用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010年9月讀音小 [複製鏈接]

請問有沒有小朋友住將軍澳區, 今年9月讀音小小一? 因為囡囡被取錄, 本人擔心車程太遠, 怕囡囡會覺得太辛苦又要適應小一的生活模式.
   0    0    0    0

我地都係住將軍澳呀! 仔仔而家響鑽石山讀幼稚園, 每日爹d送返學, 我接放學, 約半個鐘車程。升上音小, 都係多一程小巴, 又或者可以搭巴士落觀塘先再轉車, 我諗住都係咁睇下頂唔頂得住先再算!

將軍澳架校車, 最早7:15上車, 最晏果個站7:40咁上下, 到學校, 係8:15左右, 學校8:25打鐘, 其實都OK唔太早, 唔會好辛苦

咁想請問下, 朝早19M人龍是否很長呢? 不知大約最遲要在車站排隊呢?

請問大家交了第一期學費餘額未? 仲要唔要再參加統一派位?

簽名被屏蔽

ming2,

唔該哂呀!你真係好熱心呀!你都係自己接送放學?

原帖由 ming2 於 10-1-14 22:58 發表

視乎咩時間,我有時八點一二都唔係太多人,不過就算條龍長少少0既話都好快可以上到車,因為好多車架...

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-16 00:18 發表

唔洗客氣...答到咪答lor,又唔係咩大不了0既事...人同人之間應該互相幫助0既...

我係自己接送架...如果老公有時間咪坐私家車,如果老公要返工0既話,我就會同佢地坐小巴再轉小巴架啦... ...

ming2

唔好意思,我想知道男仔校服的樣子,係唔係要到小一家長會才可以睇到,還是可以從其他網頁查到呢?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-20 19:42 發表

你可以試下去icqm個website度,佢地有d photo albums係度,你可以睇下見唔見到D校服look...再唔係就去金倫校服公司都見到架...

其實冬天校服我在開放曰和website度《裏面只有冬天校服》見過,但夏天就未見過,雖然我知道金倫校服可以睇到,但因為我有病已經好少四處去了,所以想上網找找看。

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-20 23:05 發表

oh...sorry...我都冇細心去睇過d album,只係好似見到有著校服0既相咋....如果係咁...就應該要等到家長會時先會見到,再唔係應該係小一簡介會個時有介紹過d校服架....唔知你有冇印象呢?? anyway,男仔夏天校服係白色 ...

唔好意思!我只有去開放曰,小一簡介會我冇去,因為小一簡介會時我開始身體有問題,唔緊要啦!我只是好奇亞仔穿校服的樣子,所以八掛問0下!
不過夏天校服也有bow呔,咁都幾得意喎!
我希望可以陪亞仔開學就好了。

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-21 00:05 發表

sorry...攪錯左...夏天係冇bow呔..冇記錯件恤衫好似係d夏威夷領...同埋係唔需要將衫sip入條褲度架...

多謝!大約已知道了。不過我知道女仔係有2款選擇的,做女仔著衫幾時都靚過男仔的,真好!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-21 08:41 發表

唔洗客氣....係呀..女仔夏天裙有粉紅同粉紫色兩種,真係幾靚架...不過女仔夏天係著白鞋,冬天先著黑鞋...同埋冬天女仔個件花恤衫都幾靚架...真係可以當出街衫著都唔樣衰架...ha..ha.. ...

明白了,語該你。謝謝

原帖由 ming2 於 10-1-21 08:41 發表

唔洗客氣....係呀..女仔夏天裙有粉紅同粉紫色兩種,真係幾靚架...不過女仔夏天係著白鞋,冬天先著黑鞋...同埋冬天女仔個件花恤衫都幾靚架...真係可以當出街衫著都唔樣衰架...ha..ha.. ...

我想問0下小一多唔多書,而且書包重嗎?
買書包的話可以買細的款式嗎?
因為我不喜歡小朋友背著大大個的書包返學,書包大就好自然把所有0野放晒入面,咁樣對背脊唔健康,所以我希望買細的書包,如果唔夠的話,我寧願手提覺得比較好,所以好想知道,請各位幫忙。

買中型

小一都幾多書ga..細書包唔係咁適用。
大部份課本都大過A4SIZE, 有時一天帶足四科課本+習作+功課,另有功課袋及文具。
逢星期五又會派多D功課返來
講真~書包真係非常重...  

有器樂堂時,可以另備樂譜袋。

原帖由 Loklok2 於 10-2-4 23:57 發表

我想問0下小一多唔多書,而且書包重嗎?
買書包的話可以買細的款式嗎?
因為我不喜歡小朋友背著大大個的書包返學,書包大就好自然把所有0野放晒入面,咁樣對背脊唔健康,所以我希望買細的書包,如果唔夠的話,我寧願手提覺得比較好 ...

想問下 , 如果我囡 2010 先開始讀 K1 , 請問幾時開始要報 音小的小一班 ?
‹ 上一主題|下一主題