用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 15:59 發表
Johnny@Klnbay

我個女就系鍾意的非學術性的, 佢畫畫幾好, 仲同我講大個做畫家, 激死

You can try "藍循" because they use "活動教學"
I thinks less homework and more interactive!

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 16:37 發表
各位,我初部排左唔知得唔得呢?請給我一點意見,謝謝!

甲部: 第一志願:觀塘官立小學 (秀明道)
    第二志願:聖公會基顯小學 (牛)
    第三志願:樂華天主教小學

乙部: 第一志願:觀塘官立小學 (秀明道)
    第二 ...

個人意見, 不如將秀明小學放第七位, 反正第七位基顯都無機會. touchwood 前六志願都派唔到, 都有機入秀明小學再叩門.
因我囝囝上年就係派左秀明小學(大約第十志願), 去學校註冊時感覺都ok!收到學校的刊物都覺得學校係有"heart"!

藍循我有朋友個仔都讀緊,啲默書深到
另外陳呂重德早幾年轉咗校長,有好多嘢都改革咗,佢哋小一嘅精英班連常識用英教

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:36 發表
HIN2003

剛剛比左學校睇, 叫我將秀明小學再放前小小, 因為話有的家長意見, 都覺得學校唔錯, 老師有愛心, 只是唔出明

你咁快比到學校睇, 學校又咁快覆你?
秀明應該可以接受!
舊年有好多都派得唔好, 都可以叩門成功.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:36 發表
HIN2003

剛剛比左學校睇, 叫我將秀明小學再放前小小, 因為話有的家長意見, 都覺得學校唔錯, 老師有愛心, 只是唔出明

你的女兒讀哪一間幼稚園.
D幼稚園有參觀小學同邀請校長演講,
介紹他們的教學方針, 看完問完再決定.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:53 發表
HIN2003

學校效率真系好快, 可能依家時間仲早, 下星期會多的家長問, 就無甘快啦.  另外, 秀明系小班, 每班20人到, 我覺得幾好

咁始終都係觀塘官立好d.

醒目開學勳章

上午校那間?如果是這暗,我囡囡基本上sure一定在第一輪入得到

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 18:05 發表
HIN2003

系, 無錯, 始終都係觀塘官立

原帖由 ziyi 於 10-1-12 21:52 發表
上午校那間?如果是這暗,我囡囡基本上sure一定在第一輪入得到

都話選適合的小學給小朋友!!!!!!
我不知這校是否適合你的女兒! 這點你自己才知道!
但bebe2004就好明確, 覺得這校適合他的女兒.
真是每個人的要求都唔同, 好難比較!

醒目開學勳章

雖然是下一年才輪到的,但基本上已決定好了一切
而且我都不是這網,只不過因我從小住這區,人生的60%在這裡,對某一些學校知道吧

原帖由 HIN2003 於 10-1-12 23:32 發表

都話選適合的小學給小朋友!!!!!!
我不知這校是否適合你的女兒! 這點你自己才知道!
但bebe2004就好明確, 覺得這校適合他的女兒.
真是每個人的要求都唔同, 好難比較! ...

Hi HIN2003,

我個仔活躍好動, 一般男仔性格。 但他卻可以自己完成功課和自己溫書, 之後先去同妺妺玩。

可能自己湊的原固, 有較多時間教他。所以, 我相信他應該可以應付到兆強的課程。既然他有追求學問的心, 都想試下傳統先; 到時發覺唔適合, 先轉出來, 應該較易適應。

因為中學網而自行選華德上午, 我仔上緊佢地的小一銜接課程, 經過同老師和家長接觸, 又觀察到他們的學生。除了校舍問題, 其實間學校都唔錯。

有時諗下, 就算比我仔入到間好top的學校; 如果佢自己唔努力, 結果都係徒然。

原帖由 HIN2003 於 10-1-11 18:27 發表

1)如無宗教要求, 我會選觀塘官立.
2)聖馬太多功課"谷", 但都好熱門, 基法相對小D功課 &小D人爭.

其實你打算選傳統小學OR活動小學?
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

本來陳呂重德, 我都排幾前 , 因見話有英文科學; 我仔鐘意架。 可是宗教問題, 加上冇乜人提過, 唯有排較後。

原帖由 lololove 於 10-1-11 22:11 發表
其實陳呂重德都唔係咁差,你可以考慮放返前啲。

我兒甥讀緊天主教柏德小一, 每日約七、八樣功課; long weekend 就十幾樣。英文用 Step Up, 好似係較淺的英文書 (有錯請更正)。都多新移民, 不過有邊間唔多呢!

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 12:26 發表
請問46網內的學校, 大家認唔認識

enson.ma,

It's very useful. Thanks a lot!

foster_ma

原帖由 enson.ma 於 10-1-12 15:08 發表
***給大家一點資訊***
藍田區:
藍田循道衛理小學 (統一派位學額49個)
聖公會李兆強小學  (舊上) (85)
聖公會德田李兆強小學  (舊下) (70)
聖愛德華天主教小學 (57)

秀茂坪區:
秀茂坪天主教小學 (62)
路德會聖馬太學校(56)
秀明小 ...

bebe2004,

我個仔都係十月架, 不過畫畫天份唔高, 反而對英文和科學有興趣。

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 15:59 發表
Johnny@Klnbay

我個女就系鍾意的非學術性的, 佢畫畫幾好, 仲同我講大個做畫家, 激死
‹ 上一主題|下一主題