用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中區殺校高危小學
樓主: tsung
go

中區殺校高危小學 [複製鏈接]

女仔有英華女校同聖士提反女子中學;仔有英皇書院

THANKS!

咁仔除予英皇, 仲有冇其他??

原帖由 Lilo 於 10-1-28 12:13 發表
女仔有英華女校同聖士提反女子中學;仔有英皇書院

回覆 22# debbieip 的文章

男仲有ST JOSEPH'S  女仲有ST CLARE'S 男女仲有高主教同聖類斯

醒目開學勳章

Just wanna clarify 聖類斯 is 男, not 男女

唔....咁小學又有那幾間津校/官校好?

聖類司/高主教小學都要考入去
ST. J 小學係灣仔...

我自己住11網, 真係好想知道小學大抽獎, 同區有D咩好的選擇, 我仔仔計分只有15分, 同區ST. PETER/般咸官小之外, 有咩好的小學??

原帖由 debbieip 於 10-2-1 12:47 發表
唔....咁小學又有那幾間津校/官校好?

聖類司/高主教小學都要考入去
ST. J 小學係灣仔...

我自己住11網, 真係好想知道小學大抽獎, 同區有D咩好的選擇, 我仔仔計分只有15分, 同區ST. PETER/般咸官小之外, 有咩好的小 ...

個人認為, 以下三間男女校依次序為 :
1. 基恩 (係全日制, 升中派位成績與聖彼得相近, 係間不錯嘅選擇)
2. 般咸官 (係全日制, 優勝之處係有幾個聯繫位)
3. 聖彼得 (係區內熱門學校, 不過是半日制)

多謝你的建議!! THANKS

原帖由 2008mum2008 於 10-2-1 20:36 發表

個人認為, 以下三間男女校依次序為 :
1. 基恩 (係全日制, 升中派位成績與聖彼得相近, 係間不錯嘅選擇)
2. 般咸官 (係全日制, 優勝之處係有幾個聯繫位)
3. 聖彼得 (係區內熱門學校, 不過是半日制) ...

我是外區的.
即是SSGPS係熱門, 因為有直屬中學SSGC?
咁聖心呢?

醒目開學勳章

(謝謝各位的糾正)

聖心資料
可參考如下;

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2154056&extra=page%3D1&page=14

原帖由 mel_le_fou 於 10-2-2 12:53 發表
我是外區的.
咁聖心呢?

聖心唔係一條龍, 係收80%直屬小學學生既中學, 聖心都多人揀, 因為中學有直屬backup (學校在南區), 小學又係中西區網, 可以揀英華, ssgc, st. claire etc.....

不過程度較深, 但小學出黎既囡好多女校都鍾意揀, e.g. BPS, Marymount etc.... 亦可以揀姊妹學校 st. francis.....

原帖由 許咪咪 於 10-2-4 13:15 發表
聖心是一條龍
可參考如下;

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2154056&extra=page%3D1&page=14
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

醒目開學勳章

聖心都熱, 不過出名辛苦, 唔係人人夠膽揀, 升返自己中學都唔算易, 要成績好好至得, 而佢學位又比較多, 所以相對易少少入. 只係相對, 因為都係熱門學校來架.

原帖由 mel_le_fou 於 10-2-2 12:53 發表
我是外區的.
咁聖心呢?

其實重有個因素,因為中西區學位不多,好多都係直資or聯繫,所以band two的學校是不多,band one得一至兩得(boy school),choice不多, 所以我都唔明呀,可以看以下information就知啦!
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/ssl-hk1(cw)-2009.pdf
‹ 上一主題|下一主題