是attached成績表,獎狀好似唔係幾好,所以都附夾在資料上,點知校務處位職員又係彈番晒比我,除此之外,所以校內的獎狀都唔收,佢只收校外獎 ...

回覆 1# ho3186 的文章

你肯定無睇版主篇文,....
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

其實你冷靜d諗諗就知唔收你甘厚既文件呢間先系好學校.....試諗下一間學校收生最重要系睇成績, 最有公信力既指標系學校成績, 你交果d"英文自我介紹信同中文自薦信, portfolio" 寫得再好, 學校點相信系肯定出於小朋友既手, 所以一手就話呢d無用ga系學校正確既做法...肯收你果間學校只系收完搵校工當廢紙, 你雖然睇唔到, 但我相信學校揀選學生面試既負責人一定唔會睇.....

總之報學校, 就要睇學校要求
即係好似我地成日叫d仔睇大題目一樣
唔睇大題目, 識咩就寫咩, wok梗啦

亞女學校註明因應環保, 只能遞交不多於20張A4紙, 雙面影印減半, 我地上年都唯有作出取捨咋, 好彩最終都成功左

因此, 我都同意對自行收生所遞交資料有所要求的是好學校, 千萬不要因此影響對學校的評價呀

呢個階段都系睇成績、教署的次第、面試的表現。就算個profile 做到天花龍鳳,電話簿咁厚都冇用。
其實今年好多學校在網上已經清楚註明要什麼文件,一般都只要申請表、成績表(五/六年級)、校內、外獎項(最近三年),小學推薦信、什麼自我介紹、給校長的信都唔收。有些學校環保,連回郵信封、個膠file/folder 都唔收,叫你用"回尾clip"交就算,到時打電話通知你面試日期,連10元買個folder 都慳番。

本人同意以上的說法。

上年我兒報校時,真的有學校於網頁上註明不要校長推薦信。再者只是一個小小的文員,你也不用跟他/她斤斤計較,他們只是例行公事;賺份人工。 老師、校長與同學才是對你兒子最大影響,不要因小失大。

係bin間敢差呀
原帖由 ho3186 於 10-1-18 13:21 發表

做乜個樣好似左佢 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

AGREE!!!

原帖由 donomother 於 10-1-18 18:57 發表
唔好嬲啦!我上星期交表都係,都知不用Cover letter (自己寫比校長的英文信),但只是attached成績表,獎狀好似唔係幾好,所以都附夾在資料上,點知校務處位職員又係彈番晒比我,除此之外,所以校內的獎狀都唔收,佢只收校外獎 ...

十分明白你既感受!我就係怕學校話我份file太厚,已經選取一些重要d既然後再雙面影印,我份file都不超過二十頁紙。點知交表既時候...那位書記小姐看兩看我份file便成份比番我 佢話只收5,6年班成績表,其他全部吾收 我好肉赤囉...我做得好辛苦嫁 佢話到面試時先至看睇其他資料喎..:;pppp: 早知吾洗咁辛苦啦!

原帖由 ho3186 於 18-1-2010 13:21 發表

做乜個樣好似左佢 ...

原帖由 happyvalley 於 10-1-18 18:27 發表

都唔係,個個都緊張自己小朋友 la,如果個個都係咁比佢掉晒 d 野,咪無乜問題 law。

無錯呀....
最緊要系收野果個文員標準一樣wor
唔系..就
‹ 上一主題|下一主題