用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣區:邊耀良 vs 圓玄....點選擇呢?
go

荃灣區:邊耀良 vs 圓玄....點選擇呢? [複製鏈接]

邊耀良:
近我家,所以唔使搭校車。
但學校周圍環境、空氣差一些,因近馬路可能嘈雜d。
校舍細d同舊d,班數少d。
半個外籍老師馳校(即一星期來校3天左右)。

圓玄:
要搭校車。
因近山邊,所以環境會靜d同冇咁嘈雜。
校舍大d同新d,班數多d。
有一外籍老師。

兩間幼稚園的老師都好好,好有耐心、愛心。
兩間都有全日制(我想比小朋友讀全日)。
其他mama對呢兩間幼稚園有咩睇法?
   1    0    0    0
老公+仔女=我的全部

有冇媽咪可以分享下呀!?
唔該晒!
老公+仔女=我的全部

我仔讀過邊記1年,無嘈音問題,因為向內街,而且日日都開空調,甚少開窗。反而校園細,封閉式,加上全日班時間長,小朋友容易生病才是問題。轉校後,空間大了,每日有戶外活動,返半日學,生病次數大幅減少,真的省了很多錢。

至於外藉老師,我只聽聞過有PTH的,ENG的則沒見過,最好問清楚1週有多少上課時間,如果少於60分鐘,其實幫助不大,在外找playgroup也可以。

整體而言,質素一般,勝在全日制,區內很少有。

近家當然很方便,看看那個因素較重要,自己衡量吧。

我c6就係聽了一位住邊記樓上(寶石大廈)的家長話,邊記收左佢的仔,佢最後都冇比個仔去讀,因佢住嗰度覺得周圍好多癈氣,空氣又唔好。
多口問一句:咁你最後揾左邊間讀呀!?
其實我仔依家喺圓記讀緊n班。但邊記約左呢個月尾面試,如成功錄取的話要先交$1000留位費。我矛盾緊要唔要轉好呢?因呢間都好難入。
原帖由 floppybb 於 10-1-6 21:27 發表
我仔讀過邊記1年,無嘈音問題,因為向內街,而且日日都開空調,甚少開窗。反而校園細,封閉式,加上全日班時間長,小朋友容易生病才是問題。轉校後,空間大了,每日有戶外活動,返半日學,生病次數大幅減少,真的省了很多錢。

至於外藉老師, ...
老公+仔女=我的全部

如果比我,我會考慮圓記是否令我滿意,如果有不滿,又係乜呢?邊記又是否能補足現校的缺點?又或者問下自己邊記有乜吸引你?

邊記附近的空氣當然不佳,我以前都住得好近學校,所以我是知情的,但也未至於不能接受的地部。學生容易生病我覺得主要是因校舍細和依賴空調,容易互相感染。

我對圓記無認識,所以幫唔到你。

當年選邊記,放棄了仁濟,如果再選的話,我會選後者,因為校舍大、設施好、資源多。當年就是道聽途說,對邊記滿有期望,加上以前的郭園長給我很好的印象,但入左去(園長巳走了)覺得一般而巳。

其實,我早就打算K1時考區外的學校,為考直資、私校作準備,現在連屋都搬埋出去九龍,就仔返學,所以真係各人有各人所求。

我會選圓玄...
我小兒在圓玄讀n1...我覺得老師好好,好有愛心,校舍好靚,好整潔.洗手間新裝修,有註校英語外籍老師,國語外籍老師.瀋瀋都好好,好親切...又有校車津貼..學校到荃灣大約一個月200元...我坐半程先120元...
其實你可以係拒地返學的時間係門口看看..
返學時間大約有6-7個老師,1個瀋瀋係門口
..好親切的...

我會選圓玄...
我小兒在圓玄讀n1...我覺得老師好好,好有愛心,校舍好靚,好整潔.洗手間新裝修,有註校英語外籍老師,國語外籍老師.瀋瀋都好好,好親切...又有校車津貼..學校到荃灣大約一個月200元...我坐半程先120元...
其實你可以係拒地返學的時間係門口看看..
返學時間大約有6-7個老師,1個瀋瀋係門口
..好親切的...

多謝你的意見!
我都好中意佢地的校舍,可能新裝潢冇幾耐。同覺得佢地的老師都好有愛心同好似好專業咁!呢 d都係我想揀佢的原因之一。唔好處就係要搭校車,限時限刻。不過我都會以對小朋友優勢多而優先選擇的!
原帖由 markmarkmark 於 10-1-9 11:16 發表
我會選圓玄...
...

老公+仔女=我的全部

Kinbb 媽咪

我呀囡響圓玄讀K2, 初初選呢間學校係因為近我媽媽屋企, 因係佢湊呀囡,同埋有朋友呢仔女響度讀, 加上我唔係要小朋友讀名校, 學幾樣活動既家長, 只要佢返學校開心就足夠, 但返左學後比我預期既好, 真係唔係一定要讀名校, 屋村都有好既學校.

課程唔比其他學校淺, 都有phonic, 有長駐外籍老師, 一星期有2, K1已經有功課, 不過係油顏色, 連線等, 但就好正規教正確執筆方法, 歌習有易讀易明既五言詩 (: 鳥鳴澗, 詠鵝..) 但另一方面我又覺得學校好活動教學, 每星期有一日功課係自理能加同小肌肉訓練 (如穿繩, 用夾仔, 安全帶)

我呀囡唔係我接送, 所以K1開學無耐, 班主任就主動打比我講呀囡返學既情況, 有時我打比班主任, 佢都好好咁同我傾, 我覺得學校d老師真係好有耐性心同愛心.

佢地報名之後會有得試返, d小朋友適應下, 應該響新年後, 每月一次, 好似playgroup, 你就會更清楚佢地既情況, 其實每年都有開放日, 好好玩架, 不過今年過左lu.

希望以上資料幫到你啦.

Hi hi,

咁請問有無聽過Tsuen Wan 救世軍好唔好?

Fokma

原帖由 oiyau2005 於 10-1-12 10:24 發表
Kinbb 媽咪

我呀囡響圓玄讀K2, 初初選呢間學校係因為近我媽媽屋企, 因係佢湊呀囡,同埋有朋友呢仔女響度讀, 加上我唔係要小朋友讀名校, 學幾樣活動既家長, 只要佢返學校開心就足夠, 但返左學後比我預期既好, 真係唔 ...

fokma,

係唔係祈德專個間救世軍吳國偉呀,個間OK喎,我當時都有考慮, 不過圓玄近使搭校車所以無選其他.

咁請問YWCA, 邊耀良 ...
點選擇呢?

即全日制嗰間囉! 我仲考慮緊...

原帖由 oiyau2005 於 10-1-12 17:40 發表
fokma,

係唔係祈德專個間救世軍吳國偉呀,個間OK喎,我當時都有考慮, 不過圓玄近使搭校車所以無選其他.

全日制救世軍嗰間應該冇位啦,人地bb一有出世紙就已經去排隊嘞!之前聽一位媽咪講,佢去攞表時己排到二百幾,想信機會都好緲茫。
原帖由 FokMa 於 10-1-12 18:11 發表
即全日制嗰間囉! 我仲考慮緊...

老公+仔女=我的全部

佢地今年的開放日我有去睇過。
而妳所講的我都有同感。
多謝妳的意見。
原帖由 oiyau2005 於 10-1-12 10:24 發表
Kinbb 媽咪

我呀囡響圓玄讀K2, 初初選呢間學校係因為近我媽媽屋企, 因係佢湊呀囡,同埋有朋友呢仔女響度讀, 加上我唔係要小朋友讀名校, 學幾樣活動既家長, 只要佢返學校開心就足夠, 但返左學後比我預期既好, 真係唔 ...
老公+仔女=我的全部
‹ 上一主題|下一主題