用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幾時介片好?
go

幾時介片好?

我個囡有global delay,仲未識講有意思既字,想問係咪要佢識講野先教佢介片呀?

回覆 1# ChingMan1002 的文章

我都想知,阿仔而家20月,問佢邊度vv同poopoo會指住patpat同姑姑,但當然未可以表達到,係咪要大d呢?

就算未識講0野
如果理解能力無問題,可以試0下介

唔洗識講,每次同佢坐就同佢講,慢慢佢會明,我個仔兩歲開始介,都唔識講,三星期已日夜全介,不過夏天介最好,唔會冷親.

回覆 4# pollybell 的文章

嘩!!你真係好多成功例子wor!

可否details d share一下呢?同埋仔係企係度vv定坐呢?之前去interview,校長話一開始train要坐wor,但我d friend 個個都係坐wor?

坐先,一開始每一個鐘同佢去,比佢坐5-10分鐘,盡量要佢坐,因為好數都唔願坐咁耐,當成功左就同佢講,去POTTY,VV.勁讚下佢,全日千其唔好著片,濕左同佢講,漏左褲褲,如果去VV要去POTTY,而你每半小時可以問下佢要唔要VV.到可以自己表達倒或明白要去POTTY,VV.就可以企都得,不過我覺得屋企唔企好過,你知男仔亂痾,攪倒周圍都係,出街企就好,而開大,最好食飯後俾佢坐,成功機會大好多,當第一次成功,跟住就容易好多,我個仔五日已經自己表達倒開大同開細,當初會有失首,不過頭幾日真係抹到你想死.又要換褲真係羅你命.
原帖由 nokia6300 於 09-12-31 23:08 發表
嘩!!你真係好多成功例子wor!

可否details d share一下呢?同埋仔係企係度vv定坐呢?之前去interview,校長話一開始train要坐wor,但我d friend 個個都係坐wor?

回覆 1# pollybell 的文章

但毎次擺親呀囡响鴨仔到佢都驚到喊.

唔係擺佢落去就算架,你試下初初俾佢當個POTTY係玩具先,平時放在佢玩既地方,唔好放厠所,得閒你又叫佢模下佢,著住褲坐下,等佢唔抗拒先開始,坐既時候要全程陪住,拿些玩具俾佢玩下同佢講下野,慢慢等佢習慣成功左一次之後容易好多.

我亞仔27個月大啦(global delay), 都係學極都只係肯著住褲先坐,一除條片就唔肯。仲要,poo poo時都淨係肯扶著個櫃企著去。都唔知點算~

我個仔介片時都係唔識講野....
佢初初學開細,係佢自發性去(我叫佢老豆去wc帶埋佢去..應該都有關,因為佢鍾意學佢老豆做野...)...不過頭2日係痾係沖涼企缸.....之後先肯用小朋友坐次...
但開大就死都要著返片......到有排我的起心肝唔買片,一塊都無....佢忍左3日....先肯去用小朋友坐次開大..仲連夜晚訓覺個塊都介埋 痾濕過2次床仔到依家無再痾濕過~~

我初初都用過喱個方法..但我個仔唔work....
因為佢唔鍾意我睇住佢去.......特別係開大...一望佢即起身唔去.......同埋佢一開始就係學企....因為可能佢覺得個坐次無安全感...死都唔肯住落去...就算之後佢學識開大..佢都唔肯坐落去..."吊"住黎痾.....

依家佢已經可以住我地大人既坐次(有子母次所板),但都係因為我收左個小朋友坐次先肯用....

我個仔咩都要逼...逼到佢無得揀.......

佢開始自己開細,到用大人坐次,都用左成3個月時間......

原帖由 pollybell 於 10-1-4 15:13 發表
唔係擺佢落去就算架,你試下初初俾佢當個POTTY係玩具先,平時放在佢玩既地方,唔好放厠所,得閒你又叫佢模下佢,著住褲坐下,等佢唔抗拒先開始,坐既時候要全程陪住,拿些玩具俾佢玩下同佢講下野,慢慢等佢習慣成功左一次之後 ...

我仔仔6月3歲啦,都係企係到去大,唉.....