用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Dr. Poon playgroup
go

Dr. Poon playgroup [複製鏈接]

請問Dr. Poon playgroup係教咩㗎,很好的嗎?因我見好多媽咪想自組佢嘅playgroup, 所以想了解吓.
有冇website嘅呢?
Thanks!
   0    0    0    0

http://www.eicare.net/db/index.asp

醒目開學勳章

我都有興趣, 但見DR POON的TIME TABLE 好似無FOR AROUND 2YRS OLD 嘅小朋友上, 請問各位知唔知?

原帖由 lyhv 於 10-1-8 23:17 發表
我都有興趣, 但見DR POON的TIME TABLE 好似無FOR AROUND 2YRS OLD 嘅小朋友上, 請問各位知唔知?

係呀!我打去Dr. Poon度問啦,佢哋冇兩歲或以上嘅playgroup㗎.

我知2歲以上dr poon 自己無主領playgroup, 但有個分支叫 JOLLILY music+playgroup 比大d的b, dr poon 會間唔時觀課, 最後比comment 家長, 大家可以自己search "jollily" keyword 參考一下

醒目開學勳章

唔係dr poon 自己帶就無興趣啦...

回覆 3# 陳家大少奶 的文章

請問您哋覺得Dr. Poon vs Sam Sir vs 協康點比較?

我上過頭兩個, 兩種性格既人, dr. poon 教點樣同小朋友玩/溝通, 冇咩教具. sam sir度d教具好多好玩,但教小朋友方法就唔同.

原帖由 cheungbaby 於 10-1-17 00:03 發表
我上過頭兩個, 兩種性格既人, dr. poon 教點樣同小朋友玩/溝通, 冇咩教具. sam sir度d教具好多好玩,但教小朋友方法就唔同.

cheungbaby, 您覺得是否兩者都值得去上?

邊到有得上呀???

純個人意見咋, 因為其實夾人架.
dr poon如果bb上個d, 都ok可以上下架. 如果怕自己唔識同小朋友溝通既可以學下. 難攪既小朋友就更覺得值.
sam sir好多野玩, 見識下無壞. 有小肌肉大肌肉感統樣樣有.個人覺得教小朋友言行方面唔多學到野.
值唔值得去見人見智. 夾人啦. 不過我唸去邊度都唔好唸住返一陣小朋友就進步神速, 當比小朋友見多d野好啦.

原帖由 MAMAMEEE 於 10-1-17 10:15 發表

cheungbaby, 您覺得是否兩者都值得去上?

原帖由 MAMAMEEE 於 10-1-16 20:06 發表
請問您哋覺得Dr. Poon vs Sam Sir vs 協康點比較?

我同意cheungbaby咁講,夾人,同埋睇你要咩!我都係睇完bk呢度既留言,特登報哂Dr.Poon & Sam Sir 黎試(完左Sam Sir成個課程就上 Dr. Poon)!試哂兩個,我自己就覺得Sam Sir啱我自己需要多d!

我覺得Sam Sir果面(但我果次吾係Sam Sir 教,係一個後生仔方Sir教,我覺得佢都幾好,好有heart),著重教你用咩玩具/玩意/活動同小朋友玩,等佢地學某一種skill!響上堂既過程,導師見到小朋友有咩特別表現,行為,就會俾意見!一堂入面有至少4-5個玩意/活動,所以感覺好緊湊!

至於Dr. Poon,每堂會有一個所謂主題教家長(e.g.父母要多讚小朋友)應該點做,一堂入面有1-2樣玩意/活動俾小朋友,一樣係見到小朋友有咩特別表現,行為,就會俾意見!

個人覺得,Sam Sir既玩意/教具"四正"d,多數係外國品牌,Dr. Poon果面就好似好多都係大陸品牌出品,&比較簡單!雖然我果次上Sam Sir都吾係響新教室(呢度有更多大型些既設備,如鞦韆),但覺得仍比Dr.Poon好,後者地方真係比較細!另外,我個人因為除左想導師有時見到小朋友既行為俾意見外,主要都係想小朋友上堂時多少少新野玩下,所以覺得Dr.Poon果面有時真係幾"hea"下,試過有某些堂真係成堂得1樣玩意!另有次上堂開始俾小朋友睇書仔,點知末段吾知係怕超時定點,又拎番果d書仔俾小朋友睇一輪,我同老公果刻真係忍吾住你眼望我眼,心諗:"吾係呀?係咪好似搵笨左少少呢?"同埋上堂玩咩,點玩法,Dr.Poon其實都係好隨意,好即興,同SamSir一早定哂好吾同!

我屋企有個長輩兩面都有陪過一齊上堂,SamSir上完後無特別野講,但Dr.Poon一上完,佢就即刻問我幾$一堂,之後就話:"wa,佢都好好賺喎!成堂都無乜野做過,只係玩果1-2樣野!d細路成堂周圍走,無野學!"當然,老人家更加要求要"大件夾抵食"果隻啦!

不過,講番,Dr.Poon響幼兒教育方面,感覺上係專業同有經驗既(我未試過SamSir親自教既班),如果你既小朋友多d難攪問題,家長去Dr.Poon度學野都好既!

每一間playgroup都有自己的特色,寶寶學不學到東西則視乎家長的專心和投入。不要期望每週一小時的課堂便可有大改變,反而在課堂內學習如何訓練或如何幫助寶寶成長等學問每天在家中和寶寶做這樣便有最大成效。

我的寶寶在Sam Sir 的訓練中心差不多兩年,很明確見到他的自信心提昇(在大仔班時能在其他小朋友面前講故事及發表自己的感受),而且自理能力也不錯(課堂上學習收拾東西,回家我們也彭勵他要一樣的做),對我來說最重要是學習到和小朋友分享。

在這段學習期間,我真的發覺Sam Sir的中心學習教具真是有很多,可能是全港最多,無論很貴的外國進口或是簡單的DIY,很清楚他們都是用心去做,還細心的教導父母如何幫助寶寶成長。

現在報名讀的人多了,而且還有那間專業運動室,所以有時都要排隊。

在這裡也多謝他們教導及提點我如何幫寶寶考入學試,真的很實用。

但寶寶上其他堂的中心導師沒有他們像朋友的關懷,所以我一直推薦那間“身心靈全能發展中心”。

醒目開學勳章

原帖由 amandamama 於 10-1-21 10:14 發表
每一間playgroup都有自己的特色,寶寶學不學到東西則視乎家長的專心和投入。不要期望每週一小時的課堂便可有大改變,反而在課堂內學習如何訓練或如何幫助寶寶成長等學問每天在家中和寶寶做這樣便有最大成效。

我的寶寶 ...

你就好啦, 可以上到sam sir 嘅堂, 但我報sam sir 嘅 course 時就有非常唔開心嘅經歷...

原帖由 lyhv 於 10-1-21 12:22 發表

你就好啦, 可以上到sam sir 嘅堂, 但我報sam sir 嘅 course 時就有非常唔開心嘅經歷...

可否分享吓?

不如直接打電話到中心 2232 0610 ,希望Sam sir 有空能直接分享你的寶寶成長關鍵所需。

Dr. Poon 好定Sam Sir 好?

兩者教學方法都有不同風格,世上沒有兩個人是一樣,還有需要考慮選擇那位導師最重要一還,當然如Sam Sir 說上課的時間是否囝囝學習時段(不是睡覺和需要吃飯時)

另一個主要因素是環境,據我所知Dr Poon那面比較簡單,等同Sam Sir 中心Fong SIr 教的7/F訓練中心一樣(但Fong SIr 那間房大得多),而Sam Sir的感知運動室則全面性很Powerful (但因為太Colorful 我眼見一些小孩在這房間出現不專心的行為)

而從教具上的分別,我曾參加多個Playgroup發覺 Sam Sir真的有很多有趣和有意思的教具,有時我都想玩玩,可能兒時沒有參加playgroup : ),最重要是那間感知運動室有多種特別器材。

希望大家不要去比較兩位專業導師,因為不是apple to apple

忙記提一提,Sam Sir 那面在本星期日有體驗日,如果有興趣快些報名,自己去體驗一下。

‹ 上一主題|下一主題