用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 等呀等..培正呢個星期六會知
樓主: NICOLE123
go

等呀等..培正呢個星期六會知 [複製鏈接]

原帖由 LittleKiwi 於 10-1-22 10:17 發表
哈哈, 講笑咁講, 你話比囝囝知返培正連巴士都無得搭, 睇下佢會有乜反應....  

咁又唔會無既. 返學我送佢行落山
放學上山一定係搭巴士架喇

日日都經過, 真是好難怪他會咁喜歡, 希望pc收你囝囝啦, 見你囝囝好叻仔, 你又好心機好努力教佢, 仲為左pc 而搬去附近, 祝你成功呀!
原帖由 NICOLE123 於 10-1-22 10:21 發表

咁又唔會無既. 返學我送佢行落山
放學上山一定係搭巴士架喇

group order

I want to group order, please count me lar. thanks.

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-21 23:54 發表
嘩!其實隨便傾下點知咁多人都有興趣
不過唔記得同大家講我係正接在國內order
但送貨是不會直接送到香港架!
我平時係在國內再安排運回香港
如果咁多媽咪有興趣不如一齊group order
一齊運回來香港運費share都平啲
來 ...

唔好意思呀.. 我本人都係鍾意貼紙書,但在香港買一本都幾貴. 我有在深圳買貼紙書返來都係$8-14元. 但$8 紙質差, 相對$14 的紙質會好 d. 但有時唔好彩都會買倒一兩本 d 貼紙會走位的. 因幾蚊本都唔梗要啦~比佢玩啫. 因我個囡重未識字可以暫時比佢玩. 大 d 就唔會啦. 因係簡體字.
想問吓EQ, IQ, FQ, MQ, CQ, 其實EQ 同 IQ 我都知係麥, 其他我都唔知. 大家知唔知呢? 我重有買咗翻翻書. 油顏色. 我上兩星期入咗 66 本書, 都係$700 (HK$), 我老公仲話我痴線一次過買咁多書. 我話之前見倒唔買,今次都唔見有. 所以咪一次過買咁多返來囉.

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-21 23:54 發表
嘩!其實隨便傾下點知咁多人都有興趣
不過唔記得同大家講我係正接在國內order
但送貨是不會直接送到香港架!
我平時係在國內再安排運回香港
如果咁多媽咪有興趣不如一齊group order
一齊運回來香港運費share都平啲
來 ...

我個仔其實都唔知邊間打邊間,我早兩日問佢讀培正好唔好, 佢話唔好, 我要讀小學, 佢係民生面試同註冊都問老師可唔可以出去玩? (因為見到個大操場), 見根德就問老師點解課室無玩具?根德兩個老師勁笑....行過喇沙門口仲話要讀這間學校...(但我無同佢講這間是學校)

小朋友已經有自己的要求, 同好多好多想像空間, 他們不會太容易失望, 因為在他們的天空將會有不同的機會出現, 我想失望的永遠只有緊張的媽咪, 今天或明天的這個片段, 得與否將只不過是自己同囝囝成長的美好回憶, 長大後拿出來說笑一吓!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-22 10:01 發表

真係唔敢抱太大期望...
琴日係巴士同亞仔講如果我地唔係培正番學
我地番根德園呀.番根德園可以坐校車.
你係唔係好想坐校車既...
佢無出聲... ...

呀囡 in 果時勁喊. final 要媽咪一齊 in. 我諗機會都好微. 臨走話要去 toilet, 入到去個 toilet 呀囡話個 toilet 好靚. 又真係好靚因個 toilet 貼晒牆紙仲係成個森林同 monkey. 希望大家都收到好消息啦.

仲有尖東東鐵站有一間 shop 賣兒童書的. 內有英文貼紙書都只係$10本, 紙質唔差的. 有 disney 同教日常用品,時間的貼紙書呀.

原帖由 linglingng 於 10-1-22 10:47 發表
唔好意思呀.. 我本人都係鍾意貼紙書,但在香港買一本都幾貴. 我有在深圳買貼紙書返來都係$8-14元. 但$8 紙質差, 相對$14 的紙質會好 d. 但有時唔好彩都會買倒一兩本 d 貼紙會走位的. 因幾蚊本都唔梗要啦~比佢玩啫. 因 ...

朋友的兒子是從St. Cat考入培小入讀小一, 她也估唔到培小的中,英和數的程度是那麼深.

Nichole
你真係好媽媽啦. 好緊張個心肝寶貝!  唔係看見這個topic 我其實都唔太記得呀囡去了pc interview. haha. 現在先記起1月22日這個日子. 我無哂緊張啦! 覺得自己已盡能力啦. 另好多o野都是由上天註定. 入到不等如好開心, 入唔到又不等如什麼.  我最近幫我呀囡搵 phonics, arts, music, dancing 班, 頭都大哂.
*** pc interview 時, 同呀b去了地下toilet, 發覺toilet 不是坐厠, 而且好細, 感覺不好, 而且那天為什麼沒有人量體能, 又大打折扣. 課室好似一般小學, 沒有公仔/玩具. 小朋友讀書我估不太快樂. 你呀仔真係幾叻, 我覺得應該比他去讀kv or other famous KG.  PC 感覺真一般. 可能我唔識印賞.

醒目開學勳章

原帖由 linglingng 於 10-1-22 10:47 發表
唔好意思呀.. 我本人都係鍾意貼紙書,但在香港買一本都幾貴. 我有在深圳買貼紙書返來都係$8-14元. 但$8 紙質差, 相對$14 的紙質會好 d. 但有時唔好彩都會買倒一兩本 d 貼紙會走位的. 因幾蚊本都唔梗要啦~比佢玩啫. 因 ...

你幫襯邊間買貼紙書 ?  

我仔仔也好鐘意呢類玩意, 上次我去taiwan 買左本回IQ EQ 練習回來比佢, 我起初唔知佢有幾鐘意, 而家先知他一次坐定定可以同我玩左大半本.  所以想再買多些, 如番大6買, 平平地都好啊.  可以pm 我地部嗎 ?

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-1-18 14:33 發表
喂!衰野唔好製造緊張情緒感染人喎!
其實好多人都好似你咁緊張,
不過無講出嚟,埋藏係心裡面,
好似我咁! hahaha!!!!

haha, 我都係.  攪咗年半, 冇論結果點.  終於鬆一口氣

原帖由 kc_united 於 10-1-22 14:55 發表
Nichole
你真係好媽媽啦. 好緊張個心肝寶貝!  唔係看見這個topic 我其實都唔太記得呀囡去了pc interview. haha. 現在先記起1月22日這個日子. 我無哂緊張啦! 覺得自己已盡能力啦. 另好多o野都是由上天註定. 入到不等 ...

KC_UNITED,
你教我如何忘記他? 每天都經過嘛.呢度個個都緊張自己個仔女..
你講量體溫....我好似去IN咁多間都無量..
再講好在佢地無量...如果唔係我仔當日IN都無得IN呢.
我老公一D都唔緊張.佢話你而家都無野可以做架啦...
呢點就係男人同女人既大不同了....

原帖由 kc_united 於 10-1-22 14:55 發表
Nichole
你真係好媽媽啦. 好緊張個心肝寶貝!  唔係看見這個topic 我其實都唔太記得呀囡去了pc interview. haha. 現在先記起1月22日這個日子. 我無哂緊張啦! 覺得自己已盡能力啦. 另好多o野都是由上天註定. 入到不等 ...

地下個廁所唔係比小朋友架! 果個應該係比校工架!!

你估讀培正既小朋友不太快樂? 咁你估錯啦, 讀培正既小朋友真係讀得好開心架! 我個囡同我朋友個仔咁岩同一班, 我地傾開偈, 都覺得小朋友讀得幾開心, 同埋老師係好鼓勵小朋友獨立同有自理能力, 返咗一個月學左右, 好明顯見到小朋友無咁依賴.

‹ 上一主題|下一主題