用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 耀能的政府s位有沒有個別訓練?
go

耀能的政府s位有沒有個別訓練?

1) 聽說耀能的政府資助s位從前沒有個別訓練, 全是小組。請問現在有沒有個別訓練?

2) 有的話係幾頻密? (言語治療幾耐一次? 職業治療幾耐一次? 幼兒導師訓練幾耐一次?)

3) 家長是否可每次陪同上個別訓練?  

4) 佢地有冇用結構化教學化?

有沒有人現在讀緊?

謝謝回答!

請問有冇人知呀, 呢到咪有人話讀石圍角耀能o既, 可否講講個別訓練有幾密? 謝謝!

極少, 可以O既5好揀呢間.

原帖由 overcomer 於 10-1-6 23:24 發表
請問有冇人知呀, 呢到咪有人話讀石圍角耀能o既, 可否講講個別訓練有幾密? 謝謝!

貢獻勳章

原帖由 overcomer 於 10-1-6 23:24 發表

我估妳以上的問題都可打電話去問
又或親身去看看或比較

有言語治療, 幼兒導師的個別訓練, 但每個小朋友的次數好似有些不同

職業治療有小組訓練, 但我知有些小朋友會有個別訓練, 不過要視乎情況

佢地好要求家長每次都陪小朋友上堂, 若果你唔上, 佢會打俾你同你講番上堂的情況

原帖由 overcomer 於 10-1-1 01:21 發表
1) 聽說耀能的政府資助s位從前沒有個別訓練, 全是小組。請問現在有沒有個別訓練?

2) 有的話係幾頻密? (言語治療幾耐一次? 職業治療幾耐一次? 幼兒導師訓練幾耐一次?)

3) 家長是否可每次陪同上個別訓練?  

4) 佢 ...

1) 有個別訓練
2) 2星期一次個別言語治療, 和家長一齊上的

我囡囡讀緊, D姑娘嬸嬸都好好人

原帖由 ALLY-ANGUSMAMA 於 10-1-7 11:20 發表
極少, 可以O既5好揀呢間.

WHY

一個月有一至兩次和家長一同上的個別訓練(讓家長可以從中學習訓練技巧)!會睇下你個小朋友那方面弱, 先會有嗰方面的個別訓練, 其他就會平時上課時訓練!
好似我孩子咁, 嚴重言語遲緩, 除了有言語個別訓練外, 平時上課會特別針對這方面訓練, 好多時言語治療師還會同佢哋一同食飯, 以增加佢哋的訓練!
其實做得s位都唔會太差, 你可以打電話去問清楚d!