用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基(駿景園)Playgroup
go

樂基(駿景園)Playgroup [複製鏈接]

今天收到樂基(駿景園)playgroup的信,waiting list,非常失望。請報了這間nursery的媽媽來說一下自己寶寶的結果和自己的情況吧,我很想知道爲什麽我們被reject了。
我家寶寶,女,0801,住在駿景園,全職工作媽媽。

We received letter from HKPS (Ascot) today. My baby was put on waiting list. Very disappointed. Let's share our results here, with some background information. I really want to know why my baby was rejected as we actually performed very well during the interview.

My baby: 0801 baby girl, we live in Royal Ascot, I am a working mom.

0    0    0    0

看來所有家長都是今天收到信了吧?

我地今日收到樂基收阿女讀下晝班。其實我覺得成敗未必關乎實力,卻好睇仔女面試的狀態。

當日阿女狀態罕宥地不錯,可能因為久等需時,反讓她有warm up的機會。平常她很少在陌生人面前「對答如流」,但當日面試竟開心地回應所有老師問的問題(如指出眼耳口鼻、貓狗、蘋果、香蕉等),佢六月出世,唔算大B。

當日老師面試後盛讚她是朝早interview以來最叻果個,話有「100分」,但收到信仍是下晝班(我地只選了上午,佢佢地格硬要人讀下午),可見competition 都幾”keen”。

其實我仲未揸定主意係咪讀呢間,請繼續努力。唔知大家對樂基(Ascot)有何評價?

my daughter got the admission, N1 am class, hehe!

原帖由 Happy_JT 於 09-12-31 22:23 發表
看來所有家長都是今天收到信了吧?

我地今日收到樂基收阿女讀下晝班。其實我覺得成敗未必關乎實力,卻好睇仔女面試的狀態。

當日阿女狀態罕宥地不錯,可能因為久等需時,反讓她有warm up的機會。平常她很少在陌生人面前「 ...

我覺得好失望是因為女兒面試表現非常好,不僅回答了老師的所有問題,還背誦了唐詩和三字經。我們報讀的是國際班。不知道他們甄選的標準是什麽,我們又哪裡不夠標準。

my daughter is 0811 bb ... on waiting list too ...

醒目開學勳章

你IN的時間係上午OR下午?

原帖由 lyhv 於 09-12-31 22:49 發表
你IN的時間係上午OR下午?

下午兩點半,bb都沒有睡醒

醒目開學勳章

我個0802B, IN 12:30, 但又要搞到差不多1點半先IN, 又係無得瞓, 簡單的如指出眼耳口鼻、動物、生果等全部都識, 重識背A-Z, 1-10(廣/英), 又係WAITING LIST

原帖由 mimicatmao 於 09-12-31 22:42 發表

我覺得好失望是因為女兒面試表現非常好,不僅回答了老師的所有問題,還背誦了唐詩和三字經。我們報讀的是國際班。不知道他們甄選的標準是什麽,我們又哪裡不夠標準。 ...

好感受到您而+的心情. 可以考慮寫一封信比HKPS(Ascot), 一來有可能知道原因, 二來佢哋見到您對學校嘅誠意, 可能會將您的priority向前推! 我記得間學校都幾受理d家長的comment, interview嗰日等到我有d嬲, 一問佢哋就5分鐘內有得IN.

我阿仔都係waiting. 不過預左, 因為面試嗰日等得耐, 佢由唔眼瞓攪到眼瞓到不得了, 識砌圖, 指眼耳口鼻, 但之後就扭計要走, 連最熟的生果, 貓狗全部都唔肯指. 我住第一城, 阿仔0807. 嘉德麗就收左. 遲d會見埋小時候.

情況一樣,其實,我填表時填咗英普班,interview 前想改回英中班,但他們說要書面通知更改,唯有以不變應萬變,可以競爭太大,表現不太差都係waiting, 無辦法, 策略性失誤!

當日, 佢全部動物都指到, 雙手接玩具,仲有講 ball, ball 同thanks , 走時有講 bye bye, 仲kiss bye, 唔太差,若果當初轉返英中班, 可能機會大d, 無辦法!

Dear MAMAMEEE,

我也是住在第一城,阿女08年1月出世,雖然樂基on the waiting list, 但嘉德麗也收了她,請問小時候好嗎?知唔知幾時開始收生?

其實我想幫阿女找一間一條龍學校直升(如可以的話),請問沙田區有沒有一條龍學校?

簽名被屏蔽

原帖由 hellobean0731 於 10-1-1 16:08 發表
Dear MAMAMEEE,

我也是住在第一城,阿女08年1月出世,雖然樂基on the waiting list, 但嘉德麗也收了她,請問小時候好嗎?知唔知幾時開始收生?

其實我想幫阿女找一間一條龍學校直升(如可以的話),請問沙田區有沒有一條龍學校?
:lo ...

純粹個人分享, 大家一起商量吓! 樂基和嘉德麗都係academic的學校, 升上傳統小學有一定的support. 但本人對嘉德麗已於N1開始已唱遊弟子規的理念感覺一般, 學校沒有太特別的賣點. 我有一個朋友住第一城, 由嘉德麗轉了去小時候, 而且贊不絕口. 主要因為小時候對小朋友在N1時照顧好. 但又想學到多D嘢, 又想有直升的機會嘅話, 就未必係您杯茶.

除咗沙田區, 會否考慮大埔區? 大埔SPN和CWB的St Paul Convent有連繫, 女畢業生申請入讀其連繫小學成功率較高, 唯一的係您想唔想阿囡係中小學都係讀女校?

cwb是什么?

我选择学校第一要素就是location,因为住在骏景园,所以选了boxhill和hkps。boxhill已经交了留位费,但是最中意的还是hkps。

今天早晨一睁眼就想到bb被waiting list了,很生气,唉。

原帖由 MAMAMEEE 於 10-1-1 20:31 發表

純粹個人分享, 大家一起商量吓! 樂基和嘉德麗都係academic的學校, 升上傳統小學有一定的support. 但本人對嘉德麗已於N1開始已唱遊弟子規的理念感覺一般, 學校沒有太特別的賣點. 我有一個朋友住第一城, 由嘉德麗轉 ...

阿女(0801B) 收到信, 英中班, pm class, 本來報咗 am class, 但冇所為了, 讀到就好了.

說來慚愧, 報n1沒有什麼準備, 因本身住駿景園, 不想阿女坐車, 所以只報了樂基&禾輋救世軍(近嫲嫲). 而 interview 時亦沒有什麼準備, 只回答老師的問題, 沒有其他 (例如 1-10, a-z, 事實上亦唔識), 幸運地收了阿女, 亦有可能問卷答得好, 不過我亦只是抄我的朋友所謂 "model answer".

原帖由 mimicatmao 於 09-12-31 18:30 發表
今天收到樂基(駿景園)playgroup的信,waiting list,非常失望。請報了這間nursery的媽媽來說一下自己寶寶的結果和自己的情況吧,我很想知道爲什麽我們被reject了。
我家寶寶,女,0801,住在駿景園,全職工作媽媽。

We received let ...

你千萬不要太上心,其實看過過往的文章及親身知道一些事件後,我們的心都應該要好隨緣好平靜!!我的意思是:在申請前看過過往有些家人投訴自己小朋友in得好好,但朋友個女in得好差,卻因為識人便考入am班,而in得好好的反而waiting list,今日我又親身知道屋苑內兩個我教普通語的小朋友,明明a小朋友叻好多,b小朋友是讓家人擔心的果隻,a小朋友in5間9龍塘的全收,b小朋友只有一間收還是pm班,但是大家in沙田樂基時,a小朋友waiting list , b小朋友收了pm班,為什麼??一早大家在緊張上網print 表時,佢老豆已經說一早有樂基人比了佢張from.....唉~~不論社會,公司,學校....都是好現實,朝中有人好辦事!!看開點!!我知道即使sv,sc甘名校也是如此,不過人地不同的是,6000張表派完就無,收大約600人,考慮哥哥姐姐在內讀的,考慮家長識人的,還有大把位比街外人,但沙田樂基只有3班,考慮哥哥姐姐再考慮家人識人,餘下幾多位比街外人??可能只有十幾二十個位,如果咩關係都無就考入am班,在此向他們講"你地好叻!!!以你地為榮"!!!
平常心吧!!我都等9龍塘樂基結果,仔仔果日in得好出色,歌都唱了,舞都跳了,如果因為甘都唔收,我唔會唔開心,因為好的學校好多,前路好長,年年都是機會,只要自己小朋友是叻的,總會有識貨之人會收佢的.社會係甘,要怪只怪自己識人少囉~人地識人也有他們的本事之處,輸也應該!!!下年再加油吧!!

多谢你的安慰。我们就面试了boxhill和乐基,本来想乐基进可攻退可守所以是心水。这样就只好先上boxhill,k1的时候再转。

我听朋友说当天面试完很多小朋友都得了满分被short list,之后就是由校长决定要哪个不要哪个,如果是因为不认识校长被waiting list了,那真是没话可说。

原帖由 luiflora 於 10-1-2 11:26 發表

你千萬不要太上心,其實看過過往的文章及親身知道一些事件後,我們的心都應該要好隨緣好平靜!!我的意思是:在申請前看過過往有些家人投訴自己小朋友in得好好,但朋友個女in得好差,卻因為識人便考入am班,而in得好好的反 ...

请问交留位费的deadline是什么时候?是不是之后如果有人放弃offers,我们还有机会?

原帖由 mimicatmao 於 10-1-2 12:07 發表
请问交留位费的deadline是什么时候?是不是之后如果有人放弃offers,我们还有机会?

機會是有的...不過好微好微...因為點都會比寫求位信的人先,如果你好喜歡此校你可以寫封信比校長!!不過真的需要求嗎??boxhill也很好啊!!也是好多人的心儀學校!!!而且明年k1又可以再考過更出名的學校,k1大把學校選擇啦!!人地走寶就由佢啦~求來一定好嗎??
‹ 上一主題|下一主題