用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2011入宣小來講講吧!
樓主: shwamy
go

2010-2011入宣小來講講吧!

原帖由 haloha818 於 10-6-7 21:17 發表
剩係排頭十名

請問有無全班名次呢 ?
教育王國以外之相冊連結已被刪除

每班排頭十名每級排頭三名。

九月學費加咗價,每月$3285

回覆 1# haloha818 的文章

小一有書單了嗎?
Want to sell my books with
60% off 四折

回覆 1# haloha818 的文章

小一有書單了嗎?
Want to sell my books with
60% off 四折

呢兩日會收到信,學校話8/6寄出

已決定唔讀被派的津校, 仲駛唔駛去註冊 ?

昨日收到宣小信, 信中提到 8月27日小一適應日, 我們一家剛好去了旅行, 請問如果唔返, 有無問題呢 ?

之前問了幾時是暑期班, 夾岩了時間才買機票去旅行, 點知, 都仲有一日是上不到

Thanks!

原帖由 goodmama2003 於 10-6-10 14:13 發表

你己不讀那津校, 就不用去注卌了.

如果沒記錯,上年的小一適應日,小朋友會分班跟隨老師/班主任認識和熟習學校的環境,和在學校裏應注意的事項。

而同時家長會被安排到禮堂聽迎新講座,主要介紹學校的理念,方針和要求和開學要注意和辦理的事項,例如要爲小朋友準備的物品,亦會介紹不同學科老師和主任等,及學校教學簡介等,學校內聯網的應用(因日後繳費和學校通告都是在學校的內聯網上處理)

有關資料繁多,新生家長最好能出席,不過如果你真的不能到,或跟校務處聯繫,看看能否取得當天講座的handout,因我記得當日派發了一叠關于講座內容的資料。

原帖由 金毛B媽 於 10-6-10 10:34 發表
昨日收到宣小信, 信中提到 8月27日小一適應日, 我們一家剛好去了旅行, 請問如果唔返, 有無問題呢 ?

之前問了幾時是暑期班, 夾岩了時間才買機票去旅行, 點知, 都仲有一日是上不到 ...

原帖由 filleul 於 10-6-11 12:09 發表
如果沒記錯,上年的小一適應日,小朋友會分班跟隨老師/班主任認識和熟習學校的環境,和在學校裏應注意的事項。

而同時家長會被安排到禮堂聽迎新講座,主要介紹學校的理念,方針和要求和開學要注意和辦理的事項,例如要爲小朋友 ...

人算不如天算....我都好想參加呀

Don't worry, 如果你真的不能出席,日後有什麽疑问,我相信班主任会樂意帮忙,同时呢度的BK宣小家長都非常守望相助的!!:D :D

不過都建議你紧记要同学校取得迎新注意事项的handout,因有些项目可能需在開学初期盡快辦妥!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-11 13:41 發表

人算不如天算....我都好想參加呀

原帖由 filleul 於 10-6-11 14:50 發表
Don't worry, 如果你真的不能出席,日後有什麽疑问,我相信班主任会樂意帮忙,同时呢度的BK宣小家長都非常守望相助的!!:D :D

不過都建議你紧记要同学校取得迎新注意事项的handout,因有些项目可能需在開学初期盡快辦妥!!

...

唔該晒你呢, 我都相信宣小家長是守望相助的

昨天已經註冊了, 仲問埋校車的時間. 校車公司話東港城6:30上車. 我就問係咪頭站上車, 尾站落車 (因之前問過蕉媽), 校車公司話今年改咗, 會係頭站上車, 頭站落車. 但上車時間冇得改遲 d.

小一適應日, 我公司都一定請唔到假, 要老公去啦! 到時希望佢攪得掂啦!
原帖由 金毛B媽 於 10-6-11 17:13 發表

唔該晒你呢, 我都相信宣小家長是守望相助的

各位家長:
你們好! 打個招呼先!
註冊當日秩序良好很有系統,而且職員態度好好,有好多職員.我估有些是老師?!她們很有禮貌,在過程中我出現了些問題,她們都很有耐性地協助,感覺小朋友在這裡學習會好有安全感!
大家日後要互相守望呀!

老師們個個都肯幫手,家長可以放心!

Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class.

Shall I phone the school administration office or wait unit 24 July 2010 and ask the teacher?

Normally newcomers will get to know which class they are going to on the first day of school. However existing students could check their class on the school intranet earlier.

But as far as I know, there are cases of twin siblings in APS and usually they are allocated in different classes.

However, you may inform the school of your situation if you wish but I think they may have noted your case during the application/admission.

原帖由 TKTL 於 10-6-14 09:45 發表
Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class.

Shall I phone the school administration office or wait unit 24 J ...

TKTL:
大約到八月最後一個星期先會post上網