用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 想問下讀緊"聖公會荊冕堂士德幼稚園"家長 ...
go

想問下讀緊"聖公會荊冕堂士德幼稚園"家長 [複製鏈接]

學校收囝囝讀2010年K1下午班,校長跟我/囝囝面試

她說學校沒有功課,考試,默書,想問妳地D小朋友考上小學時會不會有跟唔上? 平時無功課,咁上到小學寫字有無問題呢 ??

令到十五,十六....好擔心....
請就讀或曾讀過的家長比D意見...唔該晒!!
   0    0    0    0

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

醒目開學勳章

冇功課係指k1 only. k2 and k3 會有工作紙,寫中英文,週記,閱讀報告 etc.  冇默書, 冇考試,不過有assessment. 如果你想搵d 谷小朋友嘅幼稚園, 士德應該唔係妳cup of tea.

原帖由 Laputa 於 09-12-30 17:56 發表
冇功課係指k1 only. k2 and k3 會有工作紙,寫中英文,週記,閱讀報告 etc.  冇默書, 冇考試,不過有assessment. 如果你想搵d 谷小朋友嘅幼稚園, 士德應該唔係妳cup of tea. ...

咁我唔係要谷小朋友,只係怕讀完荊冕堂,上小學時跟唔上進度,怕佢的教學偏淺.....

亞囝讀緊N1係麗城"保良局方譚遠良幼稚園"全日班,如果妳係我,妳會繼續讀上去定K1轉過去讀荊冕堂呢
(出名D緊係荊冕堂多D,係人都識)

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

回覆 1# fw9166 的文章

士德係可以另你的小朋友建立自信,勇敢於人前表現自己,另你愛上學習,親子活動很多元化. 但學業方面便需要家長給予多些時間幫他們,士德是沒有教科書,但每個星期手冊都有寫上一周所教的生字或活動等... 你必需要幫他重溫已教生字等, 如果你只是全靠學校教學,升小學後一定跟不上.
以我所知,由上年開始,很多老師,主任及正校長已離開士德,我想你最好先了解學校內部是否出現問題,好像大動盪似的.
希望以上資料可以幫到你.

咁青衣個間又如何呀?

我都想知, 請問有無家長的小朋友讀青衣分校, 可以比d意見...

回復 4# pearlpytai 的帖子

自從梁校長上任後, 學校已經係正常運作. 無乜再聽到有老師離職. 仲有兩個外籍老師教英文喎.

我仔仔返咗3個月學,已經識咗好多生字, 例如爸爸,媽媽, 弟弟, 妹妹, 哥哥, 姊姊. 又學識數1-100. 佢每晚臨瞓前仲會感恩祈禱, 祈求天主保守爸爸同媽媽, 仲會感謝天父賜咗個好家庭比佢, 雖然我地無信仰, 但見到仔仔學識感恩, 我個人覺得好安慰. 呢D都係學校教嘅功勞.

原帖由 babycam 於 10-12-12 13:21 發表
我仔仔返咗3個月學,已經識咗好多生字, 例如爸爸,媽媽, 弟弟, 妹妹, 哥哥, 姊姊. 又學識數1-100. 佢每晚臨瞓前仲會感恩祈禱, 祈求天主保守爸爸同媽媽, 仲會感謝天父賜咗個好家庭比佢, 雖然我地無信仰, 但見到仔仔學識 ...

睇到你呢段野,我開心左好多!!
下年仔仔讀呢間,
1向好擔心士德d 語文教育 ,但係中意佢活動教學,
讀士德都學識好多野原來,
好叻丫你仔仔~已經識甘多野!!
~甘我想問下英文方面點,,
同埋d活動多唔多?? 係咪次次要交費用甘?
多謝晒媽媽解答^^

學校有很多活動,燒烤(校內),火鍋,不用交費只需帶食物回校,有些興趣小組如繪畫、普通話就要交三至四佰元學費八堂自由參加。

其實k1都已經每日有一張簡單嘅工作紙,下學期開始每星期一份讀書報告

回覆:想問下讀緊"聖公會荊冕堂士德幼稚園"家長

請問有無n1的?

fw9166  只有K1~K3  發表於 12-4-14 10:50
‹ 上一主題|下一主題