用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45區排位
樓主: LHK820
go

45區排位 [複製鏈接]

講座是否是真鐸的講座?

今年的情況我不清楚, 不過過去真鐸全校收90人, 而只有60個位是自行收生及統一派位, 其餘的30個是供叩門用的。有家長說真鐸的叩門位是自己籌款開辦的, 不屬於政府資助的, 不過是否屬實就不得而知, 最好是親自問問學校了解有關情況。

原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 13:31 發表
我聽講座,今年叩門位只可以是學位的10%,
所以真鐸叩門位最多只有7-8個.

我聽佢地D講座, 佢地得3班, 每班2X人, TOTAL都係7X人, 點解你話會有90人既?
原帖由 cwaisum 於 10-1-19 17:19 發表
講座是否是真鐸的講座?

今年的情況我不清楚, 不過過去真鐸全校收90人, 而只有60個位是自行收生及統一派位, 其餘的30個是供叩門用的。有家長說真鐸的叩門位是自己籌款開辦的, 不屬於政府資助的, 不過是否屬實就不得而 ...

原帖由 worry 於 10-1-19 15:32 發表
咁死啦, 點算好呀?

今年吾同,吾好想叩門位,第二,三自願吾好太進取

明白, 咁你唸住點排呀?

我唔知第2選擇, 應該選慈天, 可立, 還是鳳德聖文德好呢? 請指教
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 17:55 發表

今年吾同,吾好想叩門位,第二,三自願吾好太進取

原帖由 worry 於 10-1-19 00:01 發表
PYEMILY

點解你第3會揀聖博德 / 陳X昌既? 可唔可以比D COMMENT我呀?

慈雲山天主教同可立你又覺得點呀?

我本身是住在彩雲, 所以想考慮區內小學, 我曾經有諗過陳南昌夫人小學, 因在web內見升中派位都有保一同協和, 都好似幾好, 亦去過參觀校舍, 校舍反新過, 但因收生小, 之前果年, 好似收得一班, 都冇人讀的, 怕殺校, 所以唔考慮了.

而聖博德, 我亦問過讀緊該校的家長, 程度會冇咁深, 校風好, 小朋友會好開心, 但升中派位, 好似unknow, 我現在仍在諗緊此間排第3好唔好..

至於慈天, 聽聞都好谷, 可立就唔知了...

PYEMILY

咁慈天D校風好唔好呀? 聖文德你又點睇呢? 我就喜歡慈天多過聖博德, 我見之前2年D家長選聖博德第3, 都可入到, 所以我直覺慈天, 聖博德, 可立, 聖文德呢D次選學校, 如果排第2, 應該實入, 所以我先要仔細考慮.

原帖由 pyemily 於 10-1-19 21:57 發表

我本身是住在彩雲, 所以想考慮區內小學, 我曾經有諗過陳南昌夫人小學, 因在web內見升中派位都有保一同協和, 都好似幾好, 亦去過參觀校舍, 校舍反新過, 但因收生小, 之前果年, 好似收得一班, 都冇人讀的, 怕殺校,  ...

原帖由 worry 於 10-1-20 00:33 發表
PYEMILY

咁慈天D校風好唔好呀? 聖文德你又點睇呢? 我就喜歡慈天多過聖博德, 我見之前2年D家長選聖博德第3, 都可入到, 所以我直覺慈天, 聖博德, 可立, 聖文德呢D次選學校, 如果排第2, 應該實入, 所以我先要仔細考慮. ...

我都喜歡慈天多過聖博德.
不過我諗諗下都係想選可立第二....慈天/聖博德第三/四.
因為呢2間學校都好新,唔知派位好唔好.而可立這一二年都派得唔錯.
我諗住可立有精英班,如果我個女讀到嗰班,應該唔會太差.

有無人知慈天/聖博德有無按成績分班?係咪可立程度較呢2間深?
另外,係咪舊聖文德受歡迎過慈正村聖文德?

本來諗住選學校村,返學近,校舍新.....不過諗諗吓都係選歷史較久的學校較穩陣.

PPSFUNG

我都係係慈天同可立2間唸來唸去, 唔知點好.  我想問, 你有無去過可立睇過, 校舍O.K.嗎? 我見書講都有75M, 應該都算大, 但有人話呢間學校好舊, 你有咩意見?
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 10:57 發表

我都喜歡慈天多過聖博德.
不過我諗諗下都係想選可立第二....慈天/聖博德第三/四.
因為呢2間學校都好新,唔知派位好唔好.而可立這一二年都派得唔錯.
我諗住可立有精英班,如果我個女讀到嗰班,應該唔會太差.

有無人知 ...

原帖由 worry 於 10-1-20 11:02 發表
PPSFUNG

我都係係慈天同可立2間唸來唸去, 唔知點好.  我想問, 你有無去過可立睇過, 校舍O.K.嗎? 我見書講都有75M, 應該都算大, 但有人話呢間學校好舊, 你有咩意見?
...

我無去過任何一間校舍...我覺得只要有好的教學方法就能教出smart的小朋友,所以我沒有太大考慮校舍環境因素.
我反而有點怕那些太新的學校,要花很多心思做表面功夫去吸引學生,反而分散了在教學方面的資源.我覺得歷史久的學校至少已有一套行政方法,又不需要做太多推廣,可專注在教學方面.

你咁講都啱既, 咁我真係再要唸清楚第2CHOICE排慈天定可立, 因我直覺係第1CHOICE會多人爭, 若抽唔到, 咁第2CHOICE如果選呢2間學校, 應該接近99%都O.K.囉, 所以真係要唸清楚
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 11:36 發表

我無去過任何一間校舍...我覺得只要有好的教學方法就能教出smart的小朋友,所以我沒有太大考慮校舍環境因素.
我反而有點怕那些太新的學校,要花很多心思做表面功夫去吸引學生,反而分散了在教學方面的資源.我覺得歷史 ...

原帖由 worry 於 10-1-20 11:46 發表
你咁講都啱既, 咁我真係再要唸清楚第2CHOICE排慈天定可立, 因我直覺係第1CHOICE會多人爭, 若抽唔到, 咁第2CHOICE如果選呢2間學校, 應該接近99%都O.K.囉, 所以真係要唸清楚 ...

我同你想法一樣!
我都無信心個女會咁好彩派到第一志願.但我認為只要第二和三志願不是選heat的學校,應該有90%以上入到.所以二和三志願都很重要.

咁你有無睇到資料,可立/慈天/聖博德邊間程度較深?
我想揾間程度較深(特別是英文)的學校.

坦白講, 我唔係咁like聖文德, 我只係喜歡佢校舍新,其他真係一般, 佢地明顯課程係淺d, 功課唔多, 我係街眼見幾個呢到d學生都幾yat, 所以我三名內係唔考慮呢間

慈天聽人講開始好谷學生, 課程深d, 但又有家長話呢間無咩功課, 讀緊既都唔recommend入呢間

我又問左呢到d可立媽咪, 佢地話課程一般, 唔深, 學杖都幾好, 但佢地中文係用廣東話, 唔係普通話, 呢樣又差左d.

但又有人講, 如果要課程深, 就選聖文德, 佢係較呢幾間深d.

所以真係各有說法, 都唔知點揀好, 聽完, 你又有咩comment呀?
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 12:01 發表

我同你想法一樣!
我都無信心個女會咁好彩派到第一志願.但我認為只要第二和三志願不是選heat的學校,應該有90%以上入到.所以二和三志願都很重要.

我想揾間程度較深 ...

醒目開學勳章

慈天英文是幼聯的課程,是用英文故事書教英文的.

原帖由 ppsfung 於 10-1-20 12:01 發表

我同你想法一樣!

我想揾間程度較深 ...

咁係外籍老師定HK老師教呀?
原帖由 cherrychung 於 10-1-20 12:39 發表
慈天英文是幼聯的課程,是用英文故事書教英文的.

原帖由 worry 於 10-1-20 12:18 發表
坦白講, 我唔係咁like聖文德, 我只係喜歡佢校舍新,其他真係一般, 佢地明顯課程係淺d, 功課唔多, 我係街眼見幾個呢到d學生都幾yat, 所以我三名內係唔考慮呢間

慈天聽人講開始好谷學生, 課程深d, 但又有家長話呢間無 ...

我都對慈正村嗰間聖文德印象麻麻,舊嗰間則無咩認識.
我都覺得好混亂有人話慈天好谷,有人又話程度淺...不過我有個在中學做主任的朋友話,佢聽講慈天幾好,但佢又話佢個女是讀國際學校的,佢對小學認識不是太多,只講比我知作參考.
我諗可立有外藉英文老師,又由2年班已開始用成績分班.成績好又大機會入可立中學.所以暫時仲會以可立作第二選擇....
不過第三仲未諗掂,慈天/聖博德/舊聖文徳/保良局陳南昌都似乎可以...
另外,基華都有人話好,我見都有很多學生派去協和及可立,唔知做第三選擇有無機會?

唔好意思, 我打錯左字, 我係請聖博德呀

你有無係慈云山THREAD個到, 有個媽咪又講到聖文德好好BOR, 如果間學校真係如佢咁講, 我又想將佢排第2呀.

你好似無考慮鳳德個間聖文德, WHY?
原帖由 ppsfung 於 10-1-20 13:54 發表

我都對慈正村嗰間聖文德印象麻麻,舊嗰間則無咩認識.
我都覺得好混亂有人話慈天好谷,有人又話程度淺...不過我有個在中學做主任的朋友話,佢聽講慈天幾好,但佢又話佢個女是讀國際學校的,佢對小學認識不是太多,只講比 ...

原帖由 worry 於 10-1-20 15:02 發表
唔好意思, 我打錯左字, 我係請聖博德呀

你有無係慈云山THREAD個到, 有個媽咪又講到聖文德好好BOR, 如果間學校真係如佢咁講, 我又想將佢排第2呀.

你好似無考慮鳳德個間聖文德, WHY?
...

我個朋友都話慈天好過聖博德.我都係公園見過d著住聖博德校服,又無禮貌的小朋友,所以都對呢間學校印象麻麻.

我對鳳德聖文德主要係無認識,又無聽人提過,所以無留意呢間學校.你知唔知呢間學校點呀?佢好定係慈天好呀?

你有無過去慈云山媽媽會個到有人開左個聖文德呀, 你去睇吓先啦.

原帖由 ppsfung 於 10-1-20 15:23 發表

我個朋友都話慈天好過聖博德.我都係公園見過d著住聖博德校服,又無禮貌的小朋友,所以都對呢間學校印象麻麻.

我對鳳德聖文德主要係無認識,又無聽人提過,所以無留意呢間學校.你知唔知呢間學校點呀?佢好定係慈天好呀? ...

我的小孩在慈天读一年级。功课不是太多。校风也不错啊。 她说她喜欢上學.

CCAU

多謝你既COMMENT, 但可唔可以講多小小料比我知呀?
原帖由 CCAU 於 10-1-20 15:58 發表
我的小孩在慈天读一年级。功课不是太多。校风也不错啊。 她说她喜欢上學.
‹ 上一主題|下一主題