用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. Catherine Waiting List
樓主: cc101788
go

St. Catherine Waiting List [複製鏈接]

有沒有附上回郵信封?

原帖由 cc101788 於 10-1-18 15:50 發表
我大兒子是舊生, 細仔收 Waiting List 後已寄求位信, 但到現在仍未收到其他家長所說的回覆信.... 那是不是連希望都唔會有呢?  

有無相同的家長呢? 點解有人收到, 有人卻收不到? ...

可能當年囝囝好順利入咗, 令我好天真以為阿妹會入同一間學校, 到收到WAITING 信時先知大件事.
咁你有沒有後路?我的唯一選擇係比個囡係讀緊PN的學校直升上去.好在有得直升, 如果唔係書都冇得讀...

原帖由 cc101788 於 10-1-18 17:12 發表
我都係只報根德和St. Cat!
感謝主

My case is same to you, my son is studying K3 in St. Cat and I think my daughter will have an offer too... There are quite a lot of sibling failed...  No choice, urgently applied York and got an offer, however, it seems the school fee will raise a lot...

原帖由 appleng 於 10-1-20 01:17 發表
可能當年囝囝好順利入咗, 令我好天真以為阿妹會入同一間學校, 到收到WAITING 信時先知大件事.
咁你有沒有後路?我的唯一選擇係比個囡係讀緊PN的學校直升上去.好在有得直升, 如果唔係書都冇得讀...

...

家姐喺度讀緊K3,都唔收細佬,唉!無法啦!好彩我仲考多幾間。
原帖由 sfplam 於 10-1-20 16:51 發表
My case is same to you, my son is studying K3 in St. Cat and I think my daughter will have an offer too... There are quite a lot of sibling failed...  No choice, urgently applied York and got an offer ...

我都係有寄信同有埋回郵信封, 但都未收到最近嗰封信...

原帖由 slau 於 10-1-18 21:21 發表
有沒有附上回郵信封?

我今日也收到了sc既回覆信(我是沒有附回郵信封, 佢地用學校既信封寄reply俾我)

What did it say??

原帖由 姬絲蒂 於 10-1-21 14:41 發表
我今日也收到了sc既回覆信(我是沒有附回郵信封, 佢地用學校既信封寄reply俾我)

我之前寄過求位信, 佢地send返reply letter俾我.
都係講返宜家暫時未有位, 話如果今年7-9月有位的話,會contact我地.

原帖由 owenip 於 10-1-21 15:47 發表
What did it say??

Rec'd the reply letter today as well.......

Me too!!!!!!!!!!!!!!!!
原帖由 chloechanchan 於 10-1-21 16:48 發表
Rec'd the reply letter today as well.......

I wrote the letter and ask my son to give it to his teacher two weeks ago and I received their letter today and mentioned that there will be chances places be available in July to September.

原帖由 bebelee 於 10-1-6 17:45 發表
I wrote the letter to the Principal but I didn't receive another letter from SC...sigh

思前想後都報了YORK,要IN 了先知收唔收, 如果我冇記錯你和我一樣有Cannan在手, 對嗎?
唔知YORK今年學費幾多, 很多人說他商業化, 不過教英文是不俗的.學校亦很漂亮...
同時我亦好想了解Cannan由K1開始的教英文方法和今年的升小一成績....
如果你仍在考慮cannan 及york二選一,我有朋友的朋友的兒子在york 的k3, 她有一點意見, 你要我pm 你嗎?

原帖由 sfplam 於 10-1-20 16:51 發表
My case is same to you, my son is studying K3 in St. Cat and I think my daughter will have an offer too... There are quite a lot of sibling failed...  No choice, urgently applied York and got an offer ...
感謝主

me3
我有小小懷疑收這封信的先後就是waitinglist的先後次序..... 因為好像是一批一批發的信(之前有媽咪話收到呢封信, 隔了一輪, 好似現在有忽然有第二批)......
原帖由 karen55407 於 10-1-21 19:37 發表
Me too!!!!!!!!!!!!!!!!

咁重會唔會再寄第二封信去追呢?

收到信的媽媽, 有沒有留意信上左上的ref no. 是什麼? 我覺得可能同先後有關. (只是估的, 不同意請不要comment)

我剛打電話返屋企問工人, 佢話個ref no. 是 SLWL2C2010, 請問你的是什麼? 我看不懂這是什麼ref no來(還是她搞錯).....
原帖由 2-lala 於 10-1-22 10:17 發表
收到信的媽媽, 有沒有留意信上左上的ref no. 是什麼? 我覺得可能同先後有關. (只是估的, 不同意請不要comment)

你可唔可以都pm有關資料比我啊,唔該曬

原帖由 appleng 於 10-1-22 02:11 發表
思前想後都報了YORK,要IN 了先知收唔收, 如果我冇記錯你和我一樣有Cannan在手, 對嗎?
唔知YORK今年學費幾多, 很多人說他商業化, 不過教英文是不俗的.學校亦很漂亮...
同時我亦好想了解Cannan由K1開始的教英文方法和今 ...

hi littlekiwi,

我都是這個SL-WL2c-2010.

我估wl = waiting list
2- then second batch of waiting list
c - 仲未想到

我是沒有寄回郵信封的,但他們都肯用一個信封+1.4stamp +手寫地址. 都幾有誠意, 我想是有chance的, 但不知排第幾. 唯有等
原帖由 LittleKiwi 於 10-1-22 10:22 發表
我剛打電話返屋企問工人, 佢話個ref no. 是 SLWL2C2010, 請問你的是什麼? 我看不懂這是什麼ref no來(還是她搞錯).....

hi appleng, can you PM me, I 'm also thinking move to York or not....want to know more, thanks !
原帖由 appleng 於 10-1-22 02:11 發表
同時我亦好想了解Cannan由K1開始的教英文方法和今 ...

謝謝, 我想你的估計都很像樣, 我都是收到學校同樣的信, 我都覺得學校肯花這些時間和郵費來回應我, 我都覺得十分意想不到....
原帖由 2-lala 於 10-1-22 10:42 發表
hi littlekiwi,

我都是這個SL-WL2c-2010.

我估wl = waiting list
2- then second batch of waiting list
c - 仲未想到

我是沒有寄回郵信封的,但他們都肯用一個信封+1.4stamp +手寫地址. 都幾有誠意, 我想是有chanc ...
‹ 上一主題|下一主題