用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 聽聞呢仲冶療可帮助自閉症,有冇人知香港有冇? ...
樓主: mienmien
go

聽聞呢仲冶療可帮助自閉症,有冇人知香港有冇? [複製鏈接]

Can any one of you please pm me the name of the doctor/treatment centre mentioned?

I want to know more,
PM me please.

I've tried to call and asked for some info. They said for delay child, you will start to see some improvements after 8 treatments. around 600K per treatment and totally $5,000.- if you join the package with 10 treatments.

Could you let me know the doctor info?  Many thanks!

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-25 01:21 發表
I've tried to call and asked for some info. They said for delay child, you will start to see some improvements after 8 treatments. around 600K per treatment and totally $5,000.- if you join the packag ...

回覆 1# gho 的文章

我都係就咁打去問渣,電話: 2332 3463

Thanks!

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-26 00:15 發表
我都係就咁打去問渣,電話: 2332 3463

Mienmien,

我想問吓你個小朋友在那裡做治療 so far 怎樣?

原帖由 mienmien 於 10-1-7 21:14 發表

dodomommy,

唔該晒!今日打去同冶療師傾過,係我哋要搵的地方!已經約唔下星期去見佢!好多謝你!

原帖由 gho 於 10-5-27 21:46 發表
Mienmien,

我想問吓你個小朋友在那裡做治療 so far 怎樣?

唔系我既小朋友。我的朋友的小朋友。佢外國返來唔識中文所以我幫佢問。據我所知佢的小朋友未做治療之前好坐唔定﹐經常尖叫﹐唔中意同人配合﹐認知能力亦一般但不是好差﹐講說話亦唔係好好。我朋友話佢個小朋友是進步唑。覺得小朋友的情緒好唑﹐配合能力也好唑。講話方面亦開始會講一些有意思的話。唔系好似之前咁唔知佢講甚麼。但佢話真的要有耐性同埋要配合lor. 個治療師好好人。除幫小朋友做治療亦同父母分享好多育兒心得。
同埋一樣意外搜獲就是小朋友的身體明顯比以前建康。以前一病或咳就要挨整過幾兩個月先會好但依家過幾星期已無野。雖然佢已做完十次治療但依然繼續返去因為佢覺得個小朋友真係慢慢的進步緊。佢依家連小朋友傷風感冒都去果度做治療貪佢唔使食西藥。呢樣野我另外個朋友都有講。佢個小朋友係去治療過敏。

原帖由 big-head 於 10-5-28 17:36 發表
From Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bioresonance_therapy

由於沒有科學證據證明生物共振(Bioresonance)如何運作,科學家已將它視為「偽科學」。

已證實的網上詐騙案件時有發生,有醫生作出虛假聲稱,他 ...

你講得都冇錯。消費者應該在做任何治療時先了解多啲。唔好聽啲有誤導性的言論。

好似我位外國朋友咁,佢話唔知點解naturopath(自然療法) 在香港咁少人識。在佢家鄕係好普遍同埋越來越多人選择的療法。其實我個仔都有過敏的問題但我都真係見到兩個朋友的仔女試咗效果好我先諗住來緊放暑假帶阿仔去。到時我可以再同大家分享我的經驗。

以下係我所知的可以同大家講下。希望big-head唔好介意。
BBC係有權威的電視台, 佢的報導有冇論據其實冇人要猜疑。至于所講的科學,我睇過佢哋的單張。Bioresonance的物理量子學係有科學根據咖。
你所講的wikipedia已有媽媽講過此網上的資料係任何人都可以篇写。佢亦有提過自然療法係被西打壓呢樣嘢。我都有聽過一些做自然療法的朋友講過。好似當中涉及一些政治、利益之類的問題。據知Bioresonance亦属自然療法的一種因為唔洗吃西藥。所有自然療法都係被歸納於另類療法因為西醫不愿亦不可以承認佢哋。就好似中醫都用咗非常耐的時間先被所謂的主流醫學所承認但今時今日不得不認同中醫係好嘅。我本人就好buy中醫。亦唔介意非主流醫學。只要佢有效。
所謂的騙案,我唔清楚但呢個世上邊個行業冇害群之馬?西醫、中醫冇咩?好簡旦…已有幾單但醫管局都話猪流針唔會令到孕婦流產。你又點睇?

多謝 mienmien & big-head 得分享! 我相信你們所講的都是出於善意,希望可以幫到人的。

坦白講,我對自然療法認識唔多,也很 confused (好像樣樣都話是自然療法,我根本分不出哪些是真的,或應該說哪些是有效的)。希望遲些可以看到mienmien你關於自然療法的分享啦。另外,你有沒有那個治療師(Bioresonance Therapy)的名字,可否pm給我?謝謝
原帖由 mienmien 於 10-5-29 22:32 發表

你講得都冇錯。消費者應該在做任何治療時先了解多啲。唔好聽啲有誤導性的言論。

好似我位外國朋友咁,佢話唔知點解naturopath(自然療法) 在香港咁少人識。在佢家鄕係好普遍同埋越來越多人選择的療法。其實我個仔都 ...

原帖由 gho 於 10-5-31 23:58 發表
多謝 mienmien & big-head 得分享! 我相信你們所講的都是出於善意,希望可以幫到人的。

坦白講,我對自然療法認識唔多,也很 confused (好像樣樣都話是自然療法,我根本分不出哪些是真的,或應該說哪些是有效的)。希望遲些可 ...

我都同意佢哋都是出於善意想幫到人。希望其他做過治療的家長可以分亨,令到一些真正有需有小朋友盡快得到有用的幫助。我個囡的身體真係好咗好多。
有個朋友俾咗幾条link我。有興趣可以睇睇。
http://www.youtube.com/watch#!v=h-Oyrc752C4&feature=related
http://www.youtube.com/watch#!v=y4KrH_o3l-I&feature=related
http://www.youtube.com/watch#!v=WHOwi57Tly4&feature=related

我今日打過電話去。佢哋暫時唔接新症。我留咗名在waiting list。到時有得睇會再來update大家。

另外我之前介紹咗舊同事個仔(自閉症)去做治療。兩日前聚餐見到佢。佢話個仔進步好多。連學校老師都留意到個仔主動咗,坐定啲同埋有意欲講多些嘢。另外個媽咪之前一路好困擾個仔有斜視問題因為真係好礙眼。其實個小朋友幾靚仔。外表唔覺有問題唯獨斜視就令人覺得佢有事。依家個問題冇咗所以佢好開心!

終於排到我啦﹗ 我已經帶左仔仔去做治療。撞岩仔仔之前已經咳左三個幾星期晚晚都無得訓。唔做第一次checking都唔知原來阿仔對某些食物敏感。唔怪得仔仔以前咳極都唔好。
做了第2次治療後夜晚已經無咳啦﹗可以一覺訓到天光。日間的咳也少左好多。仔仔的面色同精神都好左。睇到仔仔的情況好左好多。今個星期會去第三次。
價錢方面就第一次checking收$800。之後單次$600/次。依家有優惠。如果買10次PACKAGE 就Checking $500, 10 次就$5000 (=$500/次)。計起來平左$1300。
所以老公話買PACKAGE。都唔系好貴。外面做個過敏測試都要$2000以上同買無得脫敏。淨系叫介口。好容易飲食唔均衡同偏食。佢地就可以幫仔仔脫敏。幾好﹗
地址系﹕彌敦道585號富時中心2101-02室。電話 ﹕ 2332-3463。
‹ 上一主題|下一主題