用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 有interview信味呢?
樓主: luxxxx
go

學之園 有interview信味呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 一一一 於 10-3-8 01:15 發表
你叫咩名?
你幾多歲?
邊個湊你?
你鍾意食咩?
平時媽媽帶你去邊到玩?
一路都有玩具比佢玩,亦同時有指令比佢地,例如:放佢去邊...,呢隻咩來的,咩色呀.....
當小朋友答唔到時就問媽媽!

祝你同阿b成功啊!
我看完你個interview的share,我就覺得無咩野可能收我阿b啦!
請問老師問以上問題用咩野語言架?
邊個湊你?
你鍾意食咩?
平時媽媽帶你去邊到玩?
呢幾條我阿仔真係無train過佢,無可能識答...

首先約5-6個小朋友圍埋一張枱,家長坐後面,有一個老師在前面講英文故事,睇小朋友反應,另有幾個老師攞住份FORM在填表現,最初都諗住唔提小朋友只倍坐,點知個個家長都在耳邊提示,叫小朋友比反應,講真呀,一埋位一個陌生 ...

Oh no!  My daughter only speak little, she can only answer the first question : what is your name.......... definitely fail the interview la...........

醒目開學勳章

原帖由 一一一 於 10-3-8 10:48 發表

問我個是粵語老師,校長話每一個老師只可在學校用一種語言,所以當佢叫我仔仔攞個紅色野比佢時,我仔仔唔識,因為佢只學了red,我咪直接同老師講佢學顏色是學英文先,跟住佢沒有再問顏色了! ...

Can we request the Q& A be conducted in English?  My daughter responds better to English.....

原帖由 一一一 於 10-3-8 01:15 AM 發表

首先約5-6個小朋友圍埋一張枱,家長坐後面,有一個老師在前面講英文故事,睇小朋友反應,另有幾個老師攞住份FORM在填表現,最初都諗住唔提小朋友只倍坐,點知個個家長都在耳邊提示,叫小朋友比反應,講真呀,一埋位一個陌生 ...

唔知係咪我仔仔細D呢,老師係直接問我問題(平時放假帶佢去邊..........),只係叫仔仔推架車比老師,攞架車同蘋果問佢咩嚟,攞張公仔相話佢知唔見咗,叫佢搵返出嚟!見校長,係問我地BB幾大開始比佢睇書!原來唔係全部一樣呢!校長都有話只收40個,但就冇話有成400個申請咁多!雖然仔仔個日都幾合作,但我都係覺得機會好微

原帖由 mamadadakaka 於 10-3-8 10:05 AM 發表

Oh no!  My daughter only speak little, she can only answer the first question : what is your name.......... definitely fail the interview la...........

我估老師應該係睇小朋友嘅年齡嚟問,我仔仔未足20個月,老師都冇問佢呢D問題呀!

原帖由 pinkywai 於 10-3-8 14:09 發表

唔知係咪我仔仔細D呢,老師係直接問我問題(平時放假帶佢去邊..........),只係叫仔仔推架車比老師,攞架車同蘋果問佢咩嚟,攞張公仔相話佢知唔見咗,叫佢搵返出嚟!見校長,係問我地BB幾大開始比佢睇書!原來唔係全部一樣 ...

hi, 我都係story time完左後, 個net teacher至問我呢幾條問題,無問阿仔, 只係玩玩具時個中文老師先有俾指令佢lor.

(我仔係1月大仔)

does anyone know whether it will be the same for other LH interviews?

我亞仔interview既問題都同你一樣, 無之前個媽咪所講咁深, 我有問校長收生情況, 佢話大約有500封信, 但只收40幾人. 我都覺得好渺茫, 仲難過六合彩!

原帖由 pinkywai 於 10-3-8 14:09 發表

唔知係咪我仔仔細D呢,老師係直接問我問題(平時放假帶佢去邊..........),只係叫仔仔推架車比老師,攞架車同蘋果問佢咩嚟,攞張公仔相話佢知唔見咗,叫佢搵返出嚟!見校長,係問我地BB幾大開始比佢睇書!原來唔係全部一樣 ...

青衣!

原帖由 elizatyy 於 10-3-7 15:24 發表

Which campus?

原帖由 kuromi-chou 於 10-3-8 17:16 發表
青衣!

hi, 我都係in青衣, 你in幾點?邊日呀?

校長問 我組家長 "若小朋友在商場內哭著要購物的處理方法!"

6/3 IN 11:00, 你小朋友表現如何? 有無信心呢? 我囝囝表現平平, 所以有D擔心.

原帖由 mianyang_99 於 10-3-8 17:27 發表

hi, 我都係in青衣, 你in幾點?邊日呀?

原帖由 Markyeung 於 10-3-8 04:09 PM 發表
我亞仔interview既問題都同你一樣, 無之前個媽咪所講咁深, 我有問校長收生情況, 佢話大約有500封信, 但只收40幾人. 我都覺得好渺茫, 仲難過六合彩!

咁我仔仔同你仔仔可能見埋同一個老師喎咪係,10個先收1個

原帖由 kuromi-chou 於 10-3-8 17:31 發表
校長問 我組家長 "若小朋友在商場內哭著要購物的處理方法!" mouth:" />

咁難o既, 我組問"小朋友偏食點做"喎.

好難呀! 自己都有偏食, 我會唔識答.

原帖由 mianyang_99 於 10-3-8 17:37 發表

咁難o既, 我組問"小朋友偏食點做"喎.

原帖由 kuromi-chou 於 10-3-8 17:35 發表
6/3 IN 11:00, 你小朋友表現如何? 有無信心呢? 我囝囝表現平平, 所以有D擔心.

我覺得同同組o既比較, 阿仔真係幾好(我個組d囡囡唔知點解會in到喊),不過有咁多組, in得好o既又大有人在, 所以都係55波.

[quote]原帖由 mianyang_99 於 10-3-8 02:37 PM 發表

hi, 我都係story time完左後, 個net teacher至問我呢幾條問題,無問阿仔, 只係玩玩具時個中文老師先有俾指令佢lor.

(我仔係1月大仔) [/quot
啫係唔同老師會問唔同嘅嘢啦,咁我仔仔見個個算係淺你仔仔表現如何呢?足兩歲點都叻d!

我個老師都係無問囝囝. 佢俾指令囝囝玩玩具時, 個老師先問我幾條問題.

原帖由 mianyang_99 於 10-3-8 14:37 發表

(我仔係1月大仔)
‹ 上一主題|下一主題