用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 点樣幫中一補數學?
go

点樣幫中一補數學? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

可試下補習班,揀少人同分級果種會好d,另外可買exercise 比佢操下。

原帖由 blytheBB 於 09-12-28 19:20 發表
点樣幫中一補數學?

簽名被屏蔽

你係英中定中中?
如果係英中,好多時唔識係因為唔識解題,多Vocab。D中文小學生升中後唔習慣,明明識都變唔識。
至於補習,絕對有幫助;補習之餘,操練好緊要,仲有考試時既答題技巧。其實數學唔係難,做熟左根本唔駛點讀。

簽名被屏蔽

我d小朋友冇補數,但上堂就一定要聽書,做完功課唔識要即刻問miss/sir,唔可以唔理,要問到明為止........有時間做書d練習,佢地係校本課程,每一課都有好多條數,可以重覆做,做得多就熟能生巧..........
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

其實老師應該有比網上數學練習佢地做,同埋再做番數學作業錯個d題目。

原帖由 blytheBB 於 09-12-30 22:35 發表
pineapple0983,
亞囡o係中中 wor!

同意MotherLau既意見。
係中學我覺得中文係最難攞高分既,數學只要明白同做熟D,合格其實唔難;係有D特別難既,學校用黎拔尖嗰啲數就會難D遮。
再唔得就要補習,厘D錢唔慳得架。

醒目開學勳章

我覺得數學做得多就得熟.呢排我教個囡計數,我D數都番來.因為我個囡唔肯搵補習,而家唯有我教住,如果再深D,我就係唔識教.

原帖由 pineapple0983 於 09-12-29 16:02 發表
你係英中定中中?
如果係英中,好多時唔識係因為唔識解題,多Vocab。D中文小學生升中後唔習慣,明明識都變唔識。
至於補習,絕對有幫助;補習之餘,操練好緊要,仲有考試時既答題技巧。其實數學唔係難,做熟左根本唔駛點讀。 ...

你又講得啱, 因為英中的學生, 多數都係唔識得去解題. 
我個女小學時數學有90幾分, 但升中一後只得60幾分.

原帖由 goldrose 於 10-1-19 14:54 發表

你又講得啱, 因為英中的學生, 多數都係唔識得去解題.
我個女小學時數學有90幾分, 但升中一後只得60幾分.

我個女一樣,係小6啲數次次都9x分,上到中學,都係攞7x分咋,但全級數學科已排係5x名。但叨嗰啲就好叨,有95分以上,自問個女唔係厘D材料。

我細路之前唔及格, 唔識又唔問,
積埋積埋好多唔識, 今年終於開始找了個老師教! 針對了佢很多問題, 又有筆記!
狂操數之後, 今次考試有80幾分!
所以真係要操多D數!

回覆 1# ccmumi 的文章

Can  u send me the contact of your Maths Teacher..

Thanks so much
CCCHUNG

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ccmumi 於 10-1-22 19:36 發表
我細路之前唔及格, 唔識又唔問,
積埋積埋好多唔識, 今年終於開始找了個老師教! 針對了佢很多問題, 又有筆記!
狂操數之後, 今次考試有80幾分!
所以真係要操多D數! ...

你細路係中幾呀???

回覆 14# ZZdaphne 的文章

中二.

中一的時候有好多野冇學好~

你細路係中幾呀???

回覆 8# pineapple0983 的文章

我個仔又係咁, 小學時數學都有9字頭, 升中後, 統測都仲有85, 今次考試得番60分, 中文仲死, 唔合格, 佢都係話數學唔識解題, 中文話好難喎,

想請問各位, 中文可以點?

謝謝 !
Melodykitty

原帖由 melodykitty 於 10-1-29 08:44 發表
我個仔又係咁, 小學時數學都有9字頭, 升中後, 統測都仲有85, 今次考試得番60分, 中文仲死, 唔合格, 佢都係話數學唔識解題, 中文話好難喎,

想請問各位, 中文可以點?

謝謝 ! ...

我諗中文真係要靠外面D人幫佢補,一般家長冇能力幫到;舉例講,有次個女作左篇文,我覺得非常好;但後來派番來,只係啱啱合格咋。
中文考試又係,課文嗰啲佢攞好高分;但理解、作文就好唔掂,加埋D講嘢同聆聽嗰啲,總成績就好邊緣。
我諗小學同中學係好唔同,我地家長係越黎越幫唔到D小朋友,係時候放手架啦。

我都有此打算幫佢搵補習, 唔知私人或大型補習社好D呢
Melodykitty

原帖由 melodykitty 於 10-1-29 12:36 發表
我都有此打算幫佢搵補習, 唔知私人或大型補習社好D呢

各有各好,我偏向私人多D。
同埋如果搵倒同學(乖既同學)一齊去補,我諗小朋友會勤力D卦。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題