用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45區排位
樓主: LHK820
go

45區排位 [複製鏈接]

其實慈雲山聖文德好唔好呀? 課程係唔係好淺呀? 你地覺得兩間聖文德邊間好D?

CCAU,

我想知你上年係排慈天第幾嫁?

你對學校村呢3間資助小學有咩評價呀?

慈天小息係味可以落操場玩嫁?

中文課係用中文定普通話教嫁?

英文課係味外籍老師教嫁?

同學仔多唔多係新X民?

THANKS!

原帖由 CCAU 於 10-1-20 15:58 發表
我的小孩在慈天读一年级。功课不是太多。校风也不错啊。 她说她喜欢上學.

我覺得鳳德個間好D, 聽講佢D英文同數學都深嫁, 比慈天同可立深
原帖由 LHK820 於 10-1-20 16:15 發表
其實慈雲山聖文德好唔好呀? 課程係唔係好淺呀? 你地覺得兩間聖文德邊間好D?

worry
請問知唔知慈雲山聖文德同聖文德以前係唔係同一間學校架? 慈雲山聖文德係唔係新校呀?

F.Y.I.

聖母小學+ 85
嘉諾撒小學(新蒲崗) 52.2
嘉諾撒小學 38
保良局陳南昌夫人小學 35.3
中華基督教會基華小學 34

http://life.mingpao.com/htm/prim ... on/competition1.htm

咁其他個區小學又點呢? 點解無既?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-20 16:46 發表
F.Y.I.

聖母小學+ 85
嘉諾撒小學(新蒲崗) 52.2
嘉諾撒小學 38
保良局陳南昌夫人小學 35.3
中華基督教會基華小學 34

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition1 ...

慈云山應該係新校, 鳳德係舊校, 但擴建左同翻新過, 校舍算大
原帖由 LHK820 於 10-1-20 16:46 發表
worry
請問知唔知慈雲山聖文德同聖文德以前係唔係同一間學校架? 慈雲山聖文德係唔係新校呀?

回覆 26# worry 的文章

鳳德的聖文德, 我都有諗過, 我有同校的家長他的小朋友是派去此間學校, 學校支援都做得好好, 老師會主動打電話給家長問小朋友的情況, 我都睇過web, 升中派位, 派1st自願的中學都有82%, 而且又有直屬中學, 如我個女入到此校, 對細佬就著數.

我聽我鄰居講, 在學校村, 3間小學中, 以聖博德程度最淺, 慈天同保良局, 就好谷... 校風就一定好, 叫我不需要膽心...

可立, 我都有諗過, 大家有咩comment..

咁聖文德直屬中學是否聖文德中學? 呢間係男校, 女仔味無囉? 學校村, 我就只LIKE慈天, 其餘2間我覺得一般囉
原帖由 pyemily 於 10-1-21 14:17 發表
鳳德的聖文德, 我都有諗過, 我有同校的家長他的小朋友是派去此間學校, 學校支援都做得好好, 老師會主動打電話給家長問小朋友的情況, 我都睇過web, 升中派位, 派1st自願的中學都有82%, 而且又有直屬中學, 如我個女入 ...

我睇過可立網站, 佢地呢兩年派位都好似幾好, 好多都派左去可立中學!

回覆 48# pyemily 的文章

你覺得慈雲山聖文德點呢? 係唔係鳳德的聖文德好過慈雲山聖文德?

deleted

呢間我姪女讀緊, 佢係學校幾年都係全級第一, 全班第一, 偶然先趺落第二OR第三, 年年都拿獎學金
咁又點呀, D品行奇差, 愈讀就愈差, 一味讀書, 其他方面都唔教, 所以我想比個囡去讀D教會辦既學校, 我想個囡讀書好之餘, 品行都要有
原帖由 krislee0716 於 10-1-21 17:38 發表
Worry, 學校村的學校,個個都 Like 錦泰, 又有联系中學,點解你覺得一般, 此校校長話如果甲、乙部唔選錦泰做第一志願, 是不接受叩門的,我都很喜歡該校,不過我想競爭太大. 所以, 不會放第一位. ...

原帖由 worry 於 10-1-21 16:29 發表
咁聖文德直屬中學是否聖文德中學? 呢間係男校, 女仔味無囉? 學校村, 我就只LIKE慈天, 其餘2間我覺得一般囉

是的, 我見他派到的中學都幾好, 不論男女, 只是男的話, 會多間聖文德中學可以選.

而家2nd 和 3rd 的choice仲未諗定..

你不是話2ND CHOICE選基華?
原帖由 pyemily 於 10-1-21 19:37 發表

是的, 我見他派到的中學都幾好, 不論男女, 只是男的話, 會多間聖文德中學可以選.

而家2nd 和 3rd 的choice仲未諗定..

原帖由 worry 於 10-1-21 20:56 發表
你不是話2ND CHOICE選基華?  

是呀... 而家應該聖文德第3...

而家我仲諗緊, 此兩間的排位, 好心大心細

1.) 基華, 就近我屋企, 不過校舍就細和舊些, 都係注重成績, 英文都好強, 以我所知, 校風就ok... 此校有50個位
2.) 聖文德, 就離我屋企遠些, 校舍就大好多, 配套設施就好過基華, 校風都好 .... 此校有64個位.

而家呢兩間都好難取捨... 我妹妹suggest我選聖文德, 交通不是問題, 可以坐校車, 因為位多些, 升中方面都幾好, 學校設施又幾好, 如果2nd聖文德選唔到, 基華排第3都冇咩機會, 因位小...

真係好矛盾.... 仲有一天ja, 我真係要諗清楚.

哪你的排位確定未呀...

我覺得第2 CHOICE, 無論選基華/ 聖文德, 應該9成入到嫁, 所以真係要唸清楚

我就暫時, 都應該差不多定左

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?
原帖由 pyemily 於 10-1-22 11:02 發表

是呀... 而家應該聖文德第3...

而家我仲諗緊, 此兩間的排位, 好心大心細

1.) 基華, 就近我屋企, 不過校舍就細和舊些, 都係注重成績, 英文都好強, 以我所知, 校風就ok... 此校有50個位
2.) 聖文德, 就離我屋企遠 ...

原帖由 worry 於 10-1-22 11:15 發表
我覺得第2 CHOICE, 無論選基華/ 聖文德, 應該9成入到嫁, 所以真係要唸清楚

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?匡 ...

你1st是否嘉諾撒小學(新蒲崗)? or 唔係45網小學 ? 如果是選嘉諾撒, 就真係好多人爭, 如果是誇區小學, 機會仲微, 咁慈天都就好大機會入, 不過慈天都係幾好既小學, 都ok架..

我A會誇區呀

B先係1.嘉撤(新蒲崗)呀

佢地提供A部同B部既學額係分開嫁, 所以我都想試吓
反正B部第2選慈天, 機會都好大, 咁我真係想博一博.

你囡依家番邊間KIND嫁?

原帖由 pyemily 於 10-1-22 11:56 發表

你1st是否嘉諾撒小學(新蒲崗)? or 唔係45網小學 ? 如果是選嘉諾撒, 就真係好多人爭, 如果是誇區小學, 機會仲微, 咁慈天都就好大機會入, 不過慈天都係幾好既小學, 都ok架.. ...

原帖由 worry 於 10-1-22 11:15 發表

1. 聖嘉勒X
2. 慈天
3. 聖文德
4. 可立

有無咩意見比我呀?匡 ...

我暫時的選擇和你差不多....
我都係甲部誇區
1嘉諾撒.
2.可立
3.聖文德/慈天
4.聖文德/慈天
5&6 基華&陳南昌

我諗住可立有中學....所以放2nd

聖文德似乎學習程度高過慈天....但慈天近屋企,校舍又新.
點解你會先選慈天? 你覺得佢同聖文德點比較?

thanks.

‹ 上一主題|下一主題