用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港基督教服務處 - 兒童活動之幼兒樂園 ...
go

香港基督教服務處 - 兒童活動之幼兒樂園

大家有無玩過呢個活動呢? 請問好唔好玩架? bb從活動中有何得益?

幼兒樂園
"這是一個專為一歲九個月至三歲未上學的幼兒而設的預備入學遊戲小組,以創意及多元智能為教學理論基礎,透過不同形式的活動提昇兒童的大小肌肉、手眼協調能力、情緒社交技巧和認知發展等,目的是為兒童作入學準備,建立良好的學習基礎,兒童在活動中的作品及活動記錄會以成長檔案形式存錄,完結時交回家長,而每期出席主率者更可獲本中心頒發出席證書。"
http://www.hkcschild.edu.hk/pec/activity.php?pkey=2

我都唔知,不過問過D職員,佢話係俾小朋友學前預備班,全程似返學模式,唔似幼潛果時咁. 活動有聽故事, 食茶點, 唱歌等, 我諗就係唔會有大小肌肉果D訓練掛.

回覆 2# Tamama118 的文章

佢嘅節錄的確有話:
"透過不同形式的活動提昇兒童的大小肌肉、手眼協調能力"
不過, 聽落好似有d似中文playgroup咁....?

我都想知..有冇媽咪知呀??

我有朋友上過話幾好, 所以都唸住下期會報. 但係我之前兩期幼潛都抽唔到, 希望幼兒樂園會報到啦

幼兒樂園,阿囡返開尖沙咀就係咁.係類似學前班..即係開始返學前既實習班咁...佢既型式係幼稚園 (幼兒園)既縮寫...係一個鐘頭零三個字..有以下活動..

入到去..會玩一陣玩具..等齊人(係玩玩具其間..導師會埋黎同家長傾下計..了解下仔女有咩問題..比下意見咁)..之後收玩具就開始上堂..先會唱下歌仔...玩下樂器..之後就講故事..佢每堂都有唔同主題..好似過新年..交通工具之類)..然後就做小勞作..都係有關個主題既手工咁..之後就排洗...食茶點..食完茶點就放學...(佢到最尾果堂(第十堂)會派番活動記事BOOK..入面貼晒每個主題上堂既相..但如果係即堂整完即堂帶走就唔會FILE埋係入面咁..而相下面就介紹番個活動對小朋友有咩用..另外仲有本手冊..).
其實呢個幼兒樂園真係唔錯..之前阿囡由六個月開始就上幼潛..果時已感覺好好..好有幫助..(無論小朋友或大人)..之後阿囡夠歲數就開始報幼兒樂園..黎緊開始返第二個學期LU.
歡迎有空來看看七妹&八妹,做個好朋友啊!
http://hk.myblog.yahoo.com/seven-eight