用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中區殺校高危小學
go

中區殺校高危小學

中西區面臨殺校危機之學校:
  • 新XX會學校(第一階段收生:3人)
  • 英X書院XX會小學(第一階段收生:14人)
  • 聖X祿學校(第一階段收生:14人)
  • 天主教X堂區學校(第一階段收生:8人)
  • 李X小學(第一階段收生:11人)
上資料只供各家長選校參考,如有錯誤,請諒!希望各位長能選到心愛之小學。

原帖由 tsung 於 10-1-14 10:12 發表
新XX會學校(第一階段收生:3人)英X書院XX會小學(第一階段收生:14人)聖X祿學校(第一階段收生:14人)天主教X堂區學校(第一階段收生:8人)李X小學(第一階段收生:11人)上資料只供各家長 ...

Are you sure? 英X 係一校或二校?

嘩! 呢d 小學都面臨殺校....咁 中區d 小朋友去哂邊樹

新XX會學校(第一階段收生:3人)英X書院XX會小學(第一階段收生:14人)聖X祿學校(第一階段收生:14人)天主教X堂區學校(第一階段收生:8人)李X小學(第一階段收生:11人)上資料只供各家長 ...

原帖由 gordon12 於 10-1-14 13:16 發表
嘩! 呢d 小學都面臨殺校....咁 中區d 小朋友去哂邊樹

中區D有錢人小朋友去晒國際, 私校, 直資或者跨區呱.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我諗未必殺校, 出生率回升, 殺左遲D唔夠學位喇!!!

李x 小學有聯繫中學都咁少人報? 我相信閣下之資料應該唔準啦...
其實睇番個間學校有幾多小一學位, 減番大抽奬有幾多個位供應, 咁咪知 第一輪用咗幾多學位囉...唔駛估下估下啦...

醒目開學勳章

原帖由 didikoko 於 10-1-15 09:05 發表
李x 小學有聯繫中學都咁少人報? 我相信閣下之資料應該唔準啦...
其實睇番個間學校有幾多小一學位, 減番大抽奬有幾多個位供應, 咁咪知 第一輪用咗幾多學位囉...唔駛估下估下啦... ...

班 級 結 構
2008/09學年(2009年4月8日的註冊人數)
小一班數 : 2

李x小學 (S) (P)

全日

whole-day

男女

co-ed

官立

govt

2 x 25 =50 - 39 = 11

The calculation is correct

醒目開學勳章

又或者人人以為出生率低,個個第一輪揀晒最熱門學校,咪無乜人揀呢D"次熱"同唔多熱的學校囉.一定要睇埋第二輪先知係咪真係收生不足.

原帖由 kikiboy 於 10-1-14 14:12 發表

中區D有錢人小朋友去晒國際, 私校, 直資或者跨區呱.

我都覺得很多家長以為今年出生率低, 好多唔揀自己區, 而反博一博跨區的大熱, 而令本區的次熱變相少了家長報名. 真係要睇 2nd round 出來的派位結果才知真相.

原帖由 traeh 於 10-1-15 11:02 發表
又或者人人以為出生率低,個個第一輪揀晒最熱門學校,咪無乜人揀呢D"次熱"同唔多熱的學校囉.一定要睇埋第二輪先知係咪真係收生不足.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

thank you for your information. but it seems .... expired? 2008/09? we are talking about 2010/11 wor....but anyway...

原帖由 weisscarton 於 10-1-15 09:57 發表

班 級 結 構2008/09學年(2009年4月8日的註冊人數)小一班數 : 2
李x小學 (S) (P)  全日whole-day 男女co ...

11網始終有強勁的中學校網, 所以我相信未必有太多人會放棄呢區....
好多外區借地址要入呢區... 我本身係其中一個..但係第一輪已經定咗, 所以就算借到都唔駛用....
以我為例.... 11 網有佢的吸引力...

我認為呢個網一定唔會有學校再被殺,記唔記得新X商會都曾經被殺,後來又再收番生,估計係教育局知道就黎唔夠學額,停止關閉小學,免得殺校完又起學校,浪費公帑。

其實呢個網D小學衰晒有限,而且中西區中學校網真係好好。

第一輪抽唔中,第二輪你地會唁會揀呢幾間學校?

中區殺校高危小學

Thanks for your info.

[img align=left]http://lilypie.com/baby2/070904/.png[/img]

回覆 2# one@newsgroup 的文章

我會再博

原帖由 Mickey27 於 10-1-24 21:59 發表
我會再博
Touch Wood 如果再博唔到入熱門小學,你會放棄11網報私小直資OR入呢D"次熱門"小學??

原帖由 one@newsgroup 於 10-1-18 22:15 發表
我認為呢個網一定唔會有學校再被殺,記唔記得新X商會都曾經被殺,後來又再收番生,估計係教育局知道就黎唔夠學額,停止關閉小學,免得殺校完又起學校,浪費公帑。

其實呢個網D小學衰晒有限,而且中西區中學校網真係好好。 ...

同意呀, 如果以中學校網作為揀小學的考慮因素, 我覺得中西區校網比灣仔區更好.

請問可唔可以講下中區(11網)有那些好中學??

THANKS

間學校每級有幾多班都應作為評估的參考,李X小學只有2班,同埋好似已經開始實行小班教學,~20個人一班。

I want to know too.

原帖由 debbieip 於 10-1-26 12:30 發表
請問可唔可以講下中區(11網)有那些好中學??

THANKS