用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 等呀等..培正呢個星期六會知
樓主: NICOLE123
go

等呀等..培正呢個星期六會知 [複製鏈接]

我都心急到不得了!! 如果今日係星期五就好喇~!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 10:51 發表
好心急....
終於等到呢個星期

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 11:09 發表

你地唔好成日咁講啦.....一陣會加倍我既失望..
不過最近上香兒既堂.我發覺佢比我心目中進步好多

朋友成日話.叻既小朋友自己會叻..唔洗太擔心

咩叫"香兒" ? 可否指教下?

我仔仔都係"中心"既人

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-18 21:54 發表

咩叫"香兒" ? 可否指教下?

我仔仔都係"中心"既人

香港兒童合唱團

原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 22:27 發表
香港兒童合唱團

請問有咩玩/學?
我而家至知多左咁多班,以前最細得啟蒙班之嘛!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原帖由 virgokaren 於 10-1-19 00:16 發表

請問有咩玩/學?
我而家至知多左咁多班,以前最細得啟蒙班之嘛!

我地而家上親子班1 , 都係唱遊,打下拍子.
不過好開心.時間過得好快.

醒目開學勳章

其實,當大家決定咗讀邊一間k1, 可唔可以寫信或用什麼方法告知已交留位費,又決定唔讀的學校呀?
因為仲有好多媽媽等緊waiting list~
thx~!

你可以寫信俾學校, 通知佢地放棄個學位. 但我相信大部份既學校點都會等到4-6月交大訂之後, 先會通知waiting list既家長.

不如大家等d學校出晒result之後, 攪個forum係各校交大訂既時間表, 咁waiting list既家長就知自己心儀既學校大約幾時先會通知大家.

原帖由 queen_sze 於 10-1-19 10:51 發表
其實,當大家決定咗讀邊一間k1, 可唔可以寫信或用什麼方法告知已交留位費,又決定唔讀的學校呀?
因為仲有好多媽媽等緊waiting list~
thx~!

Hi,

第一次入來傾,因為我都好緊張呀, 上次KV等放榜心情比自己放榜更沉重,今次PC是我和老公最想最想亞仔入的一間,唔知亞仔當日的表現係點,真係苦等呀!

我個情況同你相似,KV & MS收左,現等PC作最後決定,宣道in 左不過都係鍾意KV & MS多D , PC入到應該唔使點諗, 都好想知如果KV vs MS vs PC你點選?

原帖由 chunchun321 於 10-1-19 12:11 發表
Hi,

第一次入來傾,因為我都好緊張呀, 上次KV等放榜心情比自己放榜更沉重,今次PC是我和老公最想最想亞仔入的一間,唔知亞仔當日的表現係點,真係苦等呀!

我個情況同你相似,KV & MS收左,現等PC作最後決定,宣道in 左不過都係鍾 ...

都係kv 同pc 2選1 ms唔考慮了

kv?
pc = 倍正
ms?

請指敎..
我都想同女去香兒, 但北角呢邊得閒日pm...佢要番學...最快都要 8 月先再收~

原帖由 zuzu888 於 10-1-19 15:19 發表
kv?
pc = 倍正
ms?

請指敎..
我都想同女去香兒, 但北角呢邊得閒日pm...佢要番學...最快都要 8 月先再收~

KV = 根德
ms = 民生

香兒北角無開親子班所以d家長要過來何文田上
班上面d同學有d係沙田有d係港島.係我最近行去
佢唔知咩原因停一期唔收新生.我仔好彩今期入到

醒目開學勳章

NICOLE123

你介唔介意講吓點解你揀根德唔揀民生呢?
麻煩哂~

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 16:12 發表

KV = 根德
ms = 民生

香兒北角無開親子班所以d家長要過來何文田上
班上面d同學有d係沙田有d係港島.係我最近行去
佢唔知咩原因停一期唔收新生.我仔好彩今期入到 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原帖由 棉花糖媽媽 於 10-1-19 16:15 發表
NICOLE123

你介唔介意講吓點解你揀根德唔揀民生呢?
麻煩哂~

其實pc係我同老公都覺得ok
ms 我老公唔多ok
但係最近見到個仔進步左..有小小想比個機會佢入kv
因為一入左一條龍就無得番轉頭...
我好迷茫...

Nicloe123,

我諗你心目中是要入最top的學校, 這兩年你就部署吓有意思有代表性的課外活動,再加KV及家庭的培養,兩年後再考哩, 看來MS你或會後悔

我或會選保險方向, MC back up再考其他, 因MC 是brand 1 英中我都覺得唔錯了

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 16:35 發表

其實pc係我同老公都覺得ok
ms 我老公唔多ok
但係最近見到個仔進步左..有小小想比個機會佢入kv
因為一入左一條龍就無得番轉頭...
我好迷茫...

原帖由 chunchun321 於 10-1-19 17:33 發表
Nicloe123,

我諗你心目中是要入最top的學校, 這兩年你就部署吓有意思有代表性的課外活動,再加KV及家庭的培養,兩年後再考哩, 看來MS你或會後悔

我或會選保險方向, MC back up再考其他, 因MC 是brand 1 英中我都覺得唔 ...

我無想要入最top既學校
要入band 1 英中就算我仔入我母校
佢都有好大機會入到band 1 英中
問題係"我地自己覺得" ms 唔係好到我地值得放棄kv /入其他小學既機會

I see~~如果入到PC呢?好多人都label PC是中中唔好, 我反而接受喎, 因理科強同理科用英文教科書同英文教,而中文程度好, 今時今日都重要

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 17:37 發表

我無想要入最top既學校
要入band 1 英中就算我仔入我母校
佢都有好大機會入到band 1 英中
問題係"我地自己覺得" ms 唔係好到我地值得放棄kv /入其他小學既機會 ...

醒目開學勳章

Hi nicole123,

Actually we have similar experience for a while to decide between PC and KV.  We didn't even apply for MS with the similar reasons as you and your husband had.

Our original preference was KV when I didn't consider one-dragon schools.  However, as many of my friends' children were applying for P1 last year and I can find the trouble needing to go through in that process, PC would be a better option, a safer choice.  Since KV is good and my wife and I both like it, but really with over 600 students graduated from KV each year, it really can't guarantee much.

Of course, for others who heard from me before, we didn't go to neither PC nor KV at the end as mine is a girl.  But for boy, I would choose PC without a doubt.

btw, just consider PC for through train to primary section first.  Many PC primary students will head for other secondary schools which use English mainly as they finish P6.

原帖由 chunchun321 於 10-1-19 17:46 發表
I see~~如果入到PC呢?好多人都label PC是中中唔好, 我反而接受喎, 因理科強同理科用英文教科書同英文教,而中文程度好, 今時今日都重要

完全同意
中文未來好重要
而家你唔識中文你想係政府上高層都難
york既校長講過佢個仔唔識中文
同特首挽鞋既機會都無

原帖由 iantsang 於 10-1-19 17:47 發表
Hi nicole123,

Actually we have similar experience for a while to decide between PC and KV.  We didn't even apply for MS with the similar reasons as you and your husband had.

Our original preference  ...

ian

多謝你 !!
我會耐心等pc既結果
可能人地唔收我個仔呢
我仔果日氣管炎又發緊燒...
一切都係天意

另外:
我朋友既仔仔今年pc p6
泳水出色學界拎好多獎
好多名校 (包括全成最top果幾間)都向佢招手
只要佢say yes 獎學金咩都有
所以...小朋友既野真係好難估..
天意

我都覺得 pc 幾好呢. 雖然宜家都有係咁度唸, 中中 同 英中既 問題. 不過 我都會考慮到, 先讀 幼 再遲d 在k3 考慮 轉校都得, 因pc 既口碑其實 真係唔錯架. 只要我地係日後再為佢地讀多D 好既 課外活動OR 語文班.都一樣可以捭佢考其他 私立LA... 再唔係 中學時再考都得, 不過宜家都係 等星期五, 就知LA. 就睇天意了,.
但我囡囡 暫時都有 ST CLARE PM 係手. 同SN AM ,
‹ 上一主題|下一主題