用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45區排位
go

45區排位

1. 錦泰
2. 你地會選可立或慈天?

可唔可以講多小小2間既野比我知呀, 因係BK SURF唔到INFORMATION, THANKS!

deleted

錦泰是十分熱門學校,排第二而中機會不大

請問慈天同可立, 邊間好d呢? 2者有咩優點同決點呢? thanks!
原帖由 krislee0716 於 10-1-18 14:18 發表
我去過可立的小一講座, 小一好似有兩班全英語上課, 老師都好好及對學校很熟悉, 選第二或三都 OK, 不過校舍就冇學校村 D 學校咁新.

慈天 : 功課不是太多, 好似小朋友都幾輕鬆, 不過唔見有升中派位資料, 如果有就好 D ...

另鳳德同慈雲山2間聖文德, 邊間好d呢?

我在慈天同可立的綱貢頁得知,
2008-2009 慈天升中62%派第一自願
可立是77%

如果係你, 你會點排選擇名次呢? THANKS!
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 17:38 發表
我在慈天同可立的綱貢頁得知,
2008-2009 慈天升中62%派第一自願
可立是77%

有沒有考慮真鐸?這是不錯的學校。

我昨日都有去佢地既OPEN DAY, 感覺良好, 但我自己本身巳有一間心儀, 若第2名選此校, 跟本無可機會, 所以唔想浪費第二名既機會, 只好想其他次等學校.

咁你對其他區內學校有無咩野COMMENT呀? THANKS!
原帖由 cwaisum 於 10-1-18 22:08 發表
有沒有考慮真鐸?這是不錯的學校。

我亦是一樣, 本身我首選是canossa, 如選真鐸為2nd, 應冇機會...
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學, 輕鬆的, 又怕升中方面有問題..
以下是我排位
1.) Canossa
2.) 基華
3.) 彩雲聖若瑟 or 聖博德

PYEMILY

點解你第3會揀聖博德 / 陳X昌既? 可唔可以比D COMMENT我呀?

慈雲山天主教同可立你又覺得點呀?
原帖由 pyemily 於 10-1-18 23:41 發表
我亦是一樣, 本身我首選是canossa, 如選真鐸為2nd, 應冇機會...
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學,  ...

基華也是一間很好的學校。去年我女兒派到此校(第二志願),但因著第一志願的真鐸叩門成功, 最終沒有入讀。

的確, 如果將真鐸放在第二, 派到的機會等於0, 不過可以嘗試放榜後去叩門, 她有30個叩門位, 成功的機會也不少。

我老公的姪女在彩雲聖約瑟讀小三(以前的上午校), 如基華一樣, 此校較為傳統, 重視學業成績, 功課也不少。如果成績不好, 老師會見家長, 催迫家長「谷」孩子讀好書, 壓力也不少。不過, 也是一間好學校。

原帖由 pyemily 於 10-1-18 23:41 發表
我而家都好頭痛, 都唔知點選... 而我囡囡係細囡, 11月出世.... 如搵一些傳統的學校, 功課多, 催谷型的學校, 我怕我囡囡應付不來, 如搵一些活動教學,  ...

我去過真鐸開放日,我覺得學校marketing做得很好,個校長說話很動聽,聽完後立即想小朋友入讀,不過真鐸沒有歷史數據,升中好吾好要過幾年先知.
說到底,我都幾想小朋友入讀.
希望叩門成功

點解會有30個叩門位咁多既? 係未專登留番D位比佢地自選理念相同既家長同學生呢? THANKS!
原帖由 cwaisum 於 10-1-19 10:07 發表
基華也是一間很好的學校。去年我女兒派到此校(第二志願),但因著第一志願的真鐸叩門成功, 最終沒有入讀。

的確, 如果將真鐸放在第二, 派到的機會等於0, 不過可以嘗試放榜後去叩門, 她有30個叩門位, 成功的機會也不少 ...

我都幾LIKE呢間學校, 但因我巳有心儀既學校, 呢間會係第2選擇, 所以決家放棄, TOUCH WOOD, 第一間唔得, 就試叩門啦
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 10:42 發表
我去過真鐸開放日,我覺得學校marketing做得很好,個校長說話很動聽,聽完後立即想小朋友入讀,不過真鐸沒有歷史數據,升中好吾好要過幾年先知.
說到底,我都幾想小朋友入讀.
希望叩門成功 ...

我聽講座,今年叩門位只可以是學位的10%,
所以真鐸叩門位最多只有7-8個.

但上年又會有30個咁多既, 真係唔太明?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 13:31 發表
我聽講座,今年叩門位只可以是學位的10%,
所以真鐸叩門位最多只有7-8個.

原帖由 worry 於 10-1-19 13:35 發表
但上年又會有30個咁多既, 真係唔太明?

教育局推行「封頂」措施,是因為要平衡區內學校的人數。「有些學校收到三十多人,甚至四十人一班,使有些本來能開班的學校,最後開不到班,使政府失去預算。」但他認為,落實「封頂」,會使今年的叩門情況比去年緊張。
http://www.singtao.com/yesterday/edu/0605go01.html

咁死啦, 點算好呀?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-19 14:08 發表

教育局推行「封頂」措施,是因為要平衡區內學校的人數。「有些學校收到三十多人,甚至四十人一班,使有些本來能開班的學校,最後開不到班,使政府失去預算。」但他認為,落實「封頂」,會使今年的叩門情況比去年緊張。
http://ww ...