用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Science Project
樓主: sschiu
go

Science Project [複製鏈接]

"自由報名"相信是你小朋友班出現,我個班就係老師推選.表演機會,一般是指定人員-->當然他們是有能力擔正,但班中或其它班又怎可能找不到取代呢!!!  當大家看穿了,"又是他,又是這個節目', 再好看也是@#$%^,我相信連何主席也識念出來....
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

係呀!我都各得班班個老師都有的唔同!有些朋友的小孩在其他班,聽佢地講的老師做法都唔同啦!真係睇你好唔好彩!!!

原帖由 15分 於 10-3-2 15:29 發表
"自由報名"相信是你小朋友班出現,我個班就係老師推選.表演機會,一般是指定人員-->當然他們是有能力擔正,但班中或其它班又怎可能找不到取代呢!!!  當大家看穿了,"又是他,又是這個節目', 再好看也是@#$%^,我相信連何主 ...

絕對不同意用"好彩"來形容現在學校的問題.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

我個小朋友都好勇躍舉手架,但老師就成日都唔揀佢,揀的native或特別答來答去都係個幾個,觀課時係咁啦!

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 15:40 發表
係呀!我都各得班班個老師都有的唔同!有些朋友的小孩在其他班,聽佢地講的老師做法都唔同啦!真係睇你好唔好彩!!!

記得上次報名表好似於圖書館取的.

當然有些小朋友的確很會討老師歡心. 我相信每一間學校都有. 但學校的確亦提供咗很多機會俾唔同能力的小朋友. 唯有鼓勵自己的小朋友積極參與.  家長亦多留意學校活動.

原帖由 15分 於 10-3-2 15:29 發表
"自由報名"相信是你小朋友班出現,我個班就係老師推選.表演機會,一般是指定人員-->當然他們是有能力擔正,但班中或其它班又怎可能找不到取代呢!!!  當大家看穿了,"又是他,又是這個節目', 再好看也是@#$%^,我相信連何主 ...

觀課是一場戲,當然老師會找最有信心的同學回答.不要太擔心,最重要看你的小朋友是否投入參與或是在day dreaming.

對,上次好似是公平公正的選MC,而且好多小朋友參加,但選出來的表演,有目共暏...!!!

可能真係每班都唔同.  我每次觀課時老師都好醒目甘盡量俾機會唔同既小朋友答.  而有時仲刻意俾d簡單既題目叫d唔舉手既小朋友答.  反而小朋友告知某老師平時d堂無觀課日甘有趣...
邊班老師甘唔識做?
原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 15:47 發表
我個小朋友都好勇躍舉手架,但老師就成日都唔揀佢,揀的native或特別答來答去都係個幾個,觀課時係咁啦!

當然了解啦,但做戲還做戲,睇到自己小朋友係咁舉手你都唔揀佢答下,淨係揾個個,都幾唔開心!

原帖由 15分 於 10-3-2 15:58 發表
觀課是一場戲,當然老師會找最有信心的同學回答.不要太擔心,最重要看你的小朋友是否投入參與或是在day dreaming.

聽落呢個老師真係唔係好知CKY的教育理念呢!有冇同呢個老反映,好傷小朋友的弱小心靈呢!

你個小朋友係幾年級呢?

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 16:11 發表
當然了解啦,但做戲還做戲,睇到自己小朋友係咁舉手你都唔揀佢答下,淨係揾個個,都幾唔開心!

唔好點名啦!總之就係假啦!

原帖由 mui888 於 10-3-2 16:07 發表
可能真係每班都唔同.  我每次觀課時老師都好醒目甘盡量俾機會唔同既小朋友答.  而有時仲刻意俾d簡單既題目叫d唔舉手既小朋友答.  反而小朋友告知某老師平時d堂無觀課日甘有趣...
邊班老師甘唔識做?
...

我個人同同班的其他家長都覺得呢位老師比較板!佢喜歡的座定定、唔多出聲既同學仔,佢成日好似唔多記得的學生咁!可能淨係記住某一、兩個!

原帖由 kyliema2006 於 10-3-2 16:21 發表
聽落呢個老師真係唔係好知CKY的教育理念呢!有冇同呢個老反映,好傷小朋友的弱小心靈呢!

你個小朋友係幾年級呢?

iman2001hk ,

絕對明白你的心情,都是部份家長的心聲.

學費有份俾,所謂"另類學習'又冇份.再者連堂都冇得上,老師也說"點上堂呀!"走了部份去練習....可以是"Lost Lost"

係呀!係呀!

原帖由 15分 於 10-3-2 16:33 發表

學費有份俾,所謂"另類學習'又冇份.再者連堂都冇得上,老師也說"點上堂呀!"走了部份去練習....可以是"Lost Lost" ...

我都覺得安排上堂時練習唔係幾好.

原帖由 15分 於 10-3-2 16:33 發表

學費有份俾,所謂"另類學習'又冇份.再者連堂都冇得上,老師也說"點上堂呀!"走了部份去練習....可以是"Lost Lost" ...

直頭係啦!

原帖由 mui888 於 10-3-2 16:57 發表
我都覺得安排上堂時練習唔係幾好.

我都唔贊成用課堂時間去排練, 因為錯過了的時間及知識係無人會補俾你, 要靠自己。不過, CKY已經唔係好過份, 朋友個仔係直資名校中學部讀, 佢話無年3月份, 每天課室人數不會多過10個 (平日40+人一班), 唔係去左比賽, 就係去左排練; 唔好以為為學校爭光就會放過你, 到三月尾, 好似座山咁高的功課同project就要兩﹑三日內完成補交。

所以,我認為學生做左既 Project 就不應再重做才公開,有些Science Project連個Report都冇,又揀左佢,叫個家長同個小朋友補做。咁其他做左又準時交個的点計先?你話個Project 有小小修補就話啫,家下係成份再做過woo!有冇攪錯呀!總之,有的老師唔係揀Overall最高分个的,係睇邊個Presentable 的!假到死啦!

原帖由 rhythmwawa 於 10-3-2 19:04 發表
我都唔贊成用課堂時間去排練, 因為錯過了的時間及知識係無人會補俾你, 要靠自己。不過, CKY已經唔係好過份, 朋友個仔係直資名校中學部讀, 佢話無年3月份, 每天課室人數不會多過10個 (平日40+人一班), 唔係去左比賽,  ...

我都係第一次聽聞呢d事! 因揀咗出嚟既小朋友仲要present俾其他老師聽, science night 再present俾其他同學及家長.  睇到既都係好認真同清楚自己做緊什麼! 所以每次睇完後都返屋企鞭策自己個小朋友同自己 .

原帖由 iman2001hk 於 10-3-3 11:34 發表
所以,我認為學生做左既 Project 就不應再重做才公開,有些Science Project連個Report都冇,又揀左佢,叫個家長同個小朋友補做。咁其他做左又準時交個的点計先?你話個Project 有小小修補就話啫,家下係成份再做過woo!有冇攪錯呀 ...

論表演機會,cky不可說不多了,在短短一天的開放日,有4場mini concerts, 3/4場才藝表演(場場節目不同),球場又有表演,音樂室又有表演,leature theater 又有presentation,連圖書館也有多場話劇,給學生表演的機會還可說小嗎?雖然亦有不少同學要走幾場(參加不同的表演),但樂器表演的同學則不能overlap.試想一千人中要有管弦樂團、交響樂團、管樂團、弦樂團、室樂團、敲擊樂團、手鈴隊等。這麼多機會,一個樂團也入不到的如小女,還能怨誰?

‹ 上一主題|下一主題