用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-18 11:12 發表
However, I can't put the other top shcools in 2nd-5th even though they are my favour too.

Once I put them in the lowest position, I'm afaird that it will affect our chance for "locking door" at the e ...

Agreed.
When "knocking door", one of the questions is "Why you choose my school?" and you shall explain why you choose this school and why put it in the lowest position!

46網果D你地會點排?九龍灣聖若翰我想排第3,呂明才排第5,唔知好唔好呢?

原帖由 foster_ma 於 10-1-18 00:15 發表
Again, anyone help for the below?

1) 有冇人知聖安當有甚麼評價?是否普教中?英文程度點?
2) 樂華天主教和秀茂坪天主教, 邊間好D?
3) 天主教柏德和九龍灣聖約翰邊間程度及派位高D? 天主教柏德係咪重難中D? 因為只 ...

是的, 位少少, 要佔一個排位, 真是要考慮是否值得.

如果講穩陣, 三間中可能聖安當穩陣D噃.

原帖由 細BB 於 10-1-18 14:21 發表
46網果D你地會點排?九龍灣聖若翰我想排第3,呂明才排第5,唔知好唔好呢?

我覺得九龍灣聖若翰OK!
不過呂明才就唔直得跨區去上學.

So, will you put this school in the front or middle?
I want to put it in 1x.

原帖由 enson.ma 於 10-1-18 12:08 發表

點會冇測驗考試丫,只不過佢叫評估等家長同小朋友冇咁大壓力啫!http://www.ktgps.edu.hk/am/wwwroot/calendar/cal0910a.pdf
11月5,6,9日進展性評估 = 測驗
12月3,4,7,8日總結性評估 = 考試 ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

I called 九龍灣聖若翰 to clarify some Qs and they were very helpful.

For your info., one class will have some 聽障學生, therefore, the class will have 聽障老師. Students have to learn 手語 but no need to test.

呂明才 seems not good wow. I put it in 23rd place.

原帖由 細BB 於 10-1-18 14:21 發表

Hi MorriDad,

但聖安當升中只有50%派第一志願, 而Band 1也很少。
另外, 你排好未呀? 分享吓吖!

foster_ma

原帖由 MorriDad 於 10-1-18 15:09 發表

是的, 位少少, 要佔一個排位, 真是要考慮是否值得.

如果講穩陣, 三間中可能聖安當穩陣D噃.

原帖由 HIN2003 於 10-1-18 16:25 發表

我覺得九龍灣聖若翰OK!
不過呂明才就唔直得跨區去上學.
我仲以為呂明才OK tim,咁如果同48網比應該會同邊間差唔多呀?

請問有冇人知點解聖約翰天主教, D人話幾好嘅呢?
我今日打去問野, 接聽小姐話暫時冇NET, 但請緊 (for 2010年)。而其他資料就要主任覆我, 但今日冇人覆我。

相反, 油塘基法個主任有打番來, 仲幾友善添。我問升中派位資料; 佢話派得唔錯,區內知名的中學都有。 但詳情不可放上網, 是應教育局要求。咁, 點解大部份學校都有上載嘅呢? 此外, 原來叩門是要考筆試的。

原帖由 細BB 於 10-1-19 01:12 發表
我仲以為呂明才OK tim,咁如果同48網比應該會同邊間差唔多呀?

我之前住九龍灣最heat應該係九龍灣聖若翰, 之後就係天主教柏德& 九龍灣基樂, 但我朋友住麗晶, 佢話每天早會d主任好大聲鬧學生, 佢係屋企都聽到.

原帖由 foster_ma 於 10-1-19 01:34 發表
請問有冇人知點解聖約翰天主教, D人話幾好嘅呢?
我今日打去問野, 接聽小姐話暫時冇NET, 但請緊 (for 2010年)。而其他資料就要主任覆我, 但今日冇人覆我。

相反, 油塘基法個主任有打番來, 仲幾友善添。我問升中派位 ...

油塘基法口碑都好好, 都算次熱, 放第三都可能無機會.
可以將基法放第二, 官立放第三試下.
你講觀塘or九龍灣?
觀塘個間我就無聽過有人話幾好, 而九龍灣個間d人話幾好只係講net 46裏面幾好, 咁同net 48 就梗係無得比.

Hi HIN2003,

Good morning, 聖約翰天主教 is located in Kwun Tong. If not good, I may put it lower.

foster_ma

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 09:59 發表

油塘基法口碑都好好, 都算次熱, 放第三都可能無機會.
可以將基法放第二, 官立放第三試下.
你講觀塘or九龍灣?
觀塘個間我就無聽過有人話幾好, 而九龍灣個間d人話幾好只係講net 46裏面幾好, 咁同net 48 就梗係無得比 ...

" 佢話每天早會d主任好大聲鬧學生, 佢係屋企都聽到"
Which school? 九龍灣基樂?

I called 九龍灣基樂 yesterday to ask their web site (their web was out of order). But the receptionist's manner is not good.

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 09:44 發表

我之前住九龍灣最heat應該係九龍灣聖若翰, 之後就係天主教柏德& 九龍灣基樂, 但我朋友住麗晶, 佢話每天早會d主任好大聲鬧學生, 佢係屋企都聽到.

原帖由 foster_ma 於 10-1-19 10:08 發表
" 佢話每天早會d主任好大聲鬧學生, 佢係屋企都聽到"
Which school? 九龍灣基樂?

I called 九龍灣基樂 yesterday to ask their web site (their web was out of order). But the receptionist's manner is not good. ...

sorry!, 應該係柏德.
so, net 46 我只會選九龍灣聖若翰.

想問下油塘基顯有什麼出名?點解可以成為官塘四大天王之一?

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 09:44 發表

其實我揀九龍灣D學校我係覺得總好過揀觀塘D國際學校

原帖由 細BB 於 10-1-19 11:15 發表
其實我揀九龍灣D學校我係覺得總好過揀觀塘D國際學校

又唔洗咁灰.
最好問定幼稚園, 總有同一兩間小學關係好d, 到時叩機會又會大d.

各位,我又排過喇,請比意見

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:聖公會油塘基顯小學
    第三志願:聖若翰天主教小學
    第四志願:聖公會基顯小學(牛)
    第五志願:九龍灣聖若翰天主教小學
    第六志願:觀塘官立小學(秀明)
    第七志願:香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
    第八志願:聖愛德華天主教小學
    第九志願:中華基督教會基法小學(油塘)
    第十志願:藍田循道衛理小學
    第十一志願:路德會聖馬太學校
    第十二志願:聖公會德田李兆強小學
    第十三志願:聖公會九龍灣基樂小學
    第十四志願:天主教柏德學校
    第十五志願:聖公會基樂小學
    第十六志願:基督教聖約教會堅樂小學
    第十七志願:樂華天主教小學
    第十八志願:浸信宣道會呂明才小學
    第十九志願:聖安當小學
    第二十志願:觀塘官立小學 (牛)
    第二十一志願:迦密梁省德學校
    第二十二志願:秀茂坪天主教小學
    第二十三志願:秀明小學
    第二十四志願:天主教佑華小學
    第二十五志願:中華基督教會基法小學
    第二十六志願:坪石天主教小學
    第二十七志願:佛教慈敬學校
    第二十八志願: 聖公會聖約翰小學
    第二十九志願:香港道教聯合會學校
    第三十志願:樂善堂楊仲明學校
    第三十一志願:閩僑小學

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 12:00 發表
各位,我又排過喇,請比意見

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:聖公會油塘基顯小學
    第三志願:聖若翰天主教小學
  ...

你是否住觀塘?
因見第三/第四係觀塘. 係唔係唔洗坐校車.

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 12:53 發表

你是否住觀塘?
因見第三/第四係觀塘. 係唔係唔洗坐校車.

係啊,你好細心呀!唔知有冇機會呢?
‹ 上一主題|下一主題