用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 沙呂 - 2010-11 小一交流站
樓主: ChioMaMa
go

沙呂 - 2010-11 小一交流站

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-4 10:57 發表
所以我唔敢報太多課外活動, 我怕無時間做功課

係呀.........我個女都要唔多鍾意做功課TIM呀

阿女...小女童軍收左

家下諗緊好唔好將芭蕾舞轉去學校學好

恭喜入到小女童軍! 我現在只報一樣課外活動, 因為還有其他的活動要玩!! 我囡囡都有學芭蕾舞, 但在Club House學, 所以唔轉去學校, 可以節省時間!!

今日入唔到學校Web Site, 你入到嗎??

原帖由 phibow 於 10-9-6 09:41 發表

係呀.........我個女都要唔多鍾意做功課TIM呀

阿女...小女童軍收左

家下諗緊好唔好將芭蕾舞轉去學校學好

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-6 14:14 發表
恭喜入到小女童軍! 我現在只報一樣課外活動, 因為還有其他的活動要玩!! 我囡囡都有學芭蕾舞, 但在Club House學, 所以唔轉去學校, 可以節省時間!!

今日入唔到學校Web Site, 你入到嗎??

...

入到, 剛睇完有咩功課

我個女有報樂團架, 多多指教!
不過入唔到小女童軍, 報左普通話同跳繩,唔知收唔收.

阿女今日已經要預默中文啦, 功課唔算多, 不過阿女唔鍾意做功課.

原帖由 卓妍媽媽 於 10-9-7 08:59 發表

阿女今日已經要預默中文啦, 功課唔算多, 不過阿女唔鍾意做功課. ...

跳繩好似好好玩咁, 不過阿女唔LIKE

功課....我個女暫時OK

我覺得功課不算多, 都okay! 我只係報了1個活動, 其他如跳繩, 我囡囡唔喜歡要流汗的活動!

卓妍媽媽
樂團都好好玩, 我囡囡好Happy!

原帖由 卓妍媽媽 於 10-9-7 08:59 發表

阿女今日已經要預默中文啦, 功課唔算多, 不過阿女唔鍾意做功課. ...

Philbow

你囡囡坐邊?

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-7 11:41 發表
Philbow

你囡囡坐邊?

阿女話佢坐最後喎..(但我個女非常細粒)

奇怪!好似係排學號, 我囡囡坐前面, 不過唔知係唔係最前, 今晚問問先?
到目前為止, 功課不算多,但日日都有三四樣, 都可以的

原帖由 phibow 於 10-9-8 10:30 發表

阿女話佢坐最後喎..(但我個女非常細粒)

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-8 11:49 發表
奇怪!好似係排學號, 我囡囡坐前面, 不過唔知係唔係最前, 今晚問問先?
到目前為止, 功課不算多,但日日都有三四樣, 都可以的

阿女都話係跟學號坐, 希望佢遲D會調位啦

量都唔算多, 而且都唔難

各位媽咪,你們好!小兒今年K3,正頭痛選校,沙小是我其中一間心儀的小學。我have few Questions, 希望大家能給些意見,或資料。
1) Which language is used for Chinese? Potungha? 0r Cantonese?
2) Which language is used for Math? is Eng Math or Chinese Math?
3) 相对第一城及沙田圍呂明才,那一間較為活動式教學?
Appreciate if you can share your thought and hints for this headache mummy...

[quote]原帖由 pbchan 於 10-9-12 20:32 發表
各位媽咪,你們好!小兒今年K3,正頭痛選校,沙小是我其中一間心儀的小學。我have few Questions, 希望大家能給些意見,或資料。
Which language is used for Chinese? Potungha? 0r Cantonese? P1 Cantonese, P2 Potungha
2) Which language is used for Math? is Eng Math or Chinese Math? Chinese Math, 沙呂小是中文小學
3) 相对第一城及沙田圍呂明才,那一間較為活動式教學? 傳統但有很多課外活動可參加

Der phibow,

學校話要交所有通知是什麼通告? 有沒有收到學校影的相?

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-13 12:41 發表
Der phibow,

學校話要交所有通知是什麼通告? 有沒有收到學校影的相?

我估係之前個D通告, 有D好似要參加才要簽回那些, 原來唔參加都係要簽, 代表我地收到&睇過張通告WOR

相..我都冇收到

我對呢張溫馨提示有點摸不著頭腦

Phibow

游泳堂是否要著學校泳衣?

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-16 11:23 發表
游泳堂是否要著學校泳衣?

係呀
仲要帶泳帽, 我睇手冊話要學校泳帽, 但又冇叫我地比$$, 咁即係點呢?

好吧!謝謝 !! 我想泳帽應該會到時派的

原帖由 phibow 於 10-9-16 11:32 發表

係呀
仲要帶泳帽, 我睇手冊話要學校泳帽, 但又冇叫我地比$$, 咁即係點呢?

有無家長知道今個星期六是否要返管弦樂團, 因為我上星期有事沒有返, Thanks!

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-17 09:31 發表
有無家長知道今個星期六是否要返管弦樂團, 因為我上星期有事沒有返, Thanks!

ChioMaMa,

樂團之前已經by email send 咗上課時間表,你收唔到呀? 你需要我可以比你架...

Jojoalex,

我好似沒有收到, 可否勞煩email給我: [email protected]

原帖由 jojoalex 於 10-9-18 18:42 發表

ChioMaMa,

樂團之前已經by email send 咗上課時間表,你收唔到呀? 你需要我可以比你架...